Ne împrumutăm cu cea mai mare dobândă din Uniunea Europeană, ca să ne putem plăti datoriile. Din fiecare 10 lei pe care i-am împrumutat între ianuarie și aprilie, patru s-au dus pe dobânzile pe datoria veche. De la începutul anului, datoria publică a României, în lei și valută, a crescut cu 26 de miliarde de lei, până la 600 de miliarde. Cu un cost de finanțare de 9,3%, facem datorii suplimentare pentru cheltuieli curente, nu pentru investiții, cum ar trebui. Iar asta antrenează și inflația. Cum ieșim din acest cerc vicios, dacă putem ieși, aflăm în câteva momente.
Advertisment
Pe principiul unde dai și unde crapă, Uniunea Europeană caută să relaxeze unele sancțiuni impise rusiei din cauza unei posibile crize alimentare în Africa. Uniunea va debloca fonduri care aparțin unor mari bănci ruseşti, printre care VTB, Sovcombank sau Bank Rossiya. Pentru a reduce blocajele din comerțul cu alimente şi îngrăşăminte, arată un document de lucru obținut de Reuters. Măsura este determinată de criticile liderilor africani, care susțin că sancțiunile au blocat comerțul cu alimente. Banii care vor fi eliberați pot fi folosiți doar pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte, conform documentului. Discutăm subiectul cu Adrian Negrescu, consultant fiscal în câteva momente, aici la „Ce câștig azi?”.
Uniunea Europeană vrea ca statele europene să reducă consumul de gaze cu 15%, dacă Rusia va întrerupe total furnizarea de gaz în Europa. Preşedintele Comisiei Europene vrea ca Europa să fie pregătită pentru o manevră de acest tip a regimului de la Kremlin. Trebuie să ne umplem depozitele cât mai repede şi ca să facem asta trebuie să reducem consumul de gaze. În cazul în care există această reducere a gazului, vom lansa o alertă la nivelul UE: cerem statelor membre să reducă cu 15% consumul de gaze, a spus Ursula von der Leyen.
Titlurile zilei
De partea cealaltă, Putin insistă că Gazprom își va respecta toate obligațiile și va livra gaz în Europa. Dacă va putea. Asta pentru că turbina trimisă în Germania pentru reparații ar fi ajuns, de fapt, în Canada. Deocamdată funcționează două turbine, dar una trebuie trimisă… la reparații. Rușii ar trimite gaz, dar nu-i lasă Europa, care s-a îndreptat spre energia verde, iar acum dă vina pe altcineva. Se îndreaptă spre aceeași capcană în care au picat cu petrolul, spune dictatorul de la Kremlin.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul anterior, arată datele Eurostat. Comparativ cu același trimestru din 2021, PIB-ul UE a crescut cu 5,5%. Defalcat, cea mai mare creștere a PIB-ului a fost înregistrată în Irlanda, cu un plus de 6,3%, urmată de România, cu +5,1% și Lituania, cu 3,6%. La polul opus: Suedia, cu o scădere a PIB-ului cu 0,8%, Danemarca, -0,5% și Franța, cu -0,2%.
Importurile de gaze ale României în primele 5 luni din anul acesta scad cu 14 % față de aceeași perioadă din 2021. Și producția de gaze a fost mai mică cu 5,1% raportat la primele 5 luni din anul trecut.
Din 10 români angajați 5 și-au schimbat jobul în ultimii 2 ani, conform ultimului studiu eJobs. Principalele motive pentru care au ales alt loc de muncă au fost, un salariu mai bun, volum de muncă mare și disponibilizările. Pentru 3% motivul a fost legat de refuzul primit de la angajator de a lucra de acasă.
Conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), 9,9% din totalul autoturismelor vândute în perioada primele 6 luni din 2022 au fost 100% electrice. Cu 3,9% mai mult decât aceeași perioadă din 2021 când procentul era de 6,6%.