Începem ziua de luni cu discuţii de culise pentru majorări de taxe sau impozite noi, despre care au scris colegii de la Ziarul Financiar. A apărut şi o analiză trimisă de Consiliul Fiscal, la care au contribuit şi specialişti din BNR şi din mediul academic, cu sugestii legate de consolidarea bugetară şi creşterea veniturilor fiscale. S-a conturat chiar şi un grup de lucru care să analizeze şi să propună soluţii fiscale. Până acum, BNR a majorat dobânda-cheie de 6 ori, până la 3,75%, să tempereze inflaţia. Apare, deci, întrebarea: este rândul Ministerului Finanţelor, Guvernului să acţioneze prin măsuri fiscale pentru reducerea deficitelor şi domolirea cererii şi a inflaţiei? Și dacă da, cum? Prin îmbunătăţirea colectării taxelor şi/sau prin majorarea unor taxe care să antreneze creşterea încasărilor bugetare, dar şi reducerea cererii. Sunt cu Adrian.
Advertisment
A 50-a ediție a Forumului Economic Mondial este în desfășurare. Primul cu prezență fizică, după doi ani de pauză. Și primul într-un context geopolitic și geoeconomic atât de încărcat, spune președintele Forumului, Borge Brende. Tema principală: conflictul din Ucraina. Liderii modiali și economici ai lumii încearcă să găsească o cale rezonabilă prin care să domolească tensiunile globale. Printre speakerii evenimentului: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sau cancelarul german Olaf Scholz. Marele absent: Rusia, a cărei casă de pe promenada din Davos a fost reamenajată în Casa crimelor de război. Invazia pusă la cale de Kremlin a pus economia globală în fața celui mai mare test de după Al Doilea Război Mondial, spune șefa FMI, Kristalina Georgieva, la deschiderea Forumului. Putin a atacat întreaga lume Occidentală, iar toată lumea este împotriva lui, la Davos.
Prin BET, Bursa de Valori Bucureşti are o scădere de 7,5% de la începutul acestui an, calculează ZF. Bursa locală e pe locul 13 în rândul celor mai performante burse europene şi americane. Anul trecut, România a ocupat locul şase în topul celor mai performante burse, cu o apreciere de 33,2% a indicelui de referinţă. Cele mai performante burse de la începutul lui 2022 sunt cele din Turcia, Portugalia şi Luxemburg, de altfel şi singurele care sunt pe plus în această perioadă. Cele mai mari scăderi sunt înregistrate de principalii indici americani, bursa poloneză sau cea suedeză.
Titlurile zilei
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi. 200.000 doar în Europa, arată un studiu de profil. Cum se văd consecințele în cifre? Sisteme configurate greşit -32%; Timp insufficient alocat pentru evaluări adecvate ale riscurilor -30%; Remedieri lente ale sistemelor critice -29% şi erori în proceduri -28%. Se tot vorbește de Marea Demisie, o perioadă disruptivă care apare o dată la o generaţie pe piaţa muncii, când angajaţii şi profesioniştii din diferite industrii îşi reevaluează traseele profesionale. “Marea Demisie” poate fi o oportunitate pentru angajatori, dacă aceştia aleg să profite de ea. Cu o politică de angajare corectă, organizaţiile pot pot atrage noi talente. Îşi pot îmbunătăţi postura de securitate şi pot aprofunda în siguranţă transformarea digitală, sunt de părere specialiştii Eset, producător de soluții antivirus.
Cu ce zbor azi sau cum arată transportul viitorului: Compania JetPack Aviation anunță testarea cu succes a primei motociclete cu decolare verticală. The Speeder ocupă cam același spațiu ca o mașină convențională. Are 4 propulsoare cu turbină pentru siguranță, stabilizator de zbor, sistem audio și un ecran de 12 inci pentru navigație.
Europa nu vrea sa se rupă doar de Rusia, ci și de China care deține 90% din producția mondială de magneziu. Liderii europeni au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, utilizat în diferite produse din aluminiu şi oţel, şi există cel puţin trei firme care au proiecte în acest sens. Două dintre ele sunt în România! Ultimele fabrici de magneziu din Europa au fost închise în 2001.
Tot mai multe companii au un director de sustenabilitate, iar rolul de corporate social responsability officer, sau CSO, într-o organizaţie este unul al unui gardian al capitalului etic, a fost una dintre concluziile evenimentului ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile. Un contraexemplu elocvent este compania Tesla, care a fost eliminată din indicele S and P ESG din cauza lipsei unei strategii de decarbonizare și a condițiilor proaste de muncă la fabrica din California. Iar conform unui studiu ING, 72% investitori iau în calcul componenta ESG în decizia de a investi.
Cum ar fi dacă, atunci când trebuie să ții o prezentare, să nu mai privești în foi sau în ecranul laptopului, ci să privești spre public, iar cuvintele să-ți apară în fața ochilor, fără ochelari speciali sau teleprompter. Și merg și mai departe, cum ar fi să joci baschet și, în momentul aruncării, să-ți apară în câmpul vizual distanța până la coș și traiectoria perfectă. Sunt doar câteva din aplicațiile pe care le promit lentilele de contact inteligente Mojo lens. Practic, ai un computer în ochi.