A tunat și i-a adunat! Primul șoc al Bursei de Valori București din istoria sa în rândul bondurilor listate a avut loc săptămâna aceasta. E cazul companiei Vivre Deco, retailer online de mobilă și decorațiuni, cu două emisiuni de obligațiuni pe bursa locală. Cu pierderi de 84,4 milioane de lei în 2021, de la un profit de 7,4 milioane de lei în 2020, investitorii au început să-și vândă obligațiunile. Unii reușesc, alții mai încearcă. Scăderile finanțărilor ajungeau ieri după-amiază la 15%. Mai mult, brokerul care a plasat bondurile a plecat din funcția de director general al Tradeville, iar auditoriul EY pune sub semnul întrebării soarta grupului când vine vorba de continuarea activității. Dezbatem subiectul imediat, la „Ce câștig azi?”.
Advertisment
Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost anunțat de Ursula von der Leyen. Cel mai dur de până acum. Comisia Europeană vrea embargo asupra petrolului rusesc, eliminarea Sberbank și a altor două bănci rusești din sistemul SWIFT, interzicerea unor canale media rusești pe teritoriul Europei. Debranșarea de la petrolul rusesc este susținută, în mare parte, de statele membre. Germania, la nivel declarativ cel puțin, spune că ar dori decuplare. Slovacia și Ungaria, nu, pentru că sunt prea dependente de Rusia, din punct de vedere al importurilor de petrol. Dacă guvernele UE vor aproba noul pachet de sancțiuni, vom cumpăra petrol mai scump. Prețul a crescut cu 3% imediat după anunțul președintelui Comisiei Europene. Europa încearcă să blocheze mașina de război rusească, dar va trebui să suporte și costurile. Inclusiv cele de recosntrucție a Ucrainei. Discutăm subiectul pe larg puțin mai târziu. Începem!
Amber Studio, cel mai mare studio independent de dezvoltate de jocuri video din România, raportează o cifră de afaceri record de 126 de milioane de lei în 2021, în creștere cu 56% mai mult față de 2020. Câștigul Amber se datorează și colaborărilor cu Amazon, Disney, N3twork și altele.
Titlurile zilei
Bentley University acceptă active digitale pentru plata taxelor. Mai exact Bitcoin, Ethereum și USD Coin. Universitatea colaborează cu exchange-ul de cripto Coinbase.
Deşi Rusia și Ucraina au împreună o pondere relativ scăzută în economia mondială, ele au o contribuţie ridicată în exporturile globale de energie. Ambele țări sunt furnizoare majore de metale, produse intermediare, produse alimentare de bază și mărfuri agricole.
Furnizarea acestora din urmă, în special, este de aşteptat sa fie serios afectată din moment ce Rusia și Ucraina, împreună, reprezintă 29% din exporturile globale de grâu.
Șocul aprovizionării cu alimente va fi resimțit mai accentuat în țările care au o dependență ridicată de importul produselor agricole, arată raportul KPMG „Perspective Economice
Globale” pentru 2022. Având în vedere că situația rămâne extrem de incertă, raportul KPMG ia în considerare trei scenarii alternative.
-În scenariul de bază, prețurile petrolului la nivel mondial sunt proiectate a fi cu 30 de dolari mai mari decât nivelul înainte de escaladarea crizei, iar prețurile la gaze vor fi cu 50% mai mari în Europa. Prețurile la alimente la nivel mondial vor crește cu 5%.
-Scenariul pesimist ia în considerare o creştere a prețurilor la petrol mai mare cu 40 de dolari şi a preţului la gaze de 100% pentru Europa și de 50% pentru restul lumii. De asemenea, presupune o creștere de 10% a prețurilor la alimente la nivel mondial. Ambele scenarii au ipoteza de creștere cu 23% a prețului mediu al metalelor și o creștere cu 4% a costului inputurilor agricole.
-Scenariul optimist este bazat pe o ipoteză în care conflictul este soluţionat mai rapid decât se anticipase, prețurile revin la nivelurile de la începutul lunii februarie, odată cu restabilirea fluxurilor de producție și a celor comerciale. Simulările arată că, în acest scenariu, creșterea PIB-ului global ar putea varia între 3,3%-4% în acest an și între 2,5%-3,2% în 2023.
-România are mai multe avantaje. În primul rând, suntem membrii NATO, fapt care conferă o garanție de securitate. Mai mult, evoluția situației militare de la începutul invaziei a redus considerabil, deocamdată, preocupările inițiale cu privire la o posibilă extindere a conflictului în zone dincolo de Ucraina. De asemenea, apartenența României la UE este un semnal de stabilitate pentru investitori.
Americanii de la Black Sea Oil and Gas nu sunt mulțumiți de proiectul de modificare a legii offshore, care nu elimină supraimpozitarea. Impozitul suplimentar este împovărător și contrar asigurărilor și prevederilor legale oferite de Statul Român atunci când investitorii au intrat în țară. Black Sea Oil and Gas va scoate prima moleculă de gaz din perimetrul Midia la începutul anului viitor, este convins ministrul Energiei, Virgil Popescu. Dar asta depinde, în mare măsură, de modificările care vor fi aduse legii offshore. Modificări pe care le așteaptă și OMV, care anunța recent că a pregătit o investiție de aproape 2 mld. de euro. Nu va fi demarată până când legea nu va fi aprobată, însă.
Platforma de tranzacționare cripto Coinbase este primul client care a primit un împrumut pentru care a girat cu Bitcoin de la banca americană Goldman Sachs. Colaborarea noastră reprezintă primul pas în validarea criptomonedelor ca garanție, spune Brett Tejpaul, șef al Coinbase Institutional. Goldman Sachs a spus săptămâna trecută că a aprobat un împrumut girat cu Bitcoin, dar nu a specificat numele clientului sau alte detalii legate de tranzacție.
„Un pariu pe Purcari este un pariu pe război“, spune directorul operaţional al Purcari Wineries, Eugen Comendant, pentru Bloomberg. Bombardamentele recente din Transnistria au provocat noi tulburări pentru podgoria de 140.000 de hectare din Republica Moldova. Deși Moldova este o țară neutră, proximitatea conflictului din Ucraina crește sentimentul de risc din economia vecină. Iar Purcari este barometrul. Prețul acțiunilor singurei companii din Moldova listată pe o bursă externă, adică la București, înregistrează constant scăderi, de la debutul atacului rusesc.