Banii nu dorm, așa că vorbim despre cea mai mare operațiune de majorare de capital realizată vreodată de o companie listată la BVB: One United Properties atrage 51,5 mil. de euro de la investitori. Procesul a constat în două etape – prima, în care acţionarii existenţi au subscris pe baza drepturilor de preferinţă şi cea de-a doua etapă, cu noi investitori care au participat la plasamentul privat. Preţul final per acţiune pentru ambele etape a fost stabilit la 1,25 de lei. Compania a vrut să atragă circa 95 mil. de euro pentru 330 de milioane de acţiuni noi emise. Asta înseamnă că operaţiunea s-a încheiat cu atragerea a circa 54% din suma vizată, potrivit ZF. Care e strategie One United Properties pentru următoarele 12 luni discutăm aici, la „Ce câștig azi?”.

În numele lui Elon Musk și a splitării acțiunilor Tesla. Compania miliardarului trece printr-o perioadă favorabilă, în ciuda incertitudinilor din piață. Investitorilor nu le pasă nici măcar de posibilitatea unui conflict între China și Taiwan, care ar putea afecta serios producția de electrice din Statele Unite. Toți ochii sunt ațintiți asupra spitului de 3:1, care s-ar putea întâmpla spre final de an. Eveniment care, probabil, va fi urmat de decizia S and P de a ridica rating-ul Tesla la Investment Grade. După splitarea de 5:1 din august 2020, prețul acțiunilor Tesla a crescut cu 80%. La ce să ne așteptăm de data asta. Afli imediat, la „Ce câștig azi?”. Începem.

FORT, noua companie de cybersecurity a Bittnet, vrea să se listeze la bursă, pe piața AERO, cu sprijinul Agista. Noua entitate FORT va furniza servicii precum audit de conformitate IT pentru diverse norme și regulamente emise de entități juridice naționale, ca Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea pentru Digitalizarea României sau Banca Națională a României, servicii de teste pentru aplicații mobile, web și infrastructură IT, servicii de consultanță pentru securizarea mediului în care operează companiile, dar și servicii de proiectare, implementare și mentenanță pentru soluții în domeniul securității IT.

Titlurile zilei

TRUMP PRESEAZĂ UE SĂ CUMPERE PETROL
POGONARU CERE CONTINUAREA SCHEMEI DE AJUTOR
CE CÂȘTIGĂ BĂNCILE ÎN 2025?
TRUMP AMÂNĂ APLICAREA TARIFELOR
TRUMP RETRAGE SUA DIN OMS
CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024

Meta ia în calcul o vânzare de obligațiuni, prima din istoria companiei. Fosta Facebook a cerut mai multor nume mari precum Morgan Stanley, JPMorgan și Bank of America să țină întâlniri cu investitorii pentru pregătirea emisiunii inițiale de 10 miliarde de $, scrie Bloomberg. În ciuda volumului mare de cash de care compania dispune, este una dintre cele 18 companii din S and P care nu are deloc datorii pe termen scurt sau lung.

Vizionarea programelor TV şi a filmelor acasă rămâne activitatea preferată de divertisment pentru consumatorii de toate vârstele, în special pentru cei din generaţiile Baby Boomers, 40% şi X, 27%, urmaţi de Millennials, 20%. În schimb, atenţia consumatorilor mai tineri se îndreaptă către jocurile video.  24% dintre reprezentanţii Generaţiei Z, care au vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, menționează jocurile video pe primul loc, comparativ cu 16%, care preferă să se uite la televizor şi la filme acasă.

Peste 2,5 mld. de euro au la dispoziţie companiile pentru investiţii în dezvoltare, retehnologizare, digitalizare, reciclare sau energie regenerabilă în următoarele 3 luni. Este cea mai aglomerată perioadă în finanţări nerambursabile din istoria României, arată o analiză REI. De unde vin banii? Fonduri europene, ajutoare de stat, sau proiecte PNRR.

Amânarea listării Hidroelectrica era de așteptat, spune Lucian Isac, CEO al companiei de brokeraj Estinvest, pentru ZF. Recent, Fondul Proprietatea, care deține 20% din Hidroelectrica, a spus că listarea ar putea fi amânată până primăvara viitoare. „Nu ştiu care sunt resorturile pentru care dânşii fac demersuri şi insistă cu listarea duală”, mai spune Isac, care nu înțelege rostul unui pachet listat pe altă piață, din cauza costurilor mari și a unui interes redus al investitorilor de pe bursele străine.

7 din 10 români nu citesc toate clauzele înainte de a semna un contract, arată un sondaj Provident. Aproape toți românii au semnat măcar o dată în viață un contract, dar majoritatea spun că nu l-au citit cu atenție înainte de a-l semna. O treime dintre respondenți spun că nu solicită un model de contrat acasă pentru a-l studia, deşi opţiunea este de obicei prezentată de consultanţii financiari-bancari. 65% dintre cei chestionați spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară direct din situațiile în care au fost puși. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.141 de respondenţi, preponderent din mediul urban, în perioada 23 iunie-1 iulie 2022.