În 26 de zile de război Putin a pierdut miliarde de dolari. 5 numai din distrugerea echipamentelor militare. 117 milioane de dolari au fost dobânzile la două obligațiuni denominate în dolari. Dacă ar fi făcut plata în ruble, țara lui ar fi intrat în incapacitate de plată. Apoi, nu se poate folosi de peste 300 de miliarde de dolari din rezerva valutară ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident. Iar cifrele nu se opresc aici. Cât a pierdut Rusia în total de la începutul conflictului și cât își mai permite Putin să îl finanțeze, discutăm pe larg la „Ce câștig azi?”. Dragoș, ce efecte negative ai observat asupra mediului de business cauzate de acest conflict?

Sunt industrii întregi care suferă. De exemplu, conflictul adâncește și mai tare criza de semiconductori. ! Aprovizionarea cu cipuri rămâne încă o problemă majoritară pentru producția auto, iar actuala instabilitate politică nu pare să ajute. Producătorii auto așteaptă de două ori mai mult livrările de cipuri, față de 2020. Fiecare țară vrea propriile fabrici de semiconductori, însă timpii de așteptare vor crește și mai mult până când noile fabrici vor acoperi cererea. Este o soluție viabilă construirea de noi fabrici? Răspunsul îl vom afla mai târziu de la președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România.

Poveștile mele. Suntem pe locul 28 în lume în topul celor mai fericite țări, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Țara noastră a urcat 58 de locuri în ultimii 7 ani în acest clasament. În ce context spun asta? Pentru că ieri a fost Ziua Fericirii. Pentru tine ce înseamnă astăzi să fii fericit? Ai timp să te gândești și să compari motivele tale cu ale unui om de business. În câteva minute vorbim cu Sorin Preda, CEO Global Vision, aici, la „Ce câști azi?”

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Vorbim și despre cele mai scumpe acțiuni din lume. Topul e condus de Berkshire Hathaway Class A, cu un pret de peste 500.000 de dolari per acțiune. Cine completează podiumul și cum își mențin bogații lumii afacerile stabile, mai ales într-o perioadă de criză, vezi imediat.

Cosmonauții ruși au ajuns pe Stația Spatială îmbrăcați în costume galbene cu accente albastre. Mulți au considerat că e un gest de sprijin pentru Ucraina, însă ei spun că, de fapt, aveau foarte mult material galben pentru costume și de asta au ales această culoare.

Compania românească de tehnologie CryptoData, care oferă produse bazate pe blockchain, a lansat de data asta un automobil. Momentum este primul hypercar electric produs vreodată în  România. Ce-l face special? Nu cele 2,4 secunde în care atinge 100 de km/h, dacă optezi pentru varianta Race. Ci faptul că nu este doar o masină, ci un smart device care se conectează la alte dispozitive, îți oferă în timp real informații despre trafic și îți selectează traseul perfect.

Ridicarea restricțiilor a stimulat și apetitul oamenilor de a merge în vacanță. Deși nu a început de mult timp noul an, românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 446 milioane de euro doar în ianuarie anul acesta. Care sunt și cele mai scumpe hoteluri de lume? Urmează să aflăm la ”Ce câștig azi?”.

De la industria filmelor și artiștilor, lumina reflectoarelor se mută pe industria blockchain. După mai bine de doi ani în care evenimentul South by Southwest s-a desfășurat în mediul virtual, acesta revine cu o ediție specială. Melody Hildebrandt, președintele Blockchain Creative Labs, spune de ce South By este un eveniment ideal pentru a arăta ce poate într-adevăr blockchainul, însă mai multe aflăm mai tărziu pentru că începem.