Ceai de tei și concediu plăcut. Sunt recomandările guvernatorului BNR din ultimele două ședințe de politică monetară. În mai, rata dobânzii cheie era majorată cu 0,75 de puncte procentuale, până la 3,75%. Acum ajunge la 4,75%, iar estimările BNR arată că inflația își va continua ascensiune chiar peste nivelul prevăzut anterior. Motivele sunt clare. Șocurile globale pe partea ofertei, conflictul din Ucraina și sancțiunile asociate, care ridică prețurile, în special pe cele din sectorul energetic. Vor urma creșteri graduale ale dobânzii de referință, până când inflația se va echilibra cu dobânda de referință. Un proces care va dura aproximativ un an, spune Isărescu.

La mai puțin de o săptămână distanță de punerea pe hold a retragerilor ca urmare a condițiilor extreme de piață, Voyager Digital și-a depus cererea de intrare în faliment. Dintre cei peste 100.000 de creditori, Alameda research este unul dintre cei mai importanți cu împrumuturi negarantate în valoare de 75 de milioane de dolari. Vestea este cu atât mai dureroasă dacă ne uităm la cele 657 mil. $ pe care 3AC, care la rândul său a intrat în insolvență, le datorează Voyager.

Gazele naturale și centralele nucleare sunt surse verzi de energie, decid parlamentarii europeni. Investițiile în aceste domenii pot fi finanțate din fonduri europene, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru România, care se bazează pe gaze naturale și centrale nucleare pentru a produce energie. Propunerea Comisiei Europene a trecut la limită de Parlamentul European, cu câteva zeci de voturi diferență. 278 de europarlamentari s-au opus inițiativei, 328 au fost pentru.

Titlurile zilei

CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024
BTC E LA ATH: 109.600 $
TIKTOK IS BACK!
INFLAȚIA TAIE CHEFUL DE ȘAMPANIE
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
JACQUEMUS REVINE LA PFW

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în mai cu 2,3% faţă de aprilie, arată datele INS. Rezultatele se datorează creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule (+8,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,1%). Comparativ cu mai 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 8,1%.

Industria auto din România, cu peste 500 de companii active, reprezintă 28% din PIB-ul țării noastre, spune ministrul Economiei, Florin Spătaru. Potrivit ACAROM, sectorul auto reprezenta anul trecut doar 12% din PIB. Ar fi un salt uriaș, mai ales în contextul crizei cipurilor. Dacă nu cumva domnul ministru nu se referea la 28% din producția industrială și nu din PIB. Florin Spătaru nu a putut fi contactat, pentru lămuriri.

2021 a fost anul contrastelor în business. Doar 767.000 de companii și-au depus situația financiară până la 30 iunie, comparativ cu un vârf de 875.000 de situații financiare depuse în 2019 și un minus de 70.000 de cereri față de anul 2020, potrivit unei analize termene.ro citată de ZF. Valoarea medie a veniturilor a crescut însă la 2,47 mil. lei cifră de afaceri pe companie. Iar veniturile per total au crescut la 1,9 mii de miliarde de lei, pentru prima dată în istorie. Astfel, la nivel valoric, companiile din România au generat în 2021 profituri de peste 146 miliarde de lei, în creştere de la 104 miliarde lei, în 2020, potrivit ZF.

Rezidenţialul, industrialul şi retailul sunt cele mai expuse sectoare la presiunile inflaţioniste, potrivit lui Bogdan Sergentu, Head of Valuation and Consulting, Echinox. Piața rezidențială are cel mai mult de suferit de pe urma creșterii dobânzilor. În paralel, diminuarea puterii de cumpărareafectează şi vânzările retailerilor. Fapt care duce la scăderea cererii pentru spații industriale. “Într-o piaţă în care rata anuală inflaţiei a fost de 14,5% în luna mai a acestui an, o rată alimentată de creşterea preţului la energie electrică, gaze şi încălzire centrală cu peste 40% într-un an, chiriaşii vor fi mai preocupaţi în a căuta soluţii eficiente energetic pentru desfăşurarea activităţii lor”, spun consultanţii Cushman and Wakefield Echinox.

Dior celebrează venirea verii cu Dioriviera. Vedeta noii colecții este o placă de surf  în valoare de 10.000 $ ce a fost produsă în Țara Bascilor Franceze. Fiecare piesă este realizată printr-un proces de modelare și netezire, înainte ca placa să fie așezată peste o țesătură specială, acoperită cu imprimeul emblematic Toile de Jouy albastru Dior. Cealaltă parte a plăcii este marcată de celebra siglă CHRISTIAN DIOR.