6 septembrie. Blue Air anulează toate zborurile. Motivul invocat de companie? Agenția Fondului de Mediu a a blocat conturile companiei și nu a mai putut efectua zborurile programate. În 2020, Blue Air a acumulat datorii de 400 de mil. de lei. Asta după ce Guvernul și EximBank au împrumutat compania cu 300 de mil. de lei, în același an. În 8 ani, compania a acumulat datorii de 800 de milioane de lei, arată datele Confidas. Între timp, poprirea a fost ridicată de AFM.

Inflație, incertitudine, frică în piață. BVB rezistă. Dar n-are lichiditate, chiar dacă au trecut aproape doi ani de când a dobândit statutul de piață emergentă. Indicele principal BET are un minus de 7,7%  la 8 luni din an, o dinamică fericită, în comparație cu alți indici europeni sau cu cei americani. Deși valoarea tranzacțiilor pe Piața Reglementată a BVB din primele 7 luni din an a crescut cu 60%, suntem încă în urma burselor din regiune. În Polonia, valoarea tranzacţiilor este de 25-30 de ori mai mare decât la noi, arată datele Federaţiei Europene a Burselor de Valori. Cum creștem lichiditatea? Discutăm imediat.

După lungile șiruri de estimări și prognoze din perioada asta, Banca Centrală Europeană a majorat azi dobânda cheie cu 75 de puncte de bază. În iulie, BCE a suprins piața cu o creștere de 0.5%, cu 0,25% peste estimări. BCE anunță viitoare majorări și prioritizează astfel lupta împotriva inflaţiei chiar dacă economia blocului se îndreaptă spre recesiune, scrie Reuters.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

În timp ce toată Europa se gândea cum să calmeze criza din energie, fotovoltaicele au produs. La un nivel record. 12% din electricitatea produsă în UE în această vară a venit de la fotovoltaicele de pe continent. Așa am evitat, la nivel de uniune, importul a 20 de miliarde de metri cubi de gaze, care ar fi costat 29 de mld. de euro. Sunt datele publicate de think-tank-ul Ember. Dar nu este suficient. În următorii ani, Europa va avea o producţie de energie fotovoltaică cu aproximativ 50% mai mică faţă de cât este necesar pentru a atinge obiectivele de climatice pentru 2030.

Dacă există vreun risc pentru România de a rămâne fără energie la iarnă, Guvernul nu l-a indentificat. Planul de iarnă a fost deja aprobat, lucru care de regulă se întâmpla în noiembrie, spune premierul Ciucă. Dar autoritățile trebuie să fie pregătite și pentru alte scenarii, crede el.

Indicii bursieri de pe Wall Street sunt pe cale să închie săptămâna pe verde, după o lungă serie de scăderi. S and P are un plus de aproape 1%, Nasdaq e pe plus cu 0,5%, iar Dow Jones este încă la limită să termine pe verde. Volatilitatea va rămâne însă ridicată în săptămânile următoare, înainte de următoarea ședință FED, spune Randy Frederick, director general de tranzacționare la Charles Schwab.

Uniunea Europeană vrea reformarea regulilor bugetare, pentru a reduce impactul crizelor suprapuse care afectează continentul. Miniștrii europeni ai Finanțelor ar urma să se întâlnească la finalul săptămânii pentru a discuta modalitatea prin care regulile bugetare pot fi schimbate. Cele care funcționează în prezent sunt concepute în 1990, o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere economic, și sunt axate pe protejarea monedei euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale.

Primul ceas Bugatti Chiron Tourbillion iese la lumină. Este produsul colaborării dintre Jacob and Co și Bugatti. Ceasul se află în camera secretă, destinată VIP-urilor, din magazinul new-yorkez Jacob and Co. Versiunea de bază, din titan, costă 300.000 de dolari. Cea de top, cu safir albastru – 1,3 mil. de dolari. În interiorul carcasei modelate în formă de supercar este o replică fidelă, în miniatură a motorului W16 de la Bugatti.