Inflația și incertitudinea distrug încrederea și relațiile de business construite în ani de zile. Multe companii nu mai vor să ofere clienților produse cu plata la termen și solicită un avans sau plata integrală, ceea ce, uneori, este o situație imposibilă. În concluzie, creditul comercial, principala modalitate prin care se finanţează majoritatea firmelor româneşti, a devenit o adevărată bombă cu ceas care riscă să ducă la o explozie de insolvenţe şi falimente, arată o analiză a Sierra Quadrant. Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020, iar 7 din 10 companii întârzie cu plata facturilor. Statisticile BNR arată că datoriile comerciale au cea mai însemnată pondere în pasivele firmelor, 19%, după capitalurile proprii.
Advertisment
Gâlceava politicienilor, pagubă-n buget. Marcel Ciolacu spune că prețul pe care populația îl va plăti pentru energie va rămâne plafonat la nivelul actual, ba chiar că schema de plafonare ar trebui prelungită până în 2025. Dar cu ce bani? Guvernul nu are cu ce să plătească furnizorii nici pentru plafonările de până acum. Ministrul Energiei, Virgil Popescu spune că se ia în considerare impozitarea întregului lanţ de pe piaţa energiei. Tot Ciolacu acuză liberalizarea pieței la energie, pe care a numit-o „cea mai tragică” decizie adoptată „în cel mai prost moment”, care nu a făcut decât să reinventeze „băieții deștepți din energie” și cere ca energia produsă în România „să se regăsească în România în primul rând”. Este o posibilitate? Sau sunt doar declarații politice? Discutăm în câteva minute. Începem.
Companiile din energie propun Guvernului o serie de măsuri pentru atenuarea efectelor crizei, printre care creşterea plafonului de preţ la gaze pentru clienţii business, recalcularea tarifelor de reţea pentru distribuitori şi reducerea cu 15% a volumului de energie pentru care se aplica preţurile plafonate. Volumul de energie oferit de producători ar trebui să acopere cel puţin cantităţile necesare consumatorilor pentru care preţul energiei va fi plafonat pe viitor, spun reprezentanții companiilor din energie.
Titlurile zilei
Valoarea exporturilor de energie ale României au crescut cu 182% în primele 5 luni din an, față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță INS. Vânzări în valoarea de 450 de milioane de euro. Vestea bună se oprește aici, pentru că importurile au fost cu aproape 300% mai mari în perioada ianuarie-mai și au însumat 712 milioane de euro.
În semestrul 1 din an, BCR a finanţat antreprenorii cu 1,4 mld. lei prin programele de creditare pentru IMM-uri garantate de stat, valoare în creştere cu 80% faţă de S1/2021. 1.654 de finanţări a aprobat BCR în primele șase luni din an, față de 589 în aceeași perioadă a anului trecut, scrie ZF. Evoluţia a fost accelerată în special de IMM Prod, care, în iunie 2022, a înregistrat peste 180 de tranzacţii, în valoare de 411 milioane lei.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna iulie 2022 cu 1,5% față de iunie 2022, 0,6 la sută în termeni reali, până la nivelul de 358,17 miliarde de lei, arată datele BNR. Creditul guvernamental a înregistrat o creștere în luna iulie 2022 de 1,6% față de luna iunie 2022, până la 166,78 miliarde de lei.
Depozitele companiilor şi populaţiei au consemnat în luna iulie 2022 un avans de 9,7% faţă de perioada similară din 2021, până la 485,2 miliarde de lei şi cu 0,8% faţă de luna anterioară, arată datele transmise de BNR. În termeni reali însă, s-a înregistrat o scădere de 4,6% faţă de luna iulie 2021.
Guvern german a aprobat măsuri de economisire a energiei în această iarnă, inclusiv limitarea iluminatului public, în vederea reducerii consumului de gaze, anunță Ministrul Economiei, Robert Habeck, scrie Reuters. De la 1 septembrie, clădirile publice – cu excepția instituțiilor sociale precum spitalele – urmează să fie încălzite la maximum 19 grade Celsius, iar încălzirea ar putea fi oprită în întregime în coridoare și foaiere. Între timp, clădirile și monumentele nu vor mai fi iluminate în scopuri pur estetice. De asemenea, este planificată o interdicție privind încălzirea piscinelor private.