Modificarea comportamentului consumatorilor post-COVID, „alimentată“ de o inflaţie ajunsă la maximul ultimelor câteva decenii şi combinată cu structura actuală a forţei de muncă şi criza energetică, va crea un grad mult mai ridicat de volatilitate pe pieţele financiare în perioada următoare. Ciclurile economice și perioadele de prosperitate economică se vor scurta iar investitorii vor fi nevoiți să își rebalanseze portofiile mult mai des. Ce înseamnă asta pentru investitori și cum poți câștiga în bear market? Aflii imediat aici la „Ce câștig azi?”.

Taurii BTC au fost lichidați după corecția de 16,5% de săptămâna trecută. Corecție care a tras prețul BTC în jurul pragului de 20.800 $ pe unitate. Un nivel care poate asuce noi scăderi în cazul în care nu rezistă expirării contractelor options în valoare de 1 mld. $ pe BTC, de săptămâna asta. Sentimentul din piață se îndreaptă către zona roșie pe măsură ce criza imobiliară din China se înrăutețește iar Goldman Sachs anunță că presiunile inflaționiste din SUA vor duce la o nouă majorare a dobânzii cheie de către FED.

Seceta din vară care a afectat majoritatea recoltelor agricole din Uniunea Europeană va continua până în noiembrie. Regiunile din sud estul Europei riscă să fie expuse la secetă anormală și în toamna aceasta, potrivit Comisiei Europene. În perioada 1 – 10 august, aproximativ 47% din teritoriul Uniunii Europene a fost expus la un nivel de secetă de avertizare, potrivit Comisiei Europene. Cele mai afectate recolte de vară la nivelul UE sunt soia, unde recoltele sunt cu 9,6% mai mici, porumbul, în scădere cu 8,6% și floarea soarelui cu un randament de -5,5%.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE
PIAȚA MUNCII CREȘTE MAI LENT ÎN 2025
BCE PREGĂTEȘTE NOI REDUCERI DE DOBÂNDĂ
KPMG SE EXTINDE ÎN SECTORUL JURIDIC

Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iulie cu 3,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în zona euro avansul a fost de 3,1%, potrivit Eurostat. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Bulgaria cu 20,2%, Croaţia – 12,9%, Lituania – 12,4%, Malta -11,4%, Slovenia şi România ambele cu 8,4%.

Vechiul devine nou…din nou, cel puțin în industria mărfurilor. Câteva companii printre care și Café William, o companie de comerț cu cafea renunță la navele de marfă scumpe care folosesc combustibili fosili pentru clasicele nave cu vele. Motivul? Costurile crescute ale combustibilului, cauzate de războiul Rusia-Ucraina, potrivit SandP Global Platts Analytics. Astfel este și redus și consumul de energie asociat cu transportul de mărfuri care reprezenta anual aproximativ 3% din emisiile totale de CO2.

Guvernul suplimentează bugetul pentru ajutoare de stat la 2,2 mld. lei o treime din cât au cerut investitorii care au pus pe masă aproape 200 de proiecte. Guvernul anunţase iniţial 700 mil. lei pentru a sprijini aceste investiţii însă, între timp, bugetul s-a triplat. Acum cererea a ajuns la 6,4 mld. lei. Valoarea întregii sche­me de ajutor de stat pentru perioada actuală 2014-2020, cu prelungire până în 2023 a fost agreată cu Comisia Euro­peană în euro, respectiv 1,45 mld. euro.

Aproape 70% din exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA au mers în Europa în prima jumătate a anului, faţă de doar 35% în 2021. Mai exact 48 mil. tone de gaze. În cele din urmă vor mări exporturile cu 60% faţă de nivelurile actuale, deşi o mare parte din producţie rămâne la ani distanţă, potrivit Reuters. Doar în ultimele 7 zile prețul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din  Europa, cea din Olanda, a avut o creștere de 23%, până la 276 €/MWh, spune expertul în energie, Dumitru Chisăliță.

Lichidarile din colecția BAYC ar putea duce la o prabusire in piata NFT-urilor, în timp ce volumul de tranzactionare pe Opnesea ajunge la minimul ultimelor 12 luni. Motivul? condițiile de lichidare din protocolul Bend DAO, în care utilizatorii pot paria împotriva NFT-urilor lor și pot face împrumuturi de până la 40% din floor price-ul colecției din care activele fac parte. Mecanismul de lcihidare a fost schimbat în urma unui vot care s-a încheiat cu 97% în favoarea modificării condițiilor de lichidare.