După un weekend negru pentru piața cripto, când Bitcoin a scăzut sub 18.000$ și după raliul de creștere cu 10% de ieri, criptoactivul își găsește azi echilibrul în jurul pragului de 20.500 – 21.500 de dolari. Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea din piață, urmărește același trend și se stabilizează în jurul valorii de 1.150 de dolari. După weekend-ul în care indicatorul care măsoară piața cripto atinge un nivel critic de 6 din 100, unde 1 este frică totală și 100 este lăcomie totală, acum crește la 9 din 100, dar sentimentul din piață încă este unul de frică extremă. Detaliem în câteva momente.

Inflaţia ridicată obligă băncile centrale să adopte o atitudine din ce în ce mai agresivă în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzilor. Scopul este de a încetini cererea, creşterea economică şi, prin urmare, inflaţia. Ratele mai mari ale dobânzilor şi ale randamentelor obligaţiunilor fac ca împrumuturile să fie mai scumpe şi reduc evaluările companiilor. Acest lucru a dus la scăderea preturilor acţiuni de pe burse din ultima perioadă, arată o analiză eToro, citată de ZF. Cum este influențată zona cripto de acest lucru, descoperim astăzi la Ce Câștig Azi!.

Pe fondul scumpirilor fără precedent în economie, care au tras după sine şi majorareaa dobânzilor din partea băncilor centrale, presiunea s-a transferat pe toate titlu­ri­le de stat pe care Ministerul Finanţelor le are în derulare la BVB, scrie ZF. Cei care vând din aceste instrumente ies pe pierderi pentru că preţul a intrat cu mult sub valoarea nominală de 100%, iar cei care cumpără, acolo unde găsesc contraparte şi stau până la scadenţă obţin un câştig mai mare decât dobânda iniţială.

Titlurile zilei

TIKTOK BLOCAT ÎN SUA
DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ

Experții avertizează că întreaga Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o întrerupere completă a livrărilor de gaze rusești, dacă ne raportăm la evenimentele din ultimele săptămâni. Kremlinul a redus livrările de gaze cu aproximativ 60% via Nord Stream, cu impact direct pentru Franţa, Austria şi Cehia. Uniper din Germania, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Europa, primeşte cu 60% mai puţine gaze decât volu­mul comandat. Eni din Italia a primit doar jumătate din volumele cerute, iar Engie din Franţa şi OMV din Austria au de asemenea de suferit. Germania subliniază că toate ţările Uniunii Europene ar trebui să urmeze exemplul Germaniei şi să ceară oamenilor să consume mai puţină energie.

Dificultatea ce mai mare din industria de IT din prezent este lipsa de candidați. Deficitul de personal este de 15.000 – 20.000 de persoane în fiecare an, a spus pentru ZF Alina Șandru, general manager al Coherent Solutions România, companie americană specializată în dezvoltarea de produse software și consultanță. Un angajat fără experiență în IT are un salariu în jur de o mie de euro net pe lună, iar un programator Java experimentat poate primi până la 4.000 – 5.000 de euro net pe lună.

EximBank, banca de stat care a intrat anul trecut în top 10, trebuie să încheie până la finalul anului procesul de fuziune cu Banca Românească pe care a cumpărat-o acum patru ani. După finalizarea tranzacției banca va avea active de 25 mld. lei.

Principala preocupare a românilor în această perioadă este legată de inflaţie, care influenţează cheltuielile lor zilnice, iar majoritatea consideră că în ultimele 8 luni calitatea vieţii lor a scăzut, potrivit unui studiu efectuat de AHA Moments împreună cu Rethink Romania.

Stadionul Mercedes Benz din Atlanta primește disticția TRUE, Total Resource Use and Eficiency , pentru eforturile lor de a atinge pragul Zero Waste. MBS a reciclat din martie anul acesta, peste 90% din deșeurile accumulate pe stadion fie de la meciuri de fotbal American, fotbal sau concerte.