Salut, ești la Ce Câștig Azi!

Economia noastră o duce cum nu se poate mai bine. Asta vedem în statistici. INS confirmă creşterea economică din T1/2022: PIB-ul României are o creştere de 6,5% în primul trimestru al anului, raportat la perioada similară din 2021. Consumul populaţiei a fost principalul motor al creşterii PIB, urmat de cheltuielile pentru consumul final al administraţiei publice. Astfel, consumul populaţiei s-a majorat cu 7% și a contribuit cu 4,4% la creşterea PIB. Pe categorii de resurse, cel mai puternic impact în avansul economiei, de 2,6%, l-a avut sectorul comerţului. Pe locul următor – informațiile și comunicațiile, cu o contribuţie de 1,8%. Teama de recesiune pare sā fie nefondată. Ne-am speriat de o fantasmă? Putem trece prin aceste vremuri tulburi fără prea mari daune? Ce ne ține în viață şi ce ne trage înapoi? Discutăm despre toate aici, la Ce Câștig Azi.

Toate țările de după Cortina de Fier au devenit “sclavele” sistemului energetic rusesc, spune Pawel Nierada, prim-vicepreședintele băncii poloneze BGK și membru în consiliul de supraveghere al Fondului Inițiativei celor 3 Mări. Fond cu un capital de 1 mld. de euro care își propune să consolideze și să interconecteze infrastructura energetică a celor 12 țări afiliate la Inițiativa celor 3 Mări. Printre ele este și România, care ar putea deveni vedeta proiectului. Sau doar un instrument folositor în consolidarea poziției Poloniei, care se află la conducerea inițiativei. Cât de stabilă este strategia și cât vom câștiga cu adevărat de aici, discutăm imediat. Începem.

Titlurile zilei

TIKTOK BLOCAT ÎN SUA
DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ

Deşi sunt de acord că publicarea salariilor în anunţurile de angajare ar creşte încrederea în companii şi ar eficientiza recrutarea, anagajatorii nu sunt pregătiţi pentru transparentizarea acestora. Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii martie o propunere legislativă în aceste sens. Practic,  femeile şi bărbaţii din UE ar primi salarii egale pentru o muncă egală. Un studiu BestJosbs arată: doar 28,3% dintre companiile respondente sunt pregătite pentru transparentizarea salariilor. 40,5% se declară complet nepregătite pentru asta. 31,3% trebuie să mai pună la punct câteva aspecte înainte de a putea face acest lucru.

Care sunt liderii pe 20 dintre cele mai mari sectoare din economie? Ziarul Financiar pregăteşte ediţia a XVII-a a Anuarului de Business al României – Cei mai mari jucători din economie, de pe 21 iunie. OMV Petrom este, după cifra de afaceri din 2021 – 23 mld. lei, cea mai mare companie din România, dar şi liderul industriei de petrol şi gaze. Automobile Dacia rămâne cel mai mare jucător din auto. Dedeman domină piața de bricolaj, iar în piaţa de curierat Fan Courier cucerește topul. Constelaţia liderilor, 20 de jucători care domină pieţe cheie din economie, cumulează o cifră de afaceri de 115 mld. lei, plus activele de 125 mld. lei ale Băncii Transilvania. ZF analizează 70 de sectoare mari din economie și re­zultatele financiare a peste 800 de companii.

Priorități: Inovaţie în educaţie: noi modele de învăţământ, noi materii, metodologii adaptate şi convergente trendurilor în digitalizare. Inovaţie tehnologică, adică folosirea noilor tehnologii pentru a crea produse noi. Inovaţia de tip îmbunătăţire continuă a proceselor organizaţionale. Și nu în ultimul rând, inovaţia radicală în business: noi produse, noi tipuri de servicii.

Asta cere majoritatea participanţilor la un studiu EY care a sondat opiniile mediului de business din România. 32,8% consideră că gradul de inovaţie din şcoală este relativ scăzut. 21% nu-l văd deloc. Alţi 24,6% spun că inovaţia este prezentă în sistemul educaţional din România. Cum este văzut sprijinul din partea PNRR-ului în inovaţie pe sectoarele amintite? 37,1% spun că este ridicat, 32,3% puţin ridicat, 17,8% foarte ridicat şi extrem de ridicat, iar 12,9% deloc ridicat.

Guvernul nostru întinde o mână de ajutor companiilor din România controlate de oligarhi ruși. Mecanismul va permite celor sancționați de Occident în contextul conflictulu din Ucraina să-și continue activitatea pe plan local fără conturi blocate dacă vor accepta să fie supravegheați de statul român și vor plăti un supraveghetor desemnat cu cel puțin 10.000 de lei pe lună. Printre companiile cu capital rusesc care își desfăsoară activitatea la noi se numără Lukoil, Alro, TMK-ARTROM sau Gazpromneft, arată datele Registrului Comerțului.

Acţiunile One United Properties intră din 20 iunie într-un nou indice FTSE Russell, care acoperă companii listate din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, scrie ZF. Includerea acţiunilor ONE în indicele FTSE EPRA Nareit Emerging a făcut parte din strategia noastră de a spori vizibilitatea pieţei de capital româneşti pe arena internaţională şi de a contribui în continuare la îmbunătăţirea lichidităţii companiei, spune Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties. Managementul ONE mizează pe strategia de diversificare a acţionariatul şi creşterea lichidităţii acţiunilor companiei pentru a fi incluşi în mai mulţi indici regionali şi la nivel de industrie

După ce a semănat panică la pompă la începutul lunii martie, prin prețurile exagerate practicate, compania maghiară Mol vinde acum carburanții mai ieftin decât Petrom sau Rompetrol. Se lăcomesc producătorii de la noi? Sau este efectul despărțirii de petrolul rusesc? A doua premisă este mai aproape de adevăr. Dacă Petrom rafinează petrol românesc sau de import, pe care-l cumpără la preț internațional și vinde carburanți la prețuri care țin cont de cotațiile internaționale, Mol își alimentează rafinăriile cu petrol rusesc, care se vinde în prezent cu un discount de aproape 25% față de cotația Brent.