Banii nu dorm. România, pare că da.

Țara noastră nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Este concluzia Comisiei Europene, după ce a evaluat compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență. România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel al finanţelelor publice, nici criteriul cursului de schimb şi nici criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung. Alții, și-au făcut temele. Doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb.

Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Dacă datoria publică a României ar fi o mașină, iar guvernanții ar fi șoferi, atunci ne-am îndrepta fără frâne către o prăpastie.Ani de zile liderii politici şi guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria ne-au vândut ideea că avem o datorie publică redusă, de numai 35% din PIB, faţă de alte ţări care au 60, 80 sau chiar 120% din PIB, şi nu au niciun fel de tensiune. Aşa că, de ce Bruxelles, FMI, băncile şi analiştii externi vorbesc despre creşterea datoriei publice a României? Dacă este o prăpastie abisală sau e doar o groapă din capitală Aflăm astăzi la Ce Câștig Azi!

România va renunța la cărbune până în 2030. Ministerul Energiei a elaborat un plan în acest sens și este o măsură la care ne-am angajat prin PNRR. Câtă energie mai producem acum din cărbune și cu ce capacități? Carbunele acoperea 17,35% din producția totală de energie electrică în 2020 și 19,66% în 31 martie 2022. România a renunțat deja, până în prezent, la o parte din producția de energie pe bază de cărbune. Până la 31 decembrie 2021 au fost scoși din funcțiune, definitiv, 1.695 MW, respectiv: grupul energetic Turceni 3 cu o putere instalată de 330 MW, grupul energetic Ișalnița 8 cu o putere instalată de 315 MW, ambele aparținând Complexului Energetic Oltenia, precum și cele 5 grupuri energetice de 210 MW ale CTE Mintia – Deva.

Fondul Proprietatea a angajat celebra bancă de investiţii Rothschild pentru consultanţă financiară în procesul de listare a Hidroelectrica pe piaţa de capital. Acest „equity adviser“ aşa cum este Rothschild în procesul de listare a Hidroelectrica, este diferit de consultantul de listare. Potrivit surselor ZF, procesul de selecţie a sindicatului de intermediere, din care cel mai probabil vor face parte divizii de intermediere financiară ale unor bănci, a început deja. Fondul Proprietatea are, în aceste zile, întâlniri cu diverse bănci.

Ziarul Financiar publică Atlasul de business al României. ZF a strâns 40 de hărţi de business, un proiect în care imaginile valorează mai mult decât cuvintele. „Atlasul de business al României se întoarce la noi şi ne arată unde suntem, de unde venim şi unde vrem să ajungem. Nu poţi avea dezvoltare economică fără cunoaşterea a ceea ce este în jur. Trebuie să ştii de unde pleci ca să ajungi undeva. Atlasul de business este construit pe mai multe coordonate: componenta umană, a resurselor, a capacităţilor de pro­ducţie şi a pieţelor financiare“, spune Sorin Pâslaru, re­dactorul-şef al Ziarului Financiar.

Acţiunile ruseşti sunt performerii pieţelor emergente din Europa în luna mai, cu o creştere de 6,3% în euro. La polul opus, acţiunile ungureşti au scăzut cu 13,6%. Unde sancționezi și unde scade?!

Am auzit de expresia, te hrănești cu iubire. Dar de hrănit din aer ce zici? Solar Foods, o  companie din Finlanda, plănuiește să scoată pe piață o nouă pudră proteică, numită Solein, făcută cu o rețetă simplă: dioxid de carbon, apă și electricitate. Este un ingredient asemănător făinii, care conține 50% proteine, 5-10% grăsimi și 20-25% carbohidrați.

Alphavan, compania germană care se ocupă cu transformarea microbuzelor Mercedes Sprinter , în rulote, vine cu ultima atingere pentru a da senzația reală de casă pe roți. Acestea vor avea capacitatea de a purta antene Starlink pentru a avea internet oriunde te-ai duce să te aventurezi. Prețul pentru o astfel de rulotă depășește 160.000 €.