Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.
Advertisment
Deciziile de investiții trebuie să aibă la bază cifre, dar de multe ori deciziile investitorilor pot fi declanșate de factori emoționali.
Frica, lăcomia, nerăbdarea, euforia, regretul sau excesul de zel sunt doar câteva dintre emoțiile care te pot influența.
Titlurile zilei
Frica și lăcomia sunt recunoscute drept principalele emoții care influențează piețele de capital, de crypto sau alte piețe de tranzacționare. Frica împinge prețurile în jos, în timp ce lăcomia le împinge în sus.
Pe piețele internaționale există studii care măsoară frica și lăcomia pentru a înțelege, spre exemplu, dacă investitorii au tendința de a subevalua sau de a supraevalua activele. Mai există și așa-numitul „indice al fricii”, VIX, care arată care este așteptarea pentru volatilitate în piață.
Tranzacționarea pe baza emoțiilor reprezintă motivul principal pentru care mulți investitori ajung să cumpere când e scump și să vândă când e ieftin.
În mod ideal, trebuie să cumperi ieftin și să vinzi scump, dar nimeni nu poate spune cu exactitate când să intri și când să ieși. O strategie pe care o respecți indiferent de emoții este o cale mai sigură.
Este bine să stabilești de la început ce așteptări ai de la investiția ta, care e ținta de câștig sau cât accepți să pierzi înainte de a vinde.
Mai exact, dacă ai cumpărat o acțiune la prețul de 50 de lei și ai stabilit că la 60 vrei să vinzi, trebuie să te ții de plan. La fel, trebuie să te ții de plan dacă ai stabilit că vinzi atunci când ajunge sub 40. În ambele cazuri, frica sau lăcomia te pot devia de la plan.
Este necesar să înțelegem cum emoțiile influențează investițiile și să vorbim despre aceste mecanisme în familie înainte de a lua decizii importante de investiții.
În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.