Salut! Ești la „Ce câștig azi?”. Băncile din România sunt luate prin suprindere, după ce Coaliția de guvernare a anunțat amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni, potrivit ZF. Modalitatea concretă de aplicare nu este clară pentru bancheri, deocamdată. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie și face parte dintr-un pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România, în valoarea de 1,1 miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, circa 490.000 de debitori cumulat au credite standard, credite ipotecare Prima Casă și credite de consum legate de indicele ROBOR – care acum variază între 5 și 6% și e în continuă creștere.

Klaus Iohanis a semnat miercuri legea offshore și a încheiat astfel un capitol de istorie vechi de 30 de ani. La prima vedere, cel puțin. În 1992 se încheia o înțelegere de exploatare a gazelor din Marea Neagră, între statul român și canadienii de la Sterling Resources. În 2008, un act adiţional secret completa contractul de explorare pentru perimetrele Pelican şi Midia. Între timp s-au perindat mai mulți investitori, blocați însă de legea aprobată în 2018, care impunea impozite și taxe uriașe. Odată cu adoptarea modificărilor, au fost deblocate investițiile în Marea Neagră. “Oficial poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. Peste cinci ani vom fi complet independenți energetic, spun guvernanții. În speranța că intrăm pe calea câștigătoare, Începem!

Fenomenul „Marea demisie” continuă la nivel global. Presiunea mare? Pe salarii! 40% dintre angajații din România vor să ceară o mărire de salariu în acest an, pe când 16% vor să-și schimbe locul de muncă în următorul an, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers. Comparativ, la nivel global, 19% vor să-și schimbe angajatorul și peste 35% vor un salariu mai mare.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Suntem a doua cea mai țintită țară din lume, după Germania, de amenințarea informatică Flubot, scrie ZF. La orizont apare o nouă campanie de înșelătorii menită să fure date bancare de pe telefoanele pe Android sau să redirecționeze victimele către diverse escrocherii, pe iOS, anunță Bitdefender. Totul începe cu un SMS care distribuie un conţinut fals şi include un link. Dacă utilizatorii îl accesează, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicaţie necunoscută – în acest caz, o aplicaţie falsă de mesagerie vocală, care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal. Principalul obiectiv al atacatorilor? Să convingă utilizatorii să instaleze troianul bancar Flubot.

Soția… la nevoie se cunoaște! 🙂 Fabrica de îngrășăminte rusească EuroChem Anvers a ieșit de sub sancțiunile impuse de statul belgian și reia producția în forță. Asta, după ce oligrahul rus Andrey Melnichenko a cedat controlul acțiunilor către soția sa, Alexandra Melnichenko.

Nordul Mării Negre este complet blocat de ruşi, anunță americanii. Ucraina nu mai poate exporta, iar 20 de milioane de tone de cereale rămân sechestrate în silozurile ucrainene. Până la finalul anului, cifra ar putea ajunge la 110 milioane de tone, spune Viorel Panait, care controlează operatorul portuar Comvex. Aici ar putea intra în joc România, care ar putea prelua o parte din fluxul naval prin portul Constanța. Putem obține un avantaj în contextul actual sau riscăm să intrăm și noi într-un blocaj. Discutăm în câteva momente.

Majoritatea sectoarelor economice vor continua sa fie afectate de un context al preturilor ridicate ale mărfurilor și de problemele de aprovizionare amplificate de conflict, arată un studiu Focus realizat de Coface. Tensiunile inflaționiste și șocul energetic vor afecta în mare parte sectoarele ciclice și consumatoare de energie. Sectoarele petrochimie, transporturi, hârtie și îmbrăcăminte textilă vor fi printre cele mai afectate, iar sectorul agroalimentar global va rămâne, probabil, unul dintre cele mai zdruncinate, arată studiul.

Foster+Partners, MVRDV, UNStudio şi Zaha Hadid Architects, birouri de arhitectură renumite pe plan internațional, participă la un concurs organizat la Iaşi de Iulius Group în vederea construirii unui reper arhitectural pentru oraş. Cele patru firme au proiectat până acum clădiri ca The Gherkin din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China, Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, sau sediul Apple din California.