O lună de la conflictul din Ucraina. Cum a simțit bursa de la București această perioadă volatilă? Indicele principal BET a scăzut cu 4,3%. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, a urcat cu 23,4%, la circa 120 de dolari pe baril. Aurul spot s-a scumpit cu 1,3%, la circa 1.932 de dolari pe uncie. Preţul aluminiului a crescut cu 8,6%, la aproape 3.580 de dolari pe tonă. Nichelul s-a scumpit cu 32,7%, la 32.374 de dolari tona. Grâul se tranzacţionează la EuroNext, Bursa de la Paris, la circa 385 de euro pe tonă, în urcare cu 34% de la izbucnirea conflictului. Ce semne de întrebare există în cazul revenirii cotațiilor, dacă bursa ar putea fi din nou vulnerabilă la corecţii și unde vor investitorii să-și plaseze banii, pentru că dacă îi ţin la bancă, obţin o dobândă insuficientă pentru a acoperi inflaţia, vorbim cu economistul Dragos Cabat, la „Ce câștig azi?”.

Tot la o lună după izbucnirea conflictului am putea spune stop petrolului și gazelor rusești. Liderii Europei pot decide embargoul la summitul care se termină azi. O măsură contestată de Germania, Italia sau Olanda, care spun că importurile de energie nu se pot opri de pe o zi pe alta, dar susținută de președintele american Joe Biden, prezent și el în Consiliul European de la Bruxelles. Se oprește sau nu robinetul care lasă resursele rusești să intre în Europa și banii europeni să ajungă la Moscova? Cât de ușor ne putem despărți de petrolul și gazele rusești, ce soluții avem și care ar putea fi rolul României pe piața energetică europeană, discutăm în scurt timp la „Ce câștig azi?”.

Rusia și Iran colaborează pentru a-și conecta sistemele de mesagerie interbancară, cu scopul de a ocoli rețeaua de tranzacții financiare SWIFT, spune Kazem Jalali, ambasadorul Iranului. Ambele țări sunt sub efectul sancțiunilor occidentale, iar reglementările comerciale prin SWIFT sunt parțial blocate. Șapte dintre cele mai importante bănci rusești au fost deconectate luna trecută de la SWIFT și nu au acces la piețele internaționale.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Nicu Marcu, preşedinte ASF, spune că a observat idei “năstruşnice” ale unor participanţi ai pieţei de capital din România cu privire la posibila listare duală a Hidroelectrica şi că în vocabularul tuturor ar trebui să existe doar o singură listare: la Bucureşti. Cel mai probabil sunt investitori care vor ca listarea să fie realizată dual, la Londra şi la BVB. Dimensiunea ofertei? Circa 7 mld. lei. Ministrul Popescu spunea la ZF Power Summit că Ministerul Energiei susţine listarea Hidroelectrica doar la bursa locală. Dar nici astăzi AGA Hidroelectrica nu a fost convocată pentru aprobarea de principiu a listării.

Când gătești acasă, știi sigur ce mănânci. Vezi ingredientele, ți le alegi, sunt sănătoase și gustoase. Pe placul tău. Dar… drumul la supermarket, cumpărături, căutatul rețetei perfecte. Pierzi timp. Toate astea stau la baza conceptului EasyBitez.ro, un asistent digital pentru gătit care livrează ingrediente fresh, gata cântărite și numerotate, împreună cu rețeta aferentă. Vlad Cămărășoiu și Luca Oriță, foști colegi de liceu care studiază în Olanda, respectiv în Marea Britanie, au observat comportamentul de consum al românilor în ultima perioadă: 4 din 5 spun că pandemia i-a determinat să gătească acasă și să se orienteze spre alimente nutritive și sănătoase. Cum arată în prezent acest business lansat în ultimul trimestru al anului trecut vedem împreună azi, la Ce Câștig Azi. Adrian, iată, confort în planificarea și gătirea meselor. Sunt curioasă, tu ce gătești și, mai ales, cu cine?

În încercarea de a revitaliza moneda națională, puternic afectată după atacul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, Vladimir Putin le transmite țărilor neprietenoase, ostile, că nu mai acceptă decât ruble în schimbul gazelor pe care le exportă. Nu este clar, scrie Reuters, dacă Rusia poate schimba unilateral moneda în care se fac plățile. Ce este clar, însă: Europa depinde în proporție de 40% de gazele rusești, Kremlinul pierde din punct de vedere economic, iar deciziile vor fi dure.

O decizie fermă a luat deja OMV, care anunță că va continua să plătească în euro pentru gazele cumpărate din Rusia. “Nu avem o altă bază contractuală.

Nu mi-ar fi permis să fac altfel. Nu ne-a sunat nimeni, avem contracte în vigoare şi ele nu prevăd plata în ruble”, spune Alfred Stern, directorul grupului austriac. 80% din necesarul de gaze al Austriei vine din Rusia.

Deși programul normal de muncă este de 8 ore, lucrăm, în medie, doar șase, spune Adrian Dinu, CEO al Creasoft, pentru ZF. Timpul efectiv de muncă nu reflectă și randamentul. “Poţi să stai la birou şi 14 ore, dar să nu livrezi cât livrează cineva care stă patru ore”, spune el. Angajatorii nu sunt însă mulțumimți de randamentul pe care-l dau angajații în condițiile muncii de acasă, așa că pun o oarecare presiune pe angajaţi să se întoarcă la birou, câte două-trei zile pe săptămână, deocamdată.