Nimeni nu se aştepta ca economia să crească atât de bine în T1 din 2022. INS anunţa că economia a crescut cu 6,5% în primele trei luni din an, faţă de aceeași perioadă din 2021. Faţă de ultimul trimestru din 2021, avansul a fost de 5,2%. Cum e posibil ca toată elita economică să se fi înşelat în privinţa evoluţiei economiei din primul trimestru? Datele instituţiilor care se ocupă cu analizele economice anticipau că, dacă nu avem o recesiune tehnică, vom avea cel puţin o creştere anemică. Creşterea vine din consum, spun analiștii. Prin urmare, oamenii cumpără. Ei susţin comerţul şi PIB-ul. Consumul creşte cu 5%, lună de lună, în ciuda situaţiei grele, pentru că oamenii se gândesc: mai bine cumpăr acum decât peste două luni când preţul va creşte. Consumul de criză împinge economia în sus. Cât de temeinică este performanța PIB-ului în T1 și ce scenarii își fac antreprenorii odată cu aceste date, pentru că în funcție de ele, sunt programate majorări de investiții sau amânare de investiții, discutăm astăzi la Ce Câștig Azi. Sunt cu Adrian.

Cea mai importantă lege pentru siguranța energetică a României ajunge la Iohannis pentru promulgare. Legea Offshore, care stabileşte condiţiile de explorare şi exploatare a gazului din Marea Neagră, evaluat la 200 mld. euro, a fost adoptată de parla­ment. Modificările încurajează investițiile, prin modificarea schemei de impozitare, dar se naște un alt semn de întrebare. Unde va fi vândut gazul din Marea Neagră, din moment ce proiectul de modificare al legii nu-i mai obligă pe producători să vândă o parte din gazul extras local. Se introduce, însă, dreptul de preemţiune al statului asupra canti­tăţilor. Va câștiga consumatorul român, sau doar statul, prin taxe și impozite? Discutăm în câteva momente, începem.

Capitalizarea de piață a Elrond va depăși PIB-ul României, spune Beniamin Mincu. CEO-ul companiei prognozează că Statele Unite vor fi depășite de ecosistemele digitale. Implicațiile economice ale acestor „network states” vor fi atât de mari încât vor permite mai multor oameni, din mai multe părți ale lumii, să trăiască mai bine și mai creativ. Pentru a grăbi adopția la scară largă a tehnologiei blockchain, fondatorul Elrond este de părere că primele proiecte care trebuie să intre adânc în piață sunt cele cu utilitate imediată și ușor de înțeles de către majoritatea actorilor relevanți de aici.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Legea offshore, adoptată miercuri în Parlament, oferă României un avantaj competitiv de necontestat în contextul crizei de pe piaţa resurselor prin exploatarea gazelor din Marea Neagră. Iar încasările bugetare din taxele şi impozitele asociate acestor investiţii sunt estimate la circa 5 miliarde lei anual, arată un studiu al PwC România. Guvernul va putea impune restricţii temporare atât de preţ, cât şi de vânzare pentru producţia internă de gaze naturale din Marea Neagră, dar şi din perimetre onshore de adâncime.

Fericirea românilor depinde de satisfacţia la job. 7 angajaţi din 10 pun împlinirea profesională pe primul loc, mai presus chiar de petrecerea timpului cu cei dragi – unde avem un procent de 48%. 61% dintre respondenţii la un sondaj BestJobs simt cea mai mare satisfacţie atunci când primesc aprecieri pentru munca pe care o fac.

Primele 20 cele mai importante companii listate la BVB aproape și-au dublat veniturile în primul trimestru din 2022, față de perioada similară din 2021. Companiile ale căror acţiuni sunt incluse în structura indicelui principal BET, precum Petrom, Romgaz, Alro Slatina, Banca Transilvania, Purcari, au raportat venituri de 29,2 miliarde de lei pentru primul trimestru din 2022. Profiturile cumulate ale acestor companii au fost de 5,5 mld. lei, în creștere cu 66%, scrie ZF.

Comisia Europeană a stabilit o serie de măsuri care ar putea contracara atât nivelul ridicat al prețurilor la energie, cât și posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia. Comisia oferă statelor posibilitatea de a extinde temporar reglementarea prețurilor pentru consumatorii finali, aplică măsuri urgente de asigurare a lichidității pentru sprijinirea funcționării eficace a piețelor produselor de bază, cu respectarea deplină a dispozițiilor privind ajutoarele de stat și pune la dispoziție ultilizarea Platformei energetice a UE pentru a agrega cererea de gaze.

Alexandrion Group va prezenta prima linie de whisky, Carpathian, într-un turneu global care va începe pe 21 mai, de ziua mondială a whisky-ului. Primul eveniment al turneului va fi o prezentare la Washington, pe 25 mai. În luna iulie, single malt-ul românesc merge în Marea Britanie, iar prezentarea finală va avea loc în ultimul trimestrul al anului, în România, când vor fi puse în vânzare peste 10.000 de sticle, în 11 variante de finisare.