Noi modificăm ordonanța care privește schema de sprijin din energie, Comisia Europeană anunță măsuri urgente care să calmeze criza din energie. La mijloc sunt actorii din domeniu, care trebuie să se replieze rapid. Cinci directive trasează von der Leyen de la Bruxelles, prin care Europa va economisi energie și va reduce dependența de Rusia. Banii la care visau companiile din energie par să dispară, iar furnizorii rămân fără lichidități. Cum vor ajuta măsurile? Vorbim în câteva momente.

Lista job-urilor noi din România se actualizează pentru a treia oară anul ăsta. 13 ocupații intră în clasificare: architect sau dezvoltator în domeniul tehnologiei blockchain, manager de conținut web sau dezvoltator interfața cu utilizatorul, printre ele. Asta după o vară fierbinte pe piața muncii. Companiile și-au dublat oferta de joburi comparativ cu vara anului 2021, iar candidații au fost cu aproape 20% mai activi, arată un studiu Best Jobs. Iar zona de IT pare să prindă aripi. La fel ca noi. Începem.

Câciu vrea buget aprobat până în noiembrie pentru 2023. Ministrul de Finanțe spune că asta va oferi predictibilitate economiei, investitorilor, dar și o strategie fiscal-bugetară care va indica în ce fel va spriji statul economia. Economie care va crește mai mult decât a fost prognozat în vară, crede Câciu. Are și o rugăminte ministrul de Finanțe: vrea ca mediul de afaceri să îi trezească pe guvernanți atunci când îi mai ia somnul.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Companiile energetice din Europa, însă, nu se pot odihni în perioada asta. Mai ales că au nevoie de cel puțin 1.500 de miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii lor la creşterea preţurilor gazelor, estimează norvegienii de la Equinor. Deși unele țări oferă sprijin de miliarde de euro furnizorilor, aportul este insuficient. La noi, banii din schema de plafonare ajung cu târâita la furnizori, care rămân fără lichidități. Pierderile celor 173 de furnizori de energie de la noi se ridică la 1,1 mld. de lei, de la un profit de 1 mld. de lei în 2020.

Dar criza din energie nu se oprește aici, se va agrava, avertizează gigantul energetic german Uniper. “Ce e mai rău urmează să vină”, spune CEO-ul colosului. Decizia Rusiei de a limita sau opri temporar livrările prin Nord Stream 1 afectează grav piața de energie, iar toată Europa ar trebui să își asume responsabilitatea și să caute soluții, spun germanii.

Blue Air și-a suspendat brusc activitatea, a lăsat peste 2.000 de pasageri în aer, iar acum căutăm soluții. Deși Guvernul și banca de stat Eximbank știau că Blue Air nu poate rambursa împrumutul de 300 de milioane de lei pe care l-au acordat sub formă de sprijin Covid. Avioanele puse garanție erau deja gajate, iar compania era inclusă în a doua cea mai proastă clasă de risc. Dar totul a mers mai departe, la joasă altitudine. Acum, e la pământ. ANPC cere situația clară a zborurilor anulate și numărul pasagerilor afectați. Și acuză Blue Air că șantajează statul român și nu vrea să plătească taxele de mediu. Dar turbulențele sunt prea mari, iar norii tot mai negri.

Surprinzător sau nu, cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul II din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrat în Ţările de Jos, 2,6% şi România, 2,1%. Creşterea economică înregistrată în trimestrul al doilea de zona euro şi Uniunea Europeană în ansamblu a fost mai puternică decât se estima anterior. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a crescut cu 0,7% de la un trimestru la altul şi cu 4,2% în ritm anual, arată datele Eurostat.

Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO își extinde numărul de membri prin aderarea Electrocentrale Bucureşti S.A. ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România şi din Bucureşti. Din punct de vedere al producţiei de energie electrică, ELCEN asigură 3,88% din cota de piaţă la nivel naţional.