Cum arată lichiditatea medie pe bursele europene în aprilie și mai 2022? Bursa locală este în topul evoluțiilor pozitive, cu o creștere de 24,9%. Și pe locul doi după bursa de la Atena, care a avut o creștere a lichidității de 27%. La BVB luna mai a fost dominată de brokerii BCR, TradeVille și Swiss Capital, care dețin 43% din piața de intermediere. Chiar dacă bursa de la Moscova înregistrează una dintre cele mai bune performanțe la nivel european, după indicele MOEX, lichiditatea medie zilnică scade cu 10,9%. Cea mai mare scădere a lichidității o înregistrează bursa de la Instanbul, care în aprilie a avut o lichiditate medie zilnică de 3,2 miliarde de dolari, iar în mai a avut de 2,4 miliarde de dolari, adică o involuție de 23,3%. Iar Bursele americane închid pe minus. Totuși, Dacă ne uităm acum la piața commodities, vedem un trend ascendent, care poate fi observat și la Bitcoin. ?Poate fi acesta un prim semnal că autoritățile americane încep să reglementeze criptoactivul ca un instrument financiar de tip commodity și nu security? Afli azi la ce câștig azi. Sunt cu Adi, tu cu ce ne surprinzi azi?

Mișcări atipice ale României, pe fondul crizei energetice. Într-un moment în care prețul gazului este la maxime istorice, iar noi suntem la un minim al producției interne, exportăm aproape 1 mld. de metri cubi de gaze. Transformat în bani – 250 de milioane de euro. O sumă de 15 ori mai mare decât cea încasată de România din vânzarea de gaze în 2020, când am exportat o cantitate de 5 ori mai mică, arată datele INS. Unele surse din piață spun că o posibilă explicație ar putea fi legată de Gas Release Program, lansat în 2020, prin care marii producători sunt obligați să scoată 40% din cantităţile extrase anual pe platforme centralizate astfel încât să se creeze lichiditate în piaţă. Dar inițiativa pare că s-a întors împotriva pieței, cantităţi importante de gaze au fost exportate, iar de aici a rezultat o lipsă de ofertă la nivelul pieţei, scrie ZF. Unele cantităţi s-ar fi întors în piaţă, dar la preţuri mai mari. Despre asta discutăm pe larg în curând, aici la ce câștig azi.

Statul român propune vânzarea a 1% din capitalul social OMV Petrom către angajații companiei de la momentul privatizării. Ministerul Energiei a publicat un proiect de hotărâre de guvern care stabilește vânzarea acțiunilor către salariați la un prețaniei de vânzare de 0,215 lei per acțiune, adică prețul la care a cumpărat acțiuni atunci grupul austriac OMV. Prețul de vânzare pentru acest procent de acțiuni va fi de două ori mai mic față de prețul actual al acțiunilor SNP, simbolul bursier pentru OMV Petrom, care sunt cotate la 0,456 lei.

Titlurile zilei

TIKTOK BLOCAT ÎN SUA
DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ

Situația actuală a companiilor este bună, dar perspectivele economice ating un minim istoric, arată un studiu realizat de AHK România în aprilie 2022. Cele mai multe companii continuă să își mențină așteptările ridicate pentru afacerile pe care le derulează, mai exact 48% în 2022 comparativ cu 46,9%, în toamna anului trecut. 10% dintre respondenți cred că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni. Datorită situației actuale bune a afacerilor, disponibilitatea de a realiza investiții rămâne ridicată. Pentru următoarele 12 luni, 25% dintre companii planifică cheltuieli mai mari de investiții. 44,6% cred că acestea nu se vor schimba și doar 19,6% consideră că vor reduce investițiile.

E-mail lui Elon Musk prin care-și chema angajații la muncă, ca să nu fie concediați, l-a făcut mai sărac cu 17 miliarde de dolari. Anunțul se resimte și la noi. Angajatorii din România încep să-și cheme angajații la birou, dar încă permit un program flexibil, scrie ZF. Radu Mavrodin, vice președinte în departamentul de resurse umane de la OMV Petrom, spune că vor aplica programul de teleworking cu 8 zile pe lună la birou și politica flexi desk, conform căreia majoritatea angajaților care vin la birou nu mai au un birou fix.

În ultimii ani, procentul românilor care economisesc pentru educaţia copiilor a scăzut de la 52% la 27%. Astfel am ajuns să stăm ami prost decât bulgarii la acest capitol. În România, din 1,7 milioane de utilizatori de carduri Revolut, 140.000 au generat şi un card Revolut Junior destinat copiilor și economiilor lor. Comparativ cu țările din jur, românii nu consideră că economiile sunt importante.  36,4% dintre vecinii bulgari au răspuns că este o calitate importantă pentru ei, iar în Ungaria procentul urcă la 40,8%”, arată un studiu efectuat de Revolut în toate cele 36 de ţări  în care activează.

BCR, TradeVille şi Swiss Capital au fost cei mai activi brokeri de la Bursa de Valori Bucureşti în mai 2022. Au asigurat împreună 42,9% din totalul intermedierilor, respectiv tranzacţii de 820 de milioane de lei, potrivit calculelor ZF, bazate pe datele BVB. Comparativ, în luna martie primii 3 brokeri au avut 82,9% din piaţă, cu tranzacții de 5,3 miliarde lei. Astfel, în mai 2022 se remarcă o concentrare mai mică la vârf faţă de luna anterioară şi aceeaşi lună a anului trecut, potrivit calculelor ZF.

SEC lansează primul game show prin care investitorii pot învăța cum să tranzacționeze prudent, într-un mod jucăuș. Campania se numește Investomania și conține câte un spot de 30 de secunde, teste interactive și videouri informative a câte 15 secunde, dedicate inclusive investițiilor în cripto.