Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul. Dacă ai auzit de prea multe ori despre Bitcoin și criptomonede, dar nu reușești neapărat să înțelegi mare lucru dincolo de creștere amințitoare și scădere abrupte, astăzi încercăm să obținem o privire de ansamblu. Piața Crypto a apărut în 2009, în criza financiară, când programatorul sau grupul de programatori numit Satoshi Nakamoto a lansat Bitcoin.
Advertisment
Ideea era de a crea un sistem financiar alternativ, descentralizat, pe o infrastructură digitală numită blockchain, care permite transferuri de valoare sigure, eficiente, rapide și private, fără intermediari. A reușit ce și-a propus? Asta e altă discuție, dar cert este că a dat naștere unei piețe întregi de proiecte pe blockchain. Unele au fost adevărate startup-uri tech, în timp ce altele au fost adevărate fraude.
În februarie 2025, Bitcoin era aproape 100.000 de dolari, cu o capitalizare totală de 1.9 trilioane de dolari. Pe lângă Bitcoin, există peste 11 milioane de proiecte crypto, într-o piață de peste 3 trilioane de dolari. Ce te interesează ca investitor? Piața Crypto este cea mai volatilă clasă de active.
Titlurile zilei
E bazată în principal pe emoții, nu prea există fundamente, iar prețurile pot fi influențate de o declarație a unui miliardar sau unui politician. Asta nu a oprit marile fonduri de investiții să intre în crypto în ultimii ani, dar aceștia se rezumă de cele mai multe ori doar la Bitcoin. Dacă nu ești un investitor atât de activ, dar ești curios, au apărut în ultimii ani fonduri de tip ETF, Exchange Traded Funds specializate pe Bitcoin.
ETF-urile îți permit să investești indirect într-o clasă de active. Indiferent de modul în care alegi să te raportezi la piața crypto, este bine să vorbim în familie despre toate tipurile de active înainte de a lua decizii de investiții. În orice caz, aici începem să vorbim despre bani, în familie.