Chiar dacă dobânzile la bănci cresc, apetitul pentru investiţii imobiliare continuă să fie ridicat la noi. Tranzacții de 1,2 mld. de euro sunt în diverse stadii de negociere. Iar România încă oferă randamente peste piețele vecine. În prima jumătate a anului, clădirile de birouri au fost cele mai tranzacţionate active, cu 65% din volum. Urmează proprietăţile de retail cu 17% şi din domeniul hotelier -6%. De ce investitorii cu acces la capital văd în plasamentele imobiliare instituţionale o metodă bună de a se proteja de inflație – aflăm împreună la Ce Câștig Azi. Rămânem în imobiliare, dar cu o altă întrebare – Ce se schimbă de anul viitor şi cât vom plăti în plus?

2023 vine cu noi reguli de impozitare a proprietăţilor. Principalele modificări: majorarea cotei de impozitare, atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi pentru cele nerezidenţiale +  ajustarea valorii impozabile la care se aplică aceste cote de impozit.

Stăm cu ochii pe prețul petrolului de câteva luni bune, iar în ultimele zile am avut senzația că vom reveni la nivelul de dinainte de conflict. Doar senzația a rămas. Pentru că prețul a urcat iar, după minimul ultimelor luni – 92 de dolari/baril, din 16 august. Barilul de petrol va oscila în zona 95-105 dolari în următoarele două luni, spune Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă. Prețul combustibililor se va va păstra, în schimb. De ce nu regăsim și la pompă oscilațiile de preț? Aflăm imediat.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE
PIAȚA MUNCII CREȘTE MAI LENT ÎN 2025
BCE PREGĂTEȘTE NOI REDUCERI DE DOBÂNDĂ
KPMG SE EXTINDE ÎN SECTORUL JURIDIC

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a Fondului Proprietatea. A fost analizată evoluţia investiţiilor gestionate de FP şi a fost prezentat stadiul pregătirilor pentru listarea la bursă a acţiunilor pe care fondul le deţine la Hidroelectrica şi Salrom. Listarea Hidro pe bursă este plănuită până în 15 noiembrie 2022. Termenul poate fi însă devansat până în prima parte a anului următor. Hidroelectrica a terminat primul trimestru al anului cu un profit net consolidat de 1,29  miliarde lei, în creștere cu 70,1% față de perioada similară din 2021, și o cifră de afaceri de 2,35 miliarde lei, cu 65,7% mai mare.

One United Properties, companie listată la BVB sub simbolul ONE, raportează pentru primele şase luni ale anului afaceri de 675,9 milioane de lei, în creştere cu 56% față de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi interval, profitul net s-a majorat cu 136%, până la 347,8 milioane de lei. În primele şase luni ale anului, ONE a vândut şi prevândut apartamente, locuri de parcare, spaţii comerciale şi alte unităţi pentru un total de 66,5 milioane de euro. Tot în S1/2022, ONE a fost a noua cea mai tranzacţionată acţiune de la BVB. Valoarea medie zilnică tranzacţionată a acţiunilor ONE a fost de 1,1 milioane de lei. La 30 iunie 2022, One United Properties avea 5.510 acţionari, o creştere de 74% faţă de momentul IPO-ului.

Vrei 5.000 de euro? Dacă ești profesor universitar în România, ai până în 40 de ani și deții titlul de doctor, lector sau asistent universitar, te poți înscrie în programul de proiecte IT lansat de ANIS. Ce trebuie să faci mai exact? Să introduci un nou curs în anul universitar 2022-2023, să actualizezi un curs existent în proporție de cel puțin 50%, sau să introduci metode de predare noi și inovative. Asistenții pot propune soluții pentru actualizarea laboratorului, peste 50%, cu acordul cadrului didactic titular. Toate proiectele vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, în baza aplicației scrise și a unui clip video în care vor prezenta elementele inovatoare ale cursului sau laboratorului.

Schema de 40 de mld. de lei din energie ar putea deveni un dezastru economic pentru România. Programul de ajutor se aplică între aprilie 2022-martie 2023 și se bazează pe un sistem de plafonare a prețurilor. Valoarea schemei este estimată acum la 40 de mld., triplu față de estimările inițiale. Ce nu știm, însă: cum s-a ajuns la această sumă, din moment ce nicio autoritate a statului nu a comunicat un preț de referință. “Preţurile sunt cele care sunt pentru că statul recunoaşte costul de achiziţie al furnizorului. Practic, pe bani publici, statul român compensează dezmăţul furnizorilor“, spune un specialist din piaţa energiei pentru ZF.

Productivitatea din companiile româneşti a crescut şi de 5-7 ori faţă de 2008. Salariile abia s-au triplat, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi INS. În 2008, salariul mediu net din industrie era de 1.042 de lei. În 2021 ajungea la 3.500 de lei. La productivitate, în 2008, în doar patru domenii industriale din 230 productivitatea muncii pe salariat depășea un milion de lei pe an. Acum sunt 31 de astfel de domenii. Cele mai productive trei sectoare din industria românească sunt fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia de malţ şi producţia de ulei.

Inspectorii ANAF iau la puricat rețelele de socializare în cazul celor care obțin venituri prin microîntreprinderi. Dacă nu îndeplinești patru din cele șapte “criterii de independență”, cu alte cuvinte: nu prestezi o activitate pentru mai multe companii, o activitate cu propria ta bază materială şi intelectuală sau nu ai posibilitatea de a-ți face singur programul de lucru , spre exemplu, atunci regimul fiscal de impozitare al respectivului este cel de venituri din salarii. Cum verifică ANAF-ul dacă te încadrezi sau nu? Se uită la ce scrie pe LinkedIn, pe cartea de vizită şi la adresa de e-mail folosită, scrie ZF.