România atrage ca un magnet giganții din IT. Dar asta nu mai e o surprizã. Un mare grup european de IT vrea un centru la noi, unde să angajeze 500-800 de oameni, care să lucreze pentru piața din Gemania. Acest hub ar putea intra în top 20 cei mai mari angajatori de pe piaţa locală de tehnologie, arată datele de la Finanţe. Deci, rămânem în continuare o țară unde se vor investiții majore și o piaţă care a atras contribuții importante ale marilor companii de tehnologie, în special americane: IBM, Microsoft, Amazon sau Oracle, printre altele. Alex, ce zici, așa arată drumul succesul unei țări?

Succesul, Dariana, are multe rețete. Important e să le punem în practică. România face un pas mare către poziția de producător principal de gaze al Europei. Romgaz cumpără acțiunile Exxon cu 1 miliard de dolari. Astfel țara noastră va avea 100% din blocul offshore Neptun Deep, cu rezerve totale estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze. România mai are un singur obstacol de trecut pe harta energiei. Despre ce este vorba discutăm cu expertul în Energie, Daniel Pintilie. Afli toate detaliile la „Ce câștig azi?”.

Marii dezvoltatori imobiliari, încurcați de stat. De ce? Companiile prezente pe plan local vor spații de birouri pentru a se extinde. Autorizațiile de construcție lipsesc cu desăvârșire. Volumele de birouri ce vor fi livrate în Bucureşti în 2022 şi 2023 sunt la jumătate faţă de 2021 şi cu mult sub cererea din piaţă. Asta în timp ce în zonele că­u­tate de companii, precum Floreasca – Barbu Văcărescu, nu va exista nicio livrare nouă în viitorul apropiat.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

China vede florile de pe câmpul de luptă. Sau, mai degrabă, le plantează. Odată cu exodul companiilor occidentale din Rusia, China vrea să cumpere sau să-și

crească participațiile în companiile rusești din domeniul energiei şi al materiilor prime. Ambasadorul Chinei în Rusia, Jang Han-hui, le-a transmis oamenilor de afaceri chinezi să nu piardă vremea şi să „umple golul“ apărut pe piaţa locală.

Și șefii au hoby-urile lor. David Solomon, CEO Goldman Sachs e DJ la Lallapalooza din acest an, sub numele de DJ D-Sol. Solomon se va alătura cântăreților ca Dua Lipa, Metallica, Doja Cat și Green Day la celebra petrecere de patru zile de la Chicago.

De 83 de ani, România se lovește de un comportament irațional. Populația țării noastre primește îndemnul autorităților să nu cumpere alimente în exces, la fel ca în septembrie 1939. Atunci comercianții erau sancționați din cauza scumpirilor, iar statul plafona prețurile.

Teama există și la case mai mari. Unele Bănci acordă dividende, altele le amână, pe fondul războiului de la granița României. Raiffeisen Bank, de exemplu, dă un semnal de prudenţă prin decizia de a amâna acordarea unor dividende din profitul din 2021. E vorba de 788 de millioane de lei. BRD în schimb propune dividende de 895 de milioane de lei, iar UniCredit va da acționarilor 584 milioane de lei.

Când lumea este cuprinsă de incertitudine, tu nu uita de sănătatea ta. Rețeaua de socializare Fity te recompensează cu token-uri dacă faci mișcare în fiecare zi. Investițiile în acest business se ridică la 300.000 de euro. Imediat afli cine și cum a gândit proiectul. Ești la Ce Câștig Azi. Începem.