„Ce câștig azi?”, 6 mai 2022, Dariana Florescu și Dragoș Hanță

Am așteptat 5 ani modificarea unei legi care să permită extracția gazelor din Marea Neagră. Mai avem de așteptat, mulțumită incompetenței politicienilor. Consiliul Legislativ spune că legea offshore ar putea fi neconstituțională, dacă rămâne în forma propusă spre dezbatere parlamentară. Inițiativa introduce prevederi prin care contractele în vigoare la 1 ianuarie 2022 ar putea fi modificate retroactiv, ceea ce este neconstituțional. Nu este singura eroare identificată de Consiliul Legislativ. Trebuie rectificat și textul prin care statului român i se acordă drept de preempțiune pentru achiziționarea gazelor, care este neclar. Iar prevederile de natură fiscală trebuie reanalizate și reformulate. Și nu este primul organism care aduce obiecții proiectului de lege. Anterior, Consiliul Economic și Social nu a dat aviz favorabil, pe motiv că textul nu este redactat corespunzător. Analfabetism funcțional, sau analfabetism funcționar?

Coface a revizuit în sus estimarea costului asupra economiei mondiale la aproximativ un punct procentual în 2022. Consecinţele conflictului se vor resimţi mai ales în a doua jumătate a anului şi vor continua să se manifeste chiar şi după 2023, arată compania de consultanţă. Țările din Europa de Vest sunt cele mai expuse din cauza dependenţei lor puternice de combustibilii fosili ruşi. Care sunt motivele pentru care Coface si-a revizuit estimarile? Aflăm de la Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Sistemul Federal de Rezerve Monetare din Statele Unite încheie a treia ședință din acest an cu anunțul că dobânda cheie va fi majorată cu 0,5%. Jerome Powell, președintele FED, spune că piețele trebuie să se obișnuiască cu creștererile de 0,5% și sugerează că vor urma și altele. Contrar așteptărilor, după anunț, piețele au reacționat pozitiv. Cum influențează această măsură piețele de capital, discutăm în câteva minute.

Binance este înregistrat oficial de Autoritățile Monetare Franceze ca un furnizor de servicii în active digitale. Astfel, Franța devine prima țară mare din Europa care să-i dea undă verde cripto exchange-ului.

Alibaba a pierdut 26 de miliarde din capitalizare după ce un Ma a fost condamnat la închisoare. Surpriză! Era Ma, dar nu era Jack Ma, co-fondatorul și fostul CEO al Alibaba Group! După clarificarea confuziei, gigantul chinez a recuperat majoritatea pierderilor.

Shell a înregistrat cele mai mari profituri trimestriale înregistrate vreodată, deoarece a valorificat volatilitatea de pe piețele globale de energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Câștigurile ajustate ale celei mai mari companii petroliere din Europa au crescut la 9,1 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, de aproape trei ori față de 3,2 miliarde de dolari înregistrate cu un an mai devreme.

Comisia pentru Burse și Valori Mobiliare din SUA adaugă 20 de poziții vacante noi în unitatea de urmărire a activelor cripto. Autoritățile SEC spun că interesul pentru piața cripto crește exponențial, fapt pentru care aproape își dublează personalul și ajung la 50 de angajați.

Bătălia de la distanță dintre Bill Gates și Elon Musk, continuă. Gates se îndoiește de capacitatea și modalitatile prin care Musk ar putea schimba Twitter și se teme că lucrurile s-ar putea înrăutăți. Planul lui Musk este de a delista rețeaua de socializare la bursă, și de a o re-lista peste 3 ani, după ce o va face mai eficientă financiar.