Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.
Advertisment
Dacă ai început deja să economisești pentru tine și familia ta și vrei să-ți diversifici portofoliul prin investiții cu risc scăzut, astăzi discutăm despre titluri de stat.
Să cumperi titluri de stat înseamnă să fii la rândul tău un fel de creditor pentru România, să împrumuți statul, să primești în fiecare an dobânda acumulată, iar la final să primești înapoi principalul.
Titlurile zilei
Statul a fost activ în ultimii ani pe piață în special prin programele Tezaur și Fidelis. Ambele se adresează persoanelor fizice care au împlinit deja vârsta de 18 ani.
Să le luăm pe rând.
Titlurile Tezaur au valoare nominală de 1 leu, iar pragul minim de subscriere este tot 1 leu. Câștigurile sunt comparabile cu cele din depozite bancare.
Spre exemplu, unul dintre programele Tezaur din 2024 a venit cu maturități de 1 an și 3 ani, respectiv dobânzi anuale de 5,8% și 6,6%. Fiecare program vine cu dobânzi care țin pasul cu piața.
Titlurile Tezaur nu se tranzacționează la bursă, deci prețul lor nu variază. Pot fi cumpărate fizic, de la unitățile Trezoreriei, sau online de către persoanele fizice înregistrate în SPV. Mai pot fi cumpărate și de la Poșta Română.
De cealaltă parte, titlurile de stat Fidelis au o valoare nominală de 100 de lei sau 100 de euro, iar pragul minim de subscriere este 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Unul dintre programele Fidelis din 2024 a venit cu dobânzi de 5,8% la lei pe un an, 7% la lei pe cinci ani, 4% la euro pe un an sau 5% la euro pe cinci ani.
Spre deosebire de Tezaur, titlurile Fidelis se tranzacționează la bursă după perioada de subscriere, deci pot apărea variații față de prețul inițial.
Dacă vrei să investești pentru tine și familia ta, vei găsi la fiecare ofertă un consorțiu de intermediere prin care o poți face.
Câștigurile din Fidelis sau Tezaur nu sunt impozitate.
În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.