Acțiunile Bursei de Valori București vor fi incluse din 19 septembrie în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, anunță furnizorul de indici. Și pentru companiile de la noi sunt vești bune. Celor 12 incluse deja în FTSE li se alătură Bittnet Group, a cărei acțiuni vor reincluse în FTSE Micro Cap. Acțiunile MedLife România și One United Properties vor trece de la Small Cap la Mid Cap. Acțiunile companiilor Banca Transilvania, OMV Petrom și Nuclearelectrica vor trece de la Mid Cap la Large Cap. Acțiunile Impact Developer & Contractor  vor fi excluse din indicii FTSE Global Micro Cap, după ce capitalizarea bursieră totală a companiei a depășit pragul maxim al indicelui FTSE Micro Cap. Din 19 septembrie, România va avea 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente.

Marile economii ale Europei sunt pe marginea prăpastiei. Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere previziunile de creștere pentru 2023 ale tuturor celor patru mari economii din zona euro – Germania, Franța, Italia și Spania. O analiză The Guardian notează cu puncte de la 1 la 5 riscurile de recesiune. Germania este cotată cu 4 puncte din 5. Creșterea economică a încetinit până la stagnare în al doilea trimestru și este posibil să devină negativă în lunile următoare. The Guardian acordă 3 puncte Italiei, iar Franței îi acordă 2. Cel mai bine stă Spania, cu 1 punct din 5. România pare departe de un astfel de scenariu, cu o creștere economică de 2,1% în trimestrul 2 și 5,8% în semestrul 1. Însă, doar pare. Discutăm subiectul imediat. Începem

România riscă să aibă una dintre cele mai păguboase scheme de sprijin pentru facturile la energie la nivel european. Potrivit Ordonanței de Urgență 27 din 2022, consumatorii casnici nu pot plăti mai mult de 800 de lei/MWh, iar cei noncasnici au setat ca prag 1.000 lei/MWh. Toate companiile din România, circa 800.000, primesc energia la acel preţ de 1.000 de lei/MWh. Problema este că pe bursă preţul spot pur era la finalul săptămânii trecute de 2.500 de lei/MWh. Valoarea schemei de plafonare este estimată acum la aproape 40 de miliarde de lei, aproape triplu faţă de estimările iniţiale, dar în mod public, de la nicio entitate a statului nu a fost comunicat oficial felul în care s-a ajuns la această sumă, ce preţ mediu al energiei şi al gazului a fost luat în calcul.

Titlurile zilei

TRUMP PRESEAZĂ UE SĂ CUMPERE PETROL
POGONARU CERE CONTINUAREA SCHEMEI DE AJUTOR
CE CÂȘTIGĂ BĂNCILE ÎN 2025?
TRUMP AMÂNĂ APLICAREA TARIFELOR
TRUMP RETRAGE SUA DIN OMS
CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024

În condițiile în care seceta pârjolește Europa, un fermier francez demonstrează că poți cultiva fructe și legume fără fertilizatori, fără pesticide și chiar fără apă. Marc Mascetti cultivă dovleci, fasole, roșii, ceapă și nu numai, pe 17 hectare și chiar dacă legumele sunt 98% apă, el a găsit o metodă să le cultive fără irigații. Secretul este pregătirea terenului încă din iarnă. Marc lasă buruienile să crească, le amestecă cu deșeuri organice și îngroapă amestecul în pământ ca să fie consumat de viermi. Iar în momentul în care plouă, întoarce pământul în așa fel încât umiditatea să fie reținută în sol.

La școala de vară de la ASE s-au înscris peste 5.000 de tineri din toată lumea. Concurență de 100 pe loc. 50 au fost selectați. Toți super-pregătiți, orientați către investiții, foarte bine conectați și cu determinare mult peste generațiile anterioare. Cum arată noua generație? Prin ce se diferențiază? Ce avem de învățat de la ei? Aflăm în câteva minute.

Capacitatea de cazare turistică în funcţiune a structurilor de primire turistică a crescut în trimestrul II din 2022 cu 5,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor INS. În totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, hotelurile au deţinut o pondere de 59,6%, pensiunile agroturistice 15,3%, pensiunile turistice 10,7%, vilele turistice 4,2%, hostelurile 3,3%, motelurile 2,7%, cabane turistice 1,7% şi celelalte tipuri de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică 2,5%.

Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv, în iulie. Cumpărătorii chinezi au sporit livrările la preţuri reduse şi au redus achiziţiile mai scumpe din ţări ca Angola şi Brazilia, scrie Reuters. Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut.

Zuckerberg iar atrage antipatia și sarcasmul celor care-i urmăresc evoluția. La lansarea platformei de metaverse Horizon Worlds în Spania și Franța, internauții au fost mai degrabă interesați de

aspectul artificial al selfie-ului din metaverse al CEO-ului Meta. “Acest selfie l-a costat pe Mark Zuckerberg 10 miliarde de dolari. Rămâneți la școală, copii!”, spune un utilizator supărat că CEO-ul Meta nu și-a prea dat interesul în crearea avatarului, care îl reprezintă în noul Metaverse al companiei. Alții au făcut comparația cu personajele din jocul Quake, din 1996, sau cu cele din Second Life, din 2003.