A venit, a postat, a refuzat, a cumpărat. Protector al libertății de exprimare SAU plutocrat în devenire? După ce Elon Musk a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari, reacțiile nu au întârziat să apară. O comparație interesantă făcută de jurnalistul american Anand (GHIRI-DARDAS) Giridhadaras, spune că ceea ce face Musk acum e copia fidelă a ceea ce făceau plutocrații în istorie: să folosească banii pentru a cumpăra putere ȘI puterea pentru a-și proteja banii. Să preia controlul asupra mijloacelor de comunicare pentru a modifica discursul public și să devină ei înșiși soluția la problema pe care au creat-o. Și democrata Nina Turner, fosta senatoare a statului Ohio, spune că Musk e primul exemplu care arată de ce capitalismul neîngrădit este un pericol pentru Statele Unite și pentru planetă, în ansamblu. Sunt și păreri PRO. Fostul CEO al Twitter și unul dintre co-fondatorii platformei, Jack Dorsey, laudă noua achiziție a lui Musk. Spune că e singura soluție în care are încredere. Dorsey a părăsit anul trecut compania din cauza modului în care funcționează. Cine îl mai critică și cine îl admiră pe cel mai bogat om al lumii, afli la „Ce câștig azi?”.

Speranța moarte ultima, iar un embargo asupra petrolului rusesc pare a fi o soluție la îndemâna Uniunii Europene. Însă, din nefericire multe din rafinăriile europene sunt construite pentru țițeiul rusesc, inclusiv rafinăria Petrotel Lukoil de la Ploiești. Iar o interdicţie imediată asupra importurilor de petrol rusesc va produce un şoc estimat la aproximativ 3 milioane de barili de ţiţei pierdere pe zi şi aproximativ

1 milion de barili pe zi de produse petroliere. Rămâi cu noi pentru că dezbatem subiectul cu Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Dezvoltarea economiei, decarbonizarea și digitalizarea. Trei obiective pe care Florin Spătaru, ministrul Economiei, vrea să le atingă până în 2030. Pariul e făcut cu… banii din PNRR. 29 de miliarde de euro îi revin României din totalul de 672,5 de miliarde, la nivel european.

Meta va deschide primul său magazin fizic pe 9 mai, în campusul companiei din California. Cumpărătorii vor putea testa și cumpăra căști de realitate virtuală și alte gadget-uri. Gigantul tehnologic speră că magazinul va ajuta oamenii să înțeleagă mai bine metaversul și cum se pot conecta la el.

Yuga Labs, brandul din spatele colecției de NFT-uri Bored Ape Yacht Club, împlinește un an de la apariția sa. Iar pe 30 aprilie își va lansa propriul metaverse – Otherside. Dacă în aprilie anul trecut, 10.000 de Bored Apes puteau fi cumpărate cu 178 de dolari, în aprilie anul acesta, cel mai ieftin NFT al colecției costă… nu mai puțin de 400.000 de dolari. Vezi imagini mai târziu. 🙂  Poveștile nu se termină aici.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare. Propunerea este menită să reducă dependenţa de Rusia. Totuși chiar ar putea o astfel de strategie să asigure independența Uniunii Europene de gazul rusesc? Aflăm de la Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Musk își dorește o arenă a libertății de exprimare așa că Twitter ar putea fi ultimul cui în sicriul platformei Truth Social, deținută de Donald Trump, care merge pe exact același principiu. Deși fostul președinte a spus că nu s-ar întoarce pe Twitter, asta nu a putut opri scăderea acțiunilor platformei sale și nici a companiilor care aveau de gând să facă echipă cu Truth Social.

La New York Autoshow, austriecii de la Deus au prezentat hypercar-ul Vayanne. Bolidul electric promite 2.200 de cai putere, o viteză maximă de 400 km/h și mai puțin de 2 secunde până la atingerea sutei de kilometri pe oră. Mașina va fi produsă în doar 99 de exemplare și va costa în jur de 2,5 milioane de dolari.