În business, succesul se măsoară și în bani. Dar adevărata putere nu stă doar în topul averilor, ci în viețile pe care banii tăi le influențează. Câștigul tău hrănește economia. Câștigul tău e și succesul altuia. Al celui de lângă tine. Al celui care vine după tine. Ești campionul meu de Formula 1: linia ta de sosire dă startul altor piloți. La Aleph Business, eu îți fac în fiecare zi plinul de informații iar tu faci lumea din jurul meu să avanseze. Azi, după un an împreună, pot spune că facem o echipă pe cinste. Business-ul e plăcere. Plăcerea este Business! Aleph Business!
Advertisment
Azi, ACUM, știu că, dincolo de muncă – business-ul e marea plăcere a vieții tale. Eu îți dau story-urile care te ajută să știi mai multe de banii tăi. Cu mine afli mai multe cifre utile, pe care le transformi în plăcut. Știu că în acel moment zâmbești, te simți bine, ești provocat. Cu tine, zâmbesc partenerii tăi de afaceri, clienții, furnizorii și familia ta. Suntem de un an în business-ul tău. Parteneri adevărați, adică 24/7. Aleph Business.
Ne vedem joi. Banca Centrală Europeană este obligată să majoreze dobânda de politică monetară într-un salt fără precedent, pentru a lovi în inflație. Estimările sunt depășite de situația actuală, euro este la pământ, inflația este la cer. Iar întrebarea nu mai este dacă, ci cu cât va majora BCE dobânda-cheie? 50 sau 75 de puncte de bază? Era dobânzilor negative s-a încheiat în iulie, într-o încercare tardivă de a calma ascensiunea prețurilor. Nu s-a întâmplat. De aici, dobânda de referință va merge, preponderent, în sus. Până când inflația în zona euro va coborî de la 9,1% la 2%, ținta asumată de UE.
Titlurile zilei
Și dacă euro e jos, ne aplecăm să-l luăm. Piața valutară de la noi a avut o efervescență neașteptată în august. Volumul tranzacțiilor valutare a avut o medie zilnică de peste 2,5 mld. de euro, dublu față de august 2021 și cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. Cursul valutar se apropie de 4,8 lei pentru un euro, influențat de plasamentele străinilor în titluri de stat românești, scrie ZF. O întrebare rămâne deocamdată fără răspuns: de ce nu crește BNR rezervele monetare, acum, că are ocazia? În august, banca noastră centrală avea 42,8 mld. de euro în valută, în creștere cu doar 83 de mil. de euro
Sau poate ar trebui să ne orientăm spre cripto-valute? Fondul Monetar Internațional spune că activele cripto iau fața fondurilor de investiții în lupta cu deprecierea monedelor și pot deveni potențiale instrumente de plată adoptate în masă. După mai mult de un deceniu pe piață, criptomonedele ar trebui reglementate la nivel global, pentru a evita eventuale noi crash-uri, cum a fost Terra Luna, avertizează FMI. Asta va spori încrederea utilizatorilor și va crea un cadru sigur pentru inovație în domeniu.
Energie pe datorie. Furnizorii din energie s-au bucurat de creșterea prețurilor, dar buzunarele au rămas goale. De la un profit cumulat de 1 mld. de lei în 2020, au ajuns acum la pierderi de 1,1 mld. de lei, pentru că banii promiși de stat prin schema de plafonare întârzie să apară. Din 173 de furnizori activi cu afaceri totale în creștere cu 32% față de anul 2020, până la aproape 30 de mld. de lei, puțini au ieșit pe plus. Iar cele 40 de miliarde de lei din schema de sprijin de la stat s-au transformat în 30, apoi în 16. Nici ultima sumă nu e prinsă integral în bugetul se stat.
Iar prețul energiei își va continua avansul, cel puțin cât nu va fi decuplat de cel al gazului și Kremlinul va ține robinetul închis. Și asta are de gând să facă, până când Occidentul nu va ridica sancțiunile. Putin nu se mai ascunde în spatele mentenanțelor și spune că livrările prin Nord Stream 1 vor rămâne limitate cât timp Moscova va fi sub sancțiuni. Iar asta va aduce o recesiune severă în Europa, avertizează agenția de rating Moody’s. Marii consumatori de gaze vor fi și marii perdanți.
De pe poziția de pierzători au plecat și majoritatea burselor europene, după oprirea livrărilor prin Nord Stream 1. Dar recuperează azi. Principalii indici sunt pe verde. Plus 0,32% pentru STOXX 600, 0,51% tot cu plus pentru DAX. Indicii parizian și londonez sunt tot pe verde, cu un plus de 0,2%, respectiv 0,3%. La București, Bursa de Valori nu a păstrat trendul european și a închis în creștere pe aproape toți indicii. Verde aproape pe linie și azi, cu Romgaz la plus 1,89%.