Proiectul de Ordonanţă de urgenţă care propune eliminarea uneia dintre cele două surse de venituri pentru administratorii de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contribuţiile plătite atât la Pilonul II cât şi la Pilonul III de pensii, aduce presiuni suplimentare în ceea ce priveşte activitatea de administrare a fondurilor. Eliminarea posibilităţii fondurilor de pensii să investească în fonduri private de capital şi a comisionului aplicat pe contribuţiile plătite nu par să fie soluţiile potrivite. Consultanţii fiscali membrii ai Asociaţiei CFA România au făcut o serie de propuneri cu privire la noul proiect de Ordonanţă de urgenţă legat de domeniul pensii private, aflat în dezbatere publică, propuneri pe care le dezbatem mai târziu.

„Gazprom” a publicat un videoclip intitulat „Va fi o iarnă lungă”. În videoclip, compania întrerupe gazul și arată începutul unei noi „ere de gheață” în Europa. Materialul a fost postat după ce Rusia a înrerupt ieri fluxul de gaze din conducta Nord Stream  pe o nederteminat. Fapt care a dus la o prăbușire de 3% pentru bursa de la Frankfurt, 2% pentru Paris și 3% pentru Milano. Un video similar a fost publicat și de Ambasada Rusiei din Spania, care îndeamnă cetățenii să se mute în Rusia. Motivul? Gazul e ieftin, energia este ieftină, livrările la fel, iar lista poate continua.

Cât de bine arată viitorul Uniunii Europene pentru români? 67 % dintre respondenții sondajului Eurobarometru sunt optimiști, o creștere de opt puncte față de rezultatele din iarnă. În restul Uniunii Europene, media e 65%. În România, imaginea pozitivă a UE este în prezent la un nivel de 47 %. 36 % dintre respondenți au opinii neutre și 14 % au opinii negative. 54 % dintre români tind să aibă încredere în UE, peste media europeană de 49 %. La nivel european, percepția pozitivă a situației economiei europene a scăzut cu 5 puncte procentuale de la începutul anului 2022 și până la 40 %.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Ce trebuie să iei în considerare înainte de tranzitia ETH la PoS? Inima oricărui blockchain sunt block-urile. Nu contează care este mecanismul de consens: toate blockchain-urile se bazează pe noi blocuri propuse și validate. În cazul tranziției la PoS blocurile vin in pachete a cate 32 fiecare, care trebuie verificate și validate. Un număr redus de utilizatori ar putea duce la o funcționare deficitară a rețelei. API-ul ETH de la Infura trebuie monitorizat constat. De ce? Le dezvoltatorilor să-și implementeze soluțiile fără a-și găzdui propriul nod pe Ethereum. Prin urmărirea acestuia poți afla valoarea reală a aplicațiilor descentralizate din rețea.

Deja devine personal. Elon Musk nu mai poate. Intră în război cu boții. După ce a acuzat că 20% dintre utilizatorii Twitter sunt conturi false, acum se lovește de alt zid. Nici în cripto nu mai poți avea încredere. O grămadă de boți care se dau drept Chanpeng Zao, ceo-ul Binance îi invadează spațiul personal, pe Twitter. Adevăratul Zao a răspuns plângerii lui Musk. I-a comunicat că tweet-ul său este singurul real.

IT and C este cel mai ddinamic sector din econmie, potrivit ZF. Valoarea adăugată brută a crescut cu 23,6% an/an în T1, potrivit INS. Prin urmare, ponderea valorii adăugate brute din sectorul IT and C în PIB a avut un trend ascendent pe parcursul ultimilor ani, până la un nivel maxim istoric de 6,35% în anul pandemic 2021, cu mult peste cel de de 4,8%, înregistrat în Zona Euro principalul partener economic al României.

Specialiştii din energie sunt de părere că soluţia la criza energetică cu care se confruntă Europa şi care afectează inclusiv România este re-reglementarea preţurilor pentru energie. Impactul crizei nu este încă resimţit complet, iar reconfigurarea pieţei energiei şi a preţurilor este considerată o soluţie solidă la această provocare.

Binance, cel mai mare schimb de criptomonede după volumul de tranzacționare, vrea să transforme depozitele utilizatorilor din USD Coin, Pax Dollar și True USD în stablecoin-ul propriu, BUSD. Conversia începe în 29 septembrie. Motivul? Creșterea lichidității și eficientizarea capitalului. Pe viitor, ar putea include și Tether pe listă.