Principalului nostru partener comercial îi merge bine. Germania are o creștere economică de 0,1% în T2/2022, peste estimările analiștilor, care se așteptau la stagnare. Zâmbește Germania, zâmbește și România. Și nu doar atât. Schimburile comerciale dintre țările noastre s-au intensificat în prima jumătate de an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Bunurile de schimb au avut valori însumate de 18,4 mld. de euro. Ecporturile germane către România au crescut cu 8,8%, iar importurile din România cu 16,6%. Firmele germane sunt din ce în ce mai interesate să-și extindă activitatea la noi sau să deschidă noi afaceri aici, spune Sebastian Metz, director general al Camerei de Comerț Româno-Germană.

Musk sparge Tesla-n trei. După închiderea de miercuri, acțiunile companiei se splitează în 3. Înainte de split, o acțiune se tranzacționa cu 891 de dolari. La deschiderea din 25 august a burselor americane, fiecare acțiune valora o treime din valoarea inițială. Analiștii de pe Wall Street estimează că prețul acțiunii va ajunge la 360 de dolari. După splitare, vine și răsplata- Fiecare acționar Tesla primește 3 acțiuni pentru fiecare acțiune pe care o deținea înainte de splitare.

Avem execuția bugetară la șapte luni. Deficitul crește la 1,94% din PIB, de la 1,71% în prima jumătate de an. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar după primele șapte luni din an este de 26,69 miliarde lei, față 33,97 de miliarde lei, în 2021. Ca procent din PIB, deficitul bugetar este în scădere cu 0,93%, Transmite Ministerul de Finanțe.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Norvegia ia locul Rusiei. În sensul bun. Nordicii devin principalii furnizori de gaze naturale ai Europei și intenționează să mențină o producție ridicată de gaze naturale până la sfârșitul deceniului, spune ministrul norvegian al Energiei. Norvegia va produce 122 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anul acesta, în creștere cu 8% față de 2021.

Comerțul electronic încetinește, după boom-ul din perioada lockdown-ului. Consumatorul este mai cumpătat în marile oraşe, acolo unde se fac majoritatea cumpărăturilor online, arată un studiu Colliers. În formatele tradiționale de comerț, vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte au accelerat în prima jumătate a anului, iar achiziţiile de diverse produse electronice şi electrocasnice au avut o evoluţie bună. Însă categoria articolelor pentru renovarea, modernizarea sau amenajarea locuinţei s-a stabilizat în ultimele trimestre, după ce piaţa rezidenţială a atins un nou maxim de vânzări

Competiția Spotlight dedicată startup-urilor din Europa de Est anunță premiul investiție pus la bătaie anul acesta. Record: 465.000 de euro.

Companii pot aplica până în 1 septembrie, dacă au potențial mare de scalabilitate, un produs cu suficientă stabilitate și tracțiune, perioadă de activitate până în 5 ani și investiții de maximum 1 milion de euro. Din totalul startup-urilor înscrise, vor fi selectate 40, care dau startul programului pe 20 septembrie.

În 2022 piaţa muncii și-a mai revenit, nu doar pentru marii angajatori, care au scos în piaţă un număr record de joburi, ci şi pentru business-urile mici. Peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate în primele opt luni pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri, nivel similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decât în 2020 şi 2021. Cele mai multe joburi au venit de la angajatorii din servicii, urmaţi de cei din retail, transport / logistică, import / export şi turism, scrie ZF.

Și dacă am început cu Musk, vreau să închei tot cu el. De data asta, cu o altă companie de-a sa. Starlink, serviciul de internet prin satelit al miliardarului  costă de 2 ori mai puțin pe teritoriul României, adică 230 de lei pe lună, de la 530 de lei preţul inițial, potrivit ZF.