Azi vedem cu se mișcă piețele de capital după declarațiile lui Jerome Powell, de vineri. America se îndreaptă spre o perioadă dureroasă, cu creștere economică lentă, spune președintele FED. Nici Europei nu-i merge mai bine. Recesiunea care bate la porțile blocului comunitar nu va reduce inflația, spun oficialii europeni. Ambele bănci centrale trebuie să majorere dobânda-cheie în următoarele ședințe de politică monetară. Iar costurile de împrumut vor rămâne sus o perioadă. Aflăm și opinii din piață. Economiștii au părerile împărțite, unii spun că recesiunea e aproape, alții spun că nu e chiar așa. Jeremy Siegel, economist și profesor emerit de finanțe la Universitatea din Pennsylvania, spune că, următoarea decizie a FED trebuie să fie una precaută, pentru că, va dicta următoarele rezultate economice.

După patru licitații de valorificare, Termocentrala Mintia și-a găsit cumpărător. Singurul care s-a prezentat. Mass Group Holding, companie irakiană înregistrată în insulele Cayman. 91 de milioane de euro au dat irakienii pe Mintia. Promit să facă investiții de peste 1 mld. de dolari. Dar și să aibă o putere instalată de cel puțin 1.290 MWh, din care minimum 800 MWh în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Până în 2050, Mintia va atinfe neutralitatea climatică, mai spun ei. PSD acuză Ministerul Energiei că a vândut cu 91 de milioane de euro o termoentrală în care s-au investit 150 de milioane de euro. Și spune că s-ar fi putut accesa bani din Fondul de Modernizare pentru a transforma termocentrala într-un proiect prietenos cu mediul. Doar că noi n-am făcut-o în atâția ani. Poate o fac irakienii.

Cash-ul din economie își continuă ascensiunea. În luna iulie a depășit pragul de 100 mld. lei, un nou maxim istoric, după o creştere cu 6,5% faţă de valoarea din iulie 2021, potrivit BNR. Aproximativ 6,1 miliarde de lei au intrat în economie în ultimul an. Comparativ cu valoarea din decembrie 2021, în iulie 2022 numerarul a crescut cu 4,5 mld. lei, respectiv cu 4,7%, scrie ZF.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

SUA și China își continuă lupta pentru supremația în inteligența artificială. Dar, când vine vorba de o idee bună, de ce să nu existe și colaborare? La Ray Summit din San Francisco, inginerii de la Microsoft și ByteDance, compania din spatele Tiktok, au discutat proiectul KubeRay, prin care lucrează la un software menit să ajute companiile să ruleze mai eficient aplicații AI. Evenimentul este organizat de startup-ul de software Anyscale, a cărui tehnologie este construită pe Ray. Anyscale, care a contribuit și la KubeRay, a fost co-fondat în 2019 de un grup de ingineri printre care Ion Stoica, fondatorul DataBricks.

Cluj-Napoca e cel mai „business friendly” oraș din România, pentru al doilea an consecutiv, potrivit clasamentului Emerging Europe Business Perception Index for 2022. De ce Cluj și nu capitala? Clujul e un oraș prietenos din punct de vedere economic și un mediu bun pentru noile afaceri şi dezvoltarea business-ului. București e pe 10 în acest top. Pe locul 1 e Łódź, un oraș polonez, pentru al doilea an la rând.L

Universitatea Babeş – Bolyai îşi continuă extinderea prin preluarea hotelurilor din Cluj, scrie ZF. Instituția clujeană a cumpărat în prima jumătate a anului hotelul Onix din Cluj-Napoca cu 4,6 milioane euro. Asta după ce, anul trecut, a dat 9 mil. euro pe hotelul Opera Plaza. Universitatea vrea astfel să-și extindă spațiile destinate facultăților. “Viziunea noastră este să construim dacă putem construi şi să cumpărăm dacă putem cumpăra, în funcţie şi de resursele pe care le avem. Numărul studenţilor la universitate este foarte mare prin raportare la spaţiile pe care le avem, inclusiv cele de cazare”, spune rectorul universității, Daniel David, pentru ZF.

Facebook încheie un acord de principiu în procesul prin care trebuie să plătească despăgubiri după ce ar fi oferit unor terți, printre care Cambridge Analitica, să acceseze date cu caracter personal ale utilizatorilor platformei de socializare. Compania lui Zuckerberg cere unui tribunal din San Francisco suspendarea procedurilor pentru 60 de zile “pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului”. Valoarea sau termenii acordului nu sunt cunosuți încă. Zuckerberg ar urma să depună mărturie în dosar în luna septembrie.

De la Zuckerberg la Musk. Mama șefului de la Tesla este ușor nemulțumită că trebuie să doarmă într-un garaj când merge să-și viziteze fiul, care locuiește aproape de sediul SpaceX din Texas. Dar înțelege că nu poți avea o casă luxoasă când locuiești lângă un loc de unde se lansează rachete. Musk declarase anterior că are în Texas o casă foarte mică, cu trei dormitoare, în Boca Chica, Texas. Cât a dat cel mai bogat om al planetei pe locuința sa? 45.000$.