Cea mai aşteptată listare din istoria pieţei de capital din România, una de care se vorbeşte de mai bine de 10 ani şi de care s-au arătat interesaţi investitori de calibru precum fonduri de pensii, fonduri mutuale, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, intră în linie dreaptă. Ministerul Ener­giei şi Fondul Proprietatea, acţionari cu 80% respectiv 20% ai Hidro­electrica, sem­neză începerea pro­cesului de lis­tare la BVB a celui mai mare pro­ducător de energie elec­trică al ţării, într-o ofertă de 1,8 mld. euro. Vorbim pe larg, puțin mai târziu, despre listarea companiei care va duce piaţa de capital din România pe radarul MSCI şi va determina o nouă promo­vare prin prisma FTSE Russell. Sunt cu Adrian, ce vești bune vin astăzi de la tine?

Instituțiile europene au adoptat anul trecut un registru comun de transparență, unde se înscriu toți lobbyştii. Austria a adoptat o lege similară încă din 2012. Germania, abia anul trecut. UE a făcut obligatorie înregistrarea persoanelor si companiilor care fac lobby. România se obligă prin PNRR s-o facă, dar se mişcă timid. Luna trecută a respins un proiect de lege similar cu legea din Austria. De regulă, astfel de reglementări au venit în urma cazurilor de corupție sau influențare a modului de alocare a unor resurse. Ce impact ar avea asupra business-ului din România reglementarea activității de lobby, afli aici, la “Ce Câștig Azi?”. Începem.

Vești bune pentru România și de la Berlin: Ministrul Energiei anunță că Siemens Energy este interesată să investească în România. Compania a deschis un hub regional de servicii în domeniul energiei, IT și cyber security. Acum sunt angajate 100 de persoane și vor fi create alte 1.200 locuri de muncă. Siemens Energy vrea să se implice și în procesul de tranziţie, de la cărbune la gaze naturale, prin investiţii în producţia de hidrogen, în stocaj şi în dezvoltarea sistemului energetic.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Numărul specialiştilor din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge ţintele stabilite de  Comisia Europeană, arată un raport Delloitte. În perioada 2019 – 2020, numărul specialiştilor IT and C din România a crescut cu 3%. UE are, în prezent, 8,43 milioane de specialiști IT and C. Dar acest număr trebuie să mai crească de doua ori pentru a atinge ţinta Deceniului Digital de 20 de milioane de specialişti. Și numărul de business-uri din România care utilizează tehnologia cloud trebuie să crească cu 62% pentru a atinge obiectivul asumat. Doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62% faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.

Dan Ostahie, proprietarul Altex, vrea să preia Porsche Bank România de la austrieci și a demarat procedura de achiziție în acest sens.  Proiectul nu implică transferul mărcii „Porsche Bank“ sau dreptul de utilizare a acesteia. Practic se va vinde entitatea bancară, fără numele Porsche Bank şi fără partea de creditare care va fi păstrată prin Porsche Leasing IFN. Dan Ostahie controlează retailerul electro-IT Altex, dar grupul pe care l-a construit în peste 30 de ani de activitate are inclusiv operaţiuni de creditare prin Credex.

Romgaz împrumută 325 milioane de euro de la Raiffeisen Bank pentru a acoperi o parte din achiziţia acţiunilor Exxon în proiectul de gaze de la Marea Neagră. Compania nu trebuie să depună nicio garanţie, comisionul de acordare a creditului este zero, iar rata de dobândă este Euribor la 3 luni plus o marjă anuală. Facilitatea de împrumut are o perioadă de scadenţă de cinci ani şi este corelată cu performanţa financiară generală a companiei.

Finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul al doilea.

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion, lasă business-ul generației tinere. Alexandrion Group, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase din România, cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei în 2021, şi-a schimbat structura organizaţională. Nawaf Salameh va fi preşedintele orgaizaţiei, iar fii săi mai mari, în prezent studenţi, vor fi vicepreşedinţi. Fiul cel mic, care încă nu a împlinit 18 ani, va fi sprijinit de un consultant în business până când va deveni major.

Efectele crizei financiare din 2007-2008 se resimt până în ziua de astăzi, crede Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Sistemul financiar afectat la nivel global de criza de acum 15 ani a trebuit să treacă apoi prin criza datoriilor suverane, prin criza sănătății, iar acum este atins de conflictul dintre Rusia și Ucraina. “Trăim într-o lume destul de complicată. Am putea spune că, în ultimii 15 ani, lumea a experimentat o suită de evenimente care par a schimba poza pe care o ştiam noi”, a spus Radu Hanga în timpul evenimentului de lansare al programului Made in Romania.