În timp ce Europa caută soluții de debranșare de la gazul rusesc, România amână modificarea legii offshore. Ba mai mult, îi descurajează pe investitorii care ar putea exploata zăcămintele din Marea Neagră. Cei care au început deja proiecte de extracție a gazelor offshore își pierd răbdarea și acționează în instanță. Americanii de la Black Sea Oil and Gas, de exemplu, cu investiții de 400 de milioane de dolari în proiectul Midia, au notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris. Care sunt mizele, cine pierde și cine câștigă? Afli la „Ce câștig azi?”. Adi, avem deja și țări care au pus piciorul în prag. Despre ce este vorba mai exact?

Lituania sparge gheața și devine prima țară din UE care renunță la importul de gaz rusesc. Asta anunță pe Twitter preşedintele Gitanas Nauseda. Lituania plănuiește de câțiva ani să scape de dependența de gaz rusesc, care între 2019 și 2021, însemna 40% din consumul total. Nauseda încurajează și alte state europene să îi urmeze exemplul, cu timpul evident. Însă, factura României la gazul rusesc ajungea în 2021 să valoreze 1 miliard de dolari, pentru cei 3,7 miliarde de metri cubi înghițiți. Ce putem face pentru a renunța la dependența de gazul rusesc? Aflii imediat aici la „Ce câștig azi?”

Poveștile mele. Bursa de Valori București a încheiat primul trimestru din 2022 cu o scădere de 2,7%, prin prisma dinamicii indicelui principal BET, din care fac parte 20 de societăți. Aproape 20 de miliarde de lei s-au evaporat din capitalizarea companiilor listate la BVB în primele trei luni din an.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Parlamentul se pregătește să modifice legea contabilității prin care statul ar putea avea controlul asupra patrimoniului de 45 de milione de euro al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Asociația profesională CECCAR, care anul trecut a împlinit 100 de ani de la înființare, consideră modificarea legii un abuz al parlamentarilor. Dezbatem subiectul imediat.

Statele Unite au redus sancțiunile împotriva lui Alisher Usmanov, om de afaceri rus, descris de Uniunea Europeană drept unul dintre oligarhii preferați ai președintelui Vladimir Putin. Averea lui Usmanov este estimată la 19,6 miliarde de dolari. Oficialii americani se temeau că blocarea afacerilor lui Usmanov ar putea face ravagii în economia globală şi în lanţurile de aprovizionare, au declarat angajaţii Departamentului de Trezorerie pentru The Wall Street Journal.

Accenture lansează grupul de afaceri Accenture Metaverse Continuum. Scopul? Transformarea modului în care companiile interacționează cu clienții și a modului în care organizațiile operează. În prezent 71% dintre directorii generali la nivel global consideră că Metaversul va avea un impact pozitiv asupra companiilor lor, arată un studiu realizat de Accenture, pe un eșantion de 4.600 de lideri în tehnologie din 23 de industrii.

Este mai profitabil să ne cosntruim propriile fabrici decât să suportăm costurile transportului de materiale. Cemacon, Daw Benţa, Elis Pavaje, Florea Grup și Soceram sunt câteva dintre companiile care au ales să investească în noi unităţi de producţie și anunță că vor pune pe piață fabrici de la zero. Investițiile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

Twitter DAO vinde dreptul de a posta pe Twitter. Cum? Organizația descentralizată a lansat o colecție de NFT-uri care le oferă deținătorilor dreptul de a face postări pe contul oficial al comunității. Pentru un preț cuprins între 300 și 3.000 de dolari membrii organizației pot posta orice le trece prin cap, de la poveștile lor de viață la întrebări și până la a își promova propriile proiecte din spațiul crypto.