Noi, antreprenorii, credem în digitalizarea reală a statului. Nu doar că va ușura presiunea birocratică asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai mulți la bugetul de stat, pentru că va transparentiza afacerile, o spune Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier și vicepreședinte al Romanian Business Leaders. Vedem mai târziu care sunt cerințele mediului de afaceri din România către autorități.

Profitul net al sistemului bancar românesc ajunge la T1/2022 la un nou record, de aproape 2 mld. lei, în creştere cu 3,7% faţă de câştigul raportat pentru T1/2021. Activele au urcat și ele la un vârf de 641,8 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării cu  15,5% an/an, aproape triplu faţă de viteza medie de anul trecut, arată datele preliminare ale BNR. Acesta a fost cel mai bun prim trimes­tru din ultimii ani, după ce în T1/2021 câştigul preliminar a fost de 1,89 mld. lei, iar în T1/2020 profitul băncilor era de 1,65 mld. lei.  Pe întregul an 2021 profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la un record de 8,3 mld. lei, potrivit datelor BNR, în creştere cu 66% faţă de câştigul raportat pentru 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19.

După o gură de aer care trage prețul BTC peste pragul de 30.000 de dolari, LUNA 2.0 are parte de un plus de 75% în ultimele 24 de ore. Cât va reuși să se mențină? Greu de spus, mai ales acum că un atac cibernetic asupra protocolului DeFi al Terra a ieșit la suprafață, după 7 luni și 90 de milioane de dolari evaporați din piață, datorită unui utilzator mai atent la detalii.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Investitorii ar trebui să se uite la Bursa de la Bucureşti mai în ansamblul ei decât punctual, în contextul în care indicele principal BET a fost unul dintre cei mai rezilienţi în faţa scăderilor la nivel european, spune Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management, administrator de investiţii cu active sub gestiune de 4,7 mld. lei la finele lunii aprilie, potrivit ZF.

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra interzicerii a 90% din importurile de țiței și petrol rusești până la sfârșitul anului. Interdicția nu va afecta importurile de petrol prin conducte deocamdată, în urma opoziției Ungariei. Șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că acordul a oprit „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă. Rusia furnizează în prezent 27% din petrolul importat de UE și 40% din gazul său. UE plătește Rusiei în jur de 400 de miliarde de euro pe an în schimb.

Unde se „ascund“ 5.000 de locuinţe noi din Ştefăneştii de Jos, comuna cu cel mai mare proiect rezidenţial de după 1989? Oficialii primăriei din Ştefăneşti admit că nu au un răspuns la întrebarea de ce nu au raportat locuinţele din Cosmopolis la INS. Doar 117 locuinţe au fost livrate în perioada 2011-2020 în localitate, potrivit INS. În realitate, un singur ansamblu, Cosmopolis, a pus pe piaţă 5.000 de locuinţe pe parcursul a 15 ani. Un cartier rezidențial cu 14.000 de locuitori, dintre care 3.000 doar în ultimii doi ani, şi investiţii totale de 380 de milioane de euro, scrie ZF. În condiţiile în care statistica indică doar 27 locuinţe noi livrate în decurs de doi ani, unde s-au mutat cei 3.000 de rezidenţi?