BNR a dus dobânda-cheie la 5,5%, dobânda lombard crește de la 5,75% la 6,5%, ROBOR la trei luni este la 8,14%. Dar adevărata criză vine abia la anul, spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF. Indicatorul de referinţă pentru creditele ipotecare este încă la un nivel bun, 2,56%, iar cei care au credite legate de IRCC sunt momentan la adăpost. Dar, pentru octombrie, noiembrie, decembrie, IRCC-ul va fi de 3,9%. Iar pentru ianuarie, februarie, martie anul viitor, IRCC-ul va depăşi 5%, după cum arată dobânzile de pe piaţă. Dacă nu chiar mai mult. Într-un interval de 1 an și șase luni, ratele vor fi crescut cu 60%. Cel mai important ar fi să nu apară și restructurări, disponibilizări şi tăierea salariilor, spune Cristian Hostiuc.

Suntem mai responsabili financiar. Pe fondul pandemiei și a creșterii inflației, consumatorii caută diverse modalități de a-și reduce cheltuielile invizibile, de a găsi oferte avantajoase atât pentru cumpărăturile zilnice, cât și pentru achiziții mai scumpe (bunuri de folosință îndelungată sau călătorii) sau pentru a gestiona mai bine într-un singur loc tot ceea ce ține de cheltuielile recurente sau ocazionale, arată un studio Revolut. Care este percepția românilor în legătură cu aplicațiile financiare și soluțiile digitale de management al banilor și în ce măsură aceștia consideră că îi ajută să-și mențină controlul asupra banilor și să fie mai responsabili cu finanțele personale, aflăm împreună la Ce Câștig Azi.

Economia românească începe să arate o scădere a consumului, ceea ce ar duce și la o posibilă stagnare a inflației. Pe fondul stagflației, dobânzile continuă să crească. Dobânda cheie e la 5,5%, ROBOR-ul a trecut de 8%, ratele sunt în creștere accentuată. Vestea bună? Chiar dacă estimările arată o încetinirea a economiei, piața muncii a rămas puternică. BNR spune că numărul de salariați din economie a creascut în ritm susținut în perioada aprilie-mai, aproape exclusiv pe fondul angajărilor din sectorul privat.

Titlurile zilei

TRUMP PRESEAZĂ UE SĂ CUMPERE PETROL
POGONARU CERE CONTINUAREA SCHEMEI DE AJUTOR
CE CÂȘTIGĂ BĂNCILE ÎN 2025?
TRUMP AMÂNĂ APLICAREA TARIFELOR
TRUMP RETRAGE SUA DIN OMS
CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024

Dacă ai nevoie de inspirație pe bursă, uite trei companii din portofoliul lui Warren Buffett care au performat foarte bine de la începutul anului. Chevron, a patra cea mai mare deținere a Berkshire Hathaway, are un avans de 31% de la începutul anului. McKesson, companie specializată în servicii sanitare și producție de medicamente, are un avans de 39% în 2022. Berkshire are peste 2,9 milioande de acțiuni MaKesson. Cea mai mare creștere: compania petrolieră Occidental Petroleum. Prețul acțiunilor s-a majorat cu 104% de la începutul anului. Buffett deține aproape 20% din Occidental Petroleum.

Viitorii pensionari ai României, adică cei care astăzi contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru investiţia privată a economiilor de bătrâneţe către un administrator de fonduri Pilon II, au ajuns prin intermediul viramentelor lunare să fie cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti. 27 de societăţi cu acţiuni listate la BVB erau în portofoliul fondurilor de pensii Pilon II la iunie 2022 cu o deţinere totală de 20,1 mld. lei. Fondurile Pilon II dețin 30% din Fondul Proprietatea, 13% din OMV Petrom, 24% din Banca Transilvania, 15% din Romgaz, sau 9% din Nuclearelectrica.

Volatilitatea din piața cripto continuă, chiar dacă activele digitale se mențin la noile praguri de rezistență, spune Simon Peters, analist al platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor. Bitcoin a început săptămâna la peste 23.000 de dolari și a depășit apoi pragul de 24.000 de dolari. Ether a început săptămâna sub 1.575 de dolari, apoi a reușit să urce la peste 1.700 de dolari.

Mai mult de 90% dintre companiile de la noi spun că o creștere a incidenței atacurilor informatice le-ar putea perturba serios activitatea. 7 din 10 companii au un departament intern sau un colaborator care să prevină exploatarea rețelelor în urma unui atac informatic. Jumătate dintre companii recunosc că au departamente care sunt insuficient sau deloc protejate de atacurile hackerilor, iar aproape 60% dintre ele spun că vor investi în securitate cibernetică în viitor. Sunt rezultatele unui sondaj EY efectuat local pe companii din 16 zone de activitate, fiecare cu mai mult de 100 de angajați. 77% dintre firmele chestionate au cifra de afaceri peste 10 milioane de euro.

Compania aeriană australiană Qantas, care a încheiat anul trecut cu o capitalizare de 6 mld. de dolari și 22.000 de angajați, le cere acum directorilor executivi să lucreze ca manipulatori de bagaje timp de trei luni, pentru a face față deficitului de forță de muncă, scrie BBC. Practica nu e nouă. A fost aplicată și în trecut, în perioadele aglomerate, spune șeful de operațiuni.