Cum domolește BNR inflația galopantă? Analiștii se așteaptă ca Banca Națională să crească dobânda cu 75 de puncte procentuale, la 4,5%, în ședința de politică monetară din 6 iulie. Dar nu exclud și creșteri mai mari, de 100 de puncte de bază, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România. Și economiștii ING Bank prognozează o creștere de 75 de puncte procentuale atât în ședința de politică monetară din iulie, cât și în cea din august. Nici ei nu exclud o creștere mai mare și spun că rata dobânzii de politică monetară ar putea ajunge la 6% până la final de an. În prezent, dobânda cheie la noi este de 3,75%, după o creștere de 75 puncte procentuale în mai. Ce înseamnă o nouă majorare de dobândă și ce inflație vom vedea la final de an, discutăm împreună aici, la Ce Câștig Azi.
Advertisment
Iarna cripto îi dezmorțește pe haterii piețelor nereglementate, care se întâlnesc la începutul lunii septembrie la Londra. Scopul? Să găsească o modalitate de reglementare a sectorului cripto, spune Stephen Diehl, organizatorul evenimentului. Percepția uzuală a scepticilor este că guvernul nu înțelege cum funcționează criptomonedele, iar piața nu poate fi reglementată. Altfel spus, cei care sunt împotriva criptomonedelor înțeleg fenomenul și știu și cum să-l reglementeze, spre deosebire de autorități și de grupurile de lobby de care au ascultat până acum. Luna trecută, 26 de academicieni și oameni de știință au semnat o petiție pe care au trimis-o oficialilor, prin care explicau ce este în neregulă cu tehnologia blockchain și investițiile în criptomonede. Până la Crypto Policy Symposium, urmărim cum evoluează piața cripto și cea tradițională. Și tot ce înseamnă business. Începem.
Semnal de alarmă de la cel mai mare constructor din România: Spedition UMB şi-a anunţat intenţia de a rezilia contractele de infrastructură cu CNAIR din cauza scumpirilor, scrie ZF. Compania Spedition UMB, una dintre cele trei firme mari de construcţii deţinute de Dorinel Umbrărescu a încheiat în 2021 două contracte de achiziţii publice: unul pentru drumul expres Craiova-Piteşti, tronsonul 4 (cu o valoare de 617 mil. lei) şi unul pentru varianta de ocolire a oraşului Galaţi (705 milioane de lei).
Titlurile zilei
O nouă linie de business pentru MedLife: liderul pieței de servicii medicale private din România cumpără pachetul majoritar din cadrul Sweat Concept. Sweat estecel mai nou concept de săli de fitness din România. În prezent, reţeaua cuprinde 4 locaţii în Bucureşti. Fiecare unitate are console inteligente care permit contorizarea si afisarea repetărilor, timpul de activitate şi timpul de odihnă. MedLife a mizat puternic pe extindere în iunie şi a bifat cinci achiziţii ale unor companii de talie medie sau mică, dar şi o deschidere proprie. Oraşele vizate de companie au fost Târgu-Mureş, Sfântu Gheorghe şi Timişoara.
Adevăr sau provocare? Sub 1% dintre companiile din România iau în serios fenomenul Fake News în business și se protejează, arată un studiu de profil. Doar 2 companii din 10 spun că apelează la specialiști pentru a scrie proceduri de prevenire a fraudelor, dar se bazează doar pe cunoștințele de bază. La nivel mondial, dezinformarea cauzează pierderi financiare de aproximativ 78 de miliarde de dolari anual. Aproape 90% dintre investitori consideră fenomenul risc major,. În România, imaginea unei bănci a fost afectată după ce au apărut zvonuri în piață că nu dispune de numerar. Oamenii și-au retras imediat banii din conturi. Pe Bursa din SUA, o schemă simplă de „pump and dump” cu ajutorul Fake News a generat pierderi semnificative, dar și câștiguri pentru autorii unor știri false despre o companie listată.
Fostul şef al contabilităţii Wirecard a recunoscut că a falsificat documente solicitate de KPMG în timpul unui audit special, spun surse apropriate chestiunii. Wirecard a intrat în insolvenţă în iunie 2020, după ce a recunoscut că jumătate din veniturile sale declarate şi 1,9 miliarde de euro în numerar corporativ, care ar fi fost deţinute în conturi escrow din Asia, nu existau. Stephan von Erffa este unul dintre cei trei inculpaţi într-un caz intentat de procurorii din Munchen în legătură cu prăbuşirea spectaculoasă a uneia dintre cele mai importante companii de tehnologie din Germania.
România, din poziția de al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, are o capacitate de înmagazinare subterană a gazelor de două ori mai mică decât Ungaria, spre exemplu, țară care nu dispune de resurse de gaz. Depozitele noastre, de 3 miliarde de metri cubi, sunt pline în proporție de 40%. Ținta UE este de 80% până pe 1 octombrie. Pe 1 vom ajunge și noi acolo, dar în noiembrie, spun guvernanții. Vom avea suficient gaz pentru iarnă? Și în ce situație suntem, în comparație cu celelalte state europene? Ne lămurim puțin mai târziu.
Joe Biden îl decorează post-mortem pe Steve Jobs cu Medalia Libertății, pentru avansul tehnologic realizat în industria computerelor, muzică, film și industria tehnologiei wireless. Ceremonia va fi organizată joi de Casa Albă, iar pe lista celor 17 personalități care vor primi cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite se află și cea mai premiată gimnastă din instoria Statelor Unite, Simone Biles, sau actorul Denzel Washington, dublu laureat cu Oscar.