Țară mai sigură decât România nu există pentru investitori. Cel puțin nu în jurul Ucrainei. O spune cu mâna pe inimă ministrul român al Finanțelor. Țara noastră are tot ce-i trebuie unui business să prospere, spune Adrian Câciu. Există cel puțin două argumente care ar putea să-l contrazică. De cinci ani în România nu s-a mai montat nicio turbină eoliană. Tot de cinci ani producţia de gaze a României a scăzut cu 20%.
Advertisment
Doar gazele importate din Rusia ne-au costat 1 mld.$ anul trecut. De ce n-au venit investitorii până acum? Cine va profita de potențialul României?
Ne răspunde la întrebări Florin Andrei, macroeconomist, imediat, la „Ce câștig azi?”.
Titlurile zilei
În timp ce moneda rusă încă mai poate înregistra oscilaţii puternice într-o zi, aceasta şi-a redus pierderile abrupte şi a început să se stabilizeze. Marți se tranzacţiona cu aproximativ 86 de ruble pentru un dolar, iar cel mai scazut nivel de dupa invazie s-a inregistrat pe 7 martie, cand se tranzactiona cu 151 de ruble pentru un dolar.. Cum a reuşit Banca Centrală a Rusiei să orchestreze revenirea rublei? Discutăm imediat cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
Promisiunile nu salvează business-ul. Guvernul a uitat să ajute marii consumatori. Plafonarea prețurilor la energie a ocolit marile companii din industria prelucrătoare, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie. Cu alte cuvinte, companii ca Chimcomplex sau Azomureș sunt lăsate să se închidă, deși au fost bune câtă vreme au contribuit la bugetul statului. Vorbim de o industrie care, până să fie uitată, însemna 14% din economia României.
Un sprijin mic poate să aibă urmări spectaculoase. Romgaz creşte cu 6% marți, la Bursa de la Bucureşti, după ce le-a propus investitorilor dividende cu randament de 10%, adică 75% din profitul pe 2021. Mai mult decât anunțase recent premierul Ciucă.
Care sunt calitățile de bază ale investitorului? Curajul, răbdarea și inteligența. Nu e de mirare că femeile din România reprezintă 12% din totalul investitorilor în cripto, din țara noastră, scrie ZF. Doar două alte țări din Europa se pot mândri cu un procent apropiat: Marea Britanie și Portugalia, cu 10% femei din totalul investitorilor în criptoactive.
Rușii amenință că întrerup gazul Europei daca nu acceptă plata în ruble. În același timp, țările europene nici nu vor să audă de așa ceva. Totuși, poate fi o oportunitate pentru România, care are zăcăminte mari de gaze, atât onshore, cât și ofshore. Însă mai sunt pași de făcut, în primul rând, modificarea legii Offshore. Rămâi cu noi pentru mai multe detalii.
Încrederea în economie scade semnificativ pe fondul războiului din Ucraina. Analiştii financiari estimează o creştere economică de 3,5% în 2022 şi un deficit bugetar de 6,2%. Datele colectate de CFA mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, 95% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar, anticipează un curs de 5,02 lei/euro.
Iar SpaceX va înceta producția de noi nave Crew Dragon, după fabricarea celei de-a patra și ultimei capsule, potrivit Reuters. Sfârșitul producției vine ca răspuns al companiei în încercarea de a obține certificarea și funcționarea rachetei Starship. Puțin mai târziu și Musk a declarat că speră să efectueze primul test orbital al Starship-ului anul acesta, în mai.