Modificările Codului Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial, unele au intrat deja în vigoare. Restul, din 2023. Guvernul vrea 1,2 mld. de lei în plus la bugetul de stat până la finalul lui 2022 și alte 10 miliarde în 2023. Rămâne să vedem ce impact vor avea creșterea impozitului pe dividende, suprataxarea contractelor part-time scăderea plafonului pentru micro­întreprinderi sau creşterea accizelor la tutun şi alcool asupra bugetului de stat. Dar și asupra companiilor și contabililor sau consultanților fiscali, care încearcă să înțeleagă modificările și cum să le aplice. Cam atât de logice sunt. Modificăm Codul, dar cum îl decodăm? Discutăm în câteva momente.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la 0%, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Moneda euro care a s-a prăbușit la minimul ulitmilor 20 de ani în fața dolarului are parte de o revenire de 0,5% la nici o oră de la luarea deciziei în timp ce inflația în zona euro este acum de 8,6%, comparativ cu target-ul de 2%. Cum reacționeze piețele de capital și cele nereglementate la o dobândă cheie de 0% pentru zona euro? Aflii imediat aici la „Ce câștig azi?”.

Rusia avertizează că va întrerupe exporturile de petrol pe piața globală dacă prețurile vor fi plafonate sub costul de producție, spune vicepremierul rus Alexander Novak. Americanii vor o plafonare a prețului, pentru a împiedica Rusia să finanțeze atacul din Ucraina, dar liderii de la Kremlin spun că, dacă prețul va fi fixat mai jos decât costul de producție, nu vor accepta să lucreze în pierdere.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Seceta își face de cap. Fermierii din România, cel mai mare producător şi exportator de porumb din Uniunea Europeană, nu mai au speranţe cu privire la producţia din zonele neirigate și estimează o scădere a producţei de 30-40% în zonele irigate, din cauza secetei şi caniculei. Situaţia este similară şi la floarea-soarelui, iar producţiile au fost mai mici şi la grâu, rapiţă şi orz. România a produs 15,1 milioane de tone de porumb anul trecut, cel mai bun an agricol al ţării. Ce ne așteaptă anul ăsta, aflăm în câteva clipe.

Brandul Nobu este foarte cunoscut pentru restaurantele sale, însă divizia de hoteluri vine să completeze experiența cu un pachet pe care nici cei mai pretențioși nu-l vor putea refuza: două nopți petrecute la Nobu Ryokan din Malibu și la Nobu Hotel din Palo Alto, iar distanța între cele două o vei parcurge cu un avion privat.

Deficitul guvernamental a ajuns în T1/2022  la 2,3% din PIB în zona euro și la 2,2% din PIB în Uniunea Europeană, iar Malta, Ungaria şi România sunt ţările cu cel mai ridicat nivel, cu 8%, 6,9% respective 5,8% din PIB, arată datele publicate joi de Eurostat.

Care sunt beneficiile unui dolar digital? Este o simplă criptomonedă centralizată sau o încălcare a drepturilor omului? Dacă în cazul BTC scopul este eliminarea controlului și supravegherii guvernamentale, în cazul unui dolar digital, statul poate limita sau pune presiune pe puterea de cumpărare a utilizatorilor. Fiecare tranzacție poate fi monitorizată și limitată după bunul plac al conducerii. Merită să plătim prețul descentralizării pentru un sistem mai sigur?

Polygon lansează primul Ethereum-compatible zero-knowledge scaling solution sau zkEVM. O soluție de scalabilitate care ar putea reduce gas fee-urile din rețeaua create de Vitalik Buterin cu până la 90%. Polygon a anunțat initial conceptul de ZKEVM în luna iulie a anului trecut, la Paris și promitea că va fi compatibilă cu toate contractile smart existente în ETH.