Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.

În viața oricărei persoane pot apărea situații neprevăzute. Poți avea o problemă medicală, îți poți pierde locul de muncă, poate veni peste noapte o pandemie sau o criză economică. N-ar fi primele.

De aceea, îți propun să te gândești la crearea unui fond de urgență pentru siguranța ta și a familiei tale. Regulile sunt simple. Experții recomandă să pui deoparte echivalentul salariului tău pe următoarele 3-6 luni sau chiar 12 luni dacă ai și un credit activ.

Titlurile zilei

ce urmează pentru sectorul energetic?
Dunărea va rămâne „autostrada“ cerealelor
Norofert semnează un contract de 9,4 mil. lei pentru îngrășăminte white-label
Apple produce 20% din iPhone-uri în India
barna: tarifele SUA creează o criză fără precedent
Electronicele esențiale sunt scutite de noile tarife Trump

Fondul de urgență trebuie plasat în instrumente la care ai acces imediat, cum sunt depozitele bancare. Fondul de urgență este separat de alte instrumente de economisire sau de investiții în care plasezi bani. O altă regulă este să nu confunzi dorințele cu nevoile urgente.

6 din 10 români cu vârste între 30 și 45 de ani sunt îngrijorați de ideea unei cheltuieli neașteptate pe care nu o pot acoperi, conform unui studiu din 2023.

O cheltuială neașteptată de 1.000 de euro ar afecta stabilitatea financiară pentru mai bine de o treime dintre respondenți, în timp ce un sfert dintre aceștia ar fi destabilizați de cheltuieli neașteptate cuprinse între 500 și 1000 de euro.

Ideea de „fond de rezervă” a fost familiară pentru mai bine de 8 din 10 respondenți, însă numai jumătate aveau un astfel de fond. Pentru 78% dintre cei intervievați, fondul de urgență ar trebui să cuprindă între 1 și 6 salarii.

Economisirea necesită disciplină, dar este strâns legată și de raportul venituri-cheltuieli. Mai mult de jumătate dintre cei care dețin o locuință reușesc să pună bani deoparte, în timp ce trei sferturi dintre cei care locuiesc cu chirie nu reușesc.

Este bine să avem în familie un astfel de fond de urgență și să înțelegem ce rol are. În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.