Pentru Bitcoin nu există granițe de netrecut. Nu degeaba i-a fost dedicată o statuie în Miami. După ce a cucerit business-ul global, taurul cripto intră cu tupeu în politica Statelor Unite. Îi sperie pe democrați și îi provoacă pe republicani să intre în joc.
Advertisment
În premieră mondială, guvernul texan pune bazele unei ferme de minat în curtea unei administrații publice. Iar Florida este centrul celor mai mari conferințe cripto.
Conduse de republicani, statele Texas și Florida sunt exemple negative în opinia democraților. New York, stat pro democrat, interzice minarea cripto. Dar primarul Eric Adams nu poate să reziste tentației. Anul trecut a recunoscut public că încasează salariul în Bitcoin.
Titlurile zilei
Ce urmează?
Cel mai probabil vom vedea dezbateri spectaculoase, pro și contra Bitcoin, la alegerile prezidențiale. De ce? Îți arăt imediat la Ce câștig azi.
De la Miami la Mamaia se schimbă punctul de interes. De la minarea de Bitcoin trecem la exploatarea de gaze. Cele din Marea Neagră. După câțiva ani de blocaj, proiectul de modificare a legii offshore a fost depus în Parlament pe 15 aprilie. Dar nu poate intra în dezbatere parlamentară, pentru că nu a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social. De ce?
Patronatele spun că proiectul nu e scris cum trebuie. Iar societatea civilă crede că banii obținuți din exploatare nu ar trebui folosiți pentru extinderea rețelelor de gaze. Blocajul persistă, deocamdată, dar premierul Ciucă este sigur că la jumătatea anului vom extrage primele gaze din perimetrul Midia, administrat de Black Sea Oil and Gas, americanii care au amenințat statul că vor merge la Tribunalul de Arbitraj de la Paris dacă nu modifică legea offshore. Blocajul care oprește deblocarea gazelor din Marea Neagră persistă, încă.
Suntem în impas? Sau este cursul normal al procesului de modificare a legii? Ne lămurește, în câteva momente, directorul executiv al Federației de Petrol și Gaze.
Managerii de companii anticipează că atât prețurile cât și activitatea vor crește accentuat în industrie, construcții și comerț, în perioada aprilie-iunie. Nu vom vedea însă o schimbare în numărul de angajați din aceste sectoare, arată datele Institutul Naţional de Statistică.
Deși există criptomonede stabile în piață, ca USDT, altele se bucură de interesul investitorilor la scară largă. Cele mai căutate criptomonede pe Google, în Europa, sunt Bitcoin, Ether, Shiba, Cardano și Doge. Românii au apăsat de cele mai multe ori butonul search pentru Bitcoin.
Hotelurile si agentiile de turism de lux din lumea întreagă au adunat peste 120.000 de dolari pentru Ucraina. Cum au reușit? Au donat banii din vacanțele vândute clienților care vor să susțină și ei Ucraina. Cu alte cuvinte, au transformat plăcerea turiștilor în faptă bună.
Unele dintre marile companii energetice ale Europei se pregătesc să accepte cererea Kremlinului de a plăti gazele în ruble și ar putea anula astfel sancțiunile impuse de blocul comunitar, scrie Financial Times. Distribuitori de gaz din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia plănuiesc să deschidă conturi în ruble la Gazprombank. Printre ei: germanii de la Uniper și austriecii de la OMV. Și italienii de la Eni își analizează opțiunile, speriați, probabil, de oprirea robinetului către Polonia și Bulgaria. Să fie gazul cea mai puternică armă pe care Putin a aruncat-o în luptă de la începutul conflictului? Urmărim evoluția situației aici, la Ce Câștig Azi.
Goldman Sachs explorează zona NFT-urilor și în special tokenizarea activelor din realitate. Una dintre cele mai mari bănci americane caută să-și diversifice instrumentele financiare și consideră că polii puterii economice se vor muta curând în zona cripto. Banca s-a implicat în sectorul cripto în 2021, când le-a oferit investitorilor instrumente financiare bazate pe Bitcoin. Anul acesta, în martie, Goldman Sachs a realizat primele tranzacții cripto directe, fără intermedierea unor cripto-exchange-uri.
Și avatarurile pot deveni surmenate și au nevoie de câte o vacanță. Millennium Hotels and Resorts din Singapore susține că va deschide primul hotel virtual din lume, pe 5 mai. Situat în metaversul Decentraland, unde mai multe companii au cumpărat deja proprietăți virtuale, hotelul are rolul de a revoluționa industria ospitalității și de a le oferi oaspeților o nouă percepție asupra vacanțelor.