Întăriţi-vă statul! Cu cât sunt instituţiile mai puternice, cu atât România îşi poate depăşi potenţialul. O spune invitatul special al evenimentului aniversar de 30 de ani în România a companiei Deloitte, strategul Robert Kaplan. La eveniment a fost prezent și ministrul economiei Florin Spătaru, care e optimist în ceea ce privește securitatea României și impactul situației actuale asupra țării.

Vrem să vedem care sunt principalele deficiențe ale pieței cripto și de ce acest sector nu poate câștiga teren, deși mulți văd Bitcoin ca un instrument anti inflație. Lee Reiners, director executiv la Global Financial Markets Center din Luke Law, spune că piața cripto a existat și a prosperat numai într-un mediu în care dobânda cheie este 0. El nu găsește o utilitate concretă a criptomonedelor în prezent și spune că ele sunt folosite predominant pentru speculații, iar toată piața cripto acționează mai mult ca o schemă Ponzi: nu poți vedea creșteri, fără a atrage noi cumpărători. Ce alte lucruri mai împiedică piața cripto să câștige teren? Afli mai târziu, la„Ce câștig azi?” Începem!

Preţurile grâului, porumbului şi orzului s-au dublat în doi ani. Preţul grâului a fost de 401 euro/tonă, al porumbului de 333 euro/tonă şi al orzului de 326 euro pe tonă în data de 30 iunie în portul Constanţa, potrivit Comisiei Europene. Totuşi, sunt mai mici faţă de acum o lună sau faţă de perioadele de vârf de la începutul lunii martie, după izbucnirea războiului din Ucraina. Ce înseamnă asta pentru agricultură, vedem mai târziu.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

SURPRIZĂ: Podul de piatră n-a fost demolat, iahtul lui Bezos e blocat. După ce s-a înțeles cu olandezii de la Oceanco să plătească pentru demolarea Podului De Hef din Rotterdam pentru a face loc iahtului său de 500 de milioane de dolari, înțelegerea pică. Poate și din cauza amenințărilor cu ouă, venite din partea cetățenilor. Acum, al doilea cel mai mare yacht din lume este blocat în portul din Rotterdam.

Musk rupe tăcerea de pe Twitter. Miliardarul și cei 4 băieți ai săi s-au întâlnit cu Papa Francisc. “Onorat să-l cunosc pe Pontif”, a scris pe Twitter. Dezbatem și noi pe scurt.

ANAF începe verificarea românilor care au generat venituri din criptomonede. Conform estimărilor făcute de instituție, peste 50 de milioane de dolari nu au fost declarați din câștiguri prin tranzacționarea de criptomonede.

Haterii sectorului cripto se adună la Crypto Policy Symposium, prima conferință anti-cripto din lume. Evenimentul va avea loc în perioada 5-6 septembrie, iar participanții vor putea să vorbească direct cu autoritățile după ce, luna trecută, 26 de academicieni au semnat o petiție pe care au trimis-o oficialilor, prin care-și exprimau nemulțumirile legate de tehnologia blockchain și de investițiile în criptomonede.

Apare o nouă lumină asupra agriculturii. Compania IntraLight prezintă o soluție alternativă la pesticide – tratamentul cu lumină. Tehnologia folosește anumite lungimi de undă ale luminii ca să distrugă ADN-ul dăunătorilor și agenților patogeni. Este o soluție care poate face foarte ușoară trecerea la agricultura organică, fără chimicale și cu zero reziduri.

Multumesc!