Pe zi ce trece, Uniunea Europeană „îngroapă” Rusia în sancțiuni. Mai nou, Uniunea interzice importul de cărbune rusesc exclude băncile din Rusia din tranzacții, iar navele rusești nu mai au acces la porturile europene. Ce înseamnă asta? România are șansa de a deveni un mare exportator de cărbune. Avem printre cele mai mari bazine din Uniunea Europeană. În plus, în 2012, România avea centrale pe cărbuni de circa 5.350 MW, ponderea acestora în acoperirea consumului de energie fiind de 40%. Astăzi, mai avem 2.500 de MW în centrale și suntem dependenți de importurile de energie. Câștigăm sau pierdem? Rămâi cu ochii pe noi ca să afli. Dezbatem subiectul aici, la „Ce câștig azi?”.

România, Franța și Germania, au inițiat un plan de ajutorare de 71 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cea mai expusă țară est-europeană la valurile de refugiați ucraineni. Inițiativa nu a rămas fără ecou. S-au alăturat și alți donatori europeni și internaționali, iar suma se ridică acum la aproape 700 de milioane de euro. O gură de aer pentru o țară care era pregătită să primească 15.000 de refugiați, nu 100.000, cât se află acum pe teritoriul țării. Un ajutor consistent pentru un stat cu venituri anuale de 2,5 miliarde de euro în 2021. Discutăm subiectul pe larg la Ce Câștig Azi. Începem.

Legea offshore este aşteptată de companii pentru a putea începe exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Într-un final, coaliția de guvernare a decis ca săptămâna viitoare să depună proiectul legii offshore în Parlament. 60% ia statul – 64% după aplicarea tuturor taxelor – și 40%, producătorii. Prin legea de acum statul ia 90%.  E suficient pentru a atrage investitori? Afli răspunsul în câteva momente.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Scumpirile în lanţ şi sancţiunile aplicate Rusiei aduc din nou aurul în prim-plan. La Bucureşti, aurul este cotat la 279,5 de lei pe gram.  Plus 9% pe aur la cursul BNR în 2022. Aurul spot a înregistrat creşteri în primele două zile ale săptămânii în contextul în care investitorii caută active sigure, după ce ţările vestice au lansat o serie de sancţiuni asupra Federaţiei Ruse.

Primele 10 proiecte eoliene și solare ca dimensiune avizate anul trecut și la începutul lui 2022 cumulează o capacitate totală de circa 1.720 MW, echivalentul unor investiții de 1,3 miliarde de euro, arată calculele ZF. Ce ar însemna această cantitate de energie verde pentru România? Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei spune că România va atinge 30,7% pondere de energie din surse regenerabile. În plus, Ministerul Energiei a lansat un apel de proiecte verzi, cu un buget de 457 de milioane de euro, pentru care se pot depune aplicații până la finalul lunii mai.

Compania Rompetrol, care și-a programat un buget de 75,7 milioane de dolari pentru anul în curs, vrea să rafineze cu 20% mai mult petrol la Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară. Un milion de tone de petrol vrea Rompetrol să proceseze peste nivelul de 4,6 milioanne de tone înregistrat anul trecut. Creşterea volumelor procesate se suprapune peste intenţia grupului de a-şi extinde prezenţa regională în țări ca Grecia, Georgia, Turcia, Bulgaria, Moldova, Serbia sau Liban. Rompetrol Rafinare a atins în 2021 o cifră de afaceri netă de 14,76 miliarde de lei, în creştere cu 43% față de anul precedent.

Guvernul de la Berlin a preluat controlul asupra Gazprom Germania, subsidiara grupului rusesc de gaze care operează unele dintre cele mai mari facilităţi de stocare a gazelor din Germania. Autoritatea federală de reglementare a sectorului energetic german va deveni administrator temporar al subsidiarei și o va controla până pe 30 septembrie. Filiala prezintă o “importanță majoră” pentru furnizarea de energie a Germaniei, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck.

Efectele conflictului din Ucraina se resimt și în clasamentul miliardarilor din lumea întreagă. Forbes numără 2.668 de miliardari, cu 87 mai puțini decât anul trecut. Aproape jumătate dintre ghinioniști sunt din Rusia supusă sancțiunilor Occidentului. Cine ocupă primele locuri pe podium și cine reprezintă România în acest clasament, vezi la „Ce câștig azi?”. Începem.