Tensiune pe piețele financiare. Băncile au ajuns să ofere dobânzi de peste 9% clienților cu sume mari în negocieri bilaterale, scrie ZF. Avertismentul bancherilor? Cifrele nu se opresc aici. Nici măcar la 10%. Ținta BNR este ca băncile să majoreze dobânzile la depozite, astfel încât să-i determine pe români să schimbe depozitele în euro – în lei – și să readucă în bănci sumele ascunse sub saltea de frica inflației și a rușilor – fapte ce pot constitui sursa de lichiditate în lei care să acopere deficitul din piață.

Nu este un deja vu. Piața cripto se întoarce la nivelul din 2018. BTC scade sub pragul de 20.000 de dolari. Este pentru prima dată în istoria aurului digital când prețul scade sub nivelul ATH-ului din fostul bull run. Ethereum este la 80% distanță de ATH-ul din 2021 iar o altă scădere de 60% apare la orizont ca urmare a majorării dobânzii cheie cu 75 de puncte de baza de către FED și a fricii din piață. Subiectul îl discutăm pe larg în câteva minute, aici la ce câștig azi.

Opt din zece companii propuse inițial s-au calificat în urma preselecției pentru programul de 500 milioane de euro prin PNRR pentru dezvoltarea industriei de microelectronică în România, potrivit ZF. Printre ele se numără şi Continental, care ar putea beneficia de fonduri de peste 100 mil. euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 40 mil. euro pentru investiţii necesare în realizarea primei aplicări industriale. De asemenea, Bosch cere 36 mil. euro pentru R and D şi 1,3 mil. euro pentru aplicare industrială. Pe listă se află şi NXP Semiconductors România cu un proiect de 86 mil. euro care implică universităţile din Bucureşti, Cluj, Craiova şi Braşov.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Statul intervine cu legea în contractele de vânzare de gaze încheiate deja de Petrom și Romgaz, pentru a le obliga să vândă mai mult și mai ieftin populației și CET-urilor. O ordonanță de urgență prin care s-au introdus plafoanele de preț la energie electrică și gaze pentru majoritatea consumatorilor casnici, și anume: 150 lei pe MW oră, și industriali, respectiv 250 lei pe MW oră, până la 31 martie 2023, se dezbate în Parlament. Dar o nouă prevedere apare la orizont, care dacă va fi votată, producătorii de gaze vor fi obligați de stat să ajusteze contractele deja încheiate. Adică să nu mai livreze câte gaze și-au asumat în contractele cu clienții, și să vândă respectivele gaze, la prețuri plafonate, populației și producătorilor de energie termică pentru populație.

Pe 21 iulie, SafeTech Innovations va avea o întâlnire cu acționarii pentru aprobarea implementării unui program de recompensare de tip Stock Option Plan care se va desfășura în perioada 2022 – 2024, scrie ZF. Programul are ca obiectiv acordarea de drepturi cu privire la dobândirea cu titlu gratuit a unui număr determinat de acţiuni, adică maximum 10% din totalul capitalului social al societăţii la orice moment, de către angajaţi, administratori şi/sau directori. Totul, în scopul fidelizării şi motivării acestora. Astfel, compania vrea să achiziţioneze un număr maxim de 6,65 de milioane de acţiuni SAFE, la un preţ situat în intervalul 0,2 – 6 lei pe acţiune. Valoarea programului? 1,6 mil. lei, cu o durată maximă de 18 luni.

Unde este descentralizarea? Protocolul de DeFi al Solana, Solend a aprobat preluarea forțată a portofelului virtual al unei balene. Mișcarea a venit ca urmare a unei propuneri din Organizația descentralizată a Solend, care a trecut mai departe cu 97% voturi pozitive. Conform propunerii în cazul în care prețul Solana scade la 22 $ pe unitate, 20% din valoarea totală a împrumuturilor asociate cu wallet-ul pot fi lichidate pentru a proteja bunăstarea protocolului și al utilizatorilor săi.

Marile companii tech vor fi nevoite să ia măsuri cu privire la deepfake-urile din platformele pe care le au sub control. Potrivit noilor rglementări impuse de UE trecerea neobservată a unor astfel de conturi poate fi taxată cu până la 6% din cifra de afaceri a companiei în cauză. Deppfake-urile sunt videoclipuri sau poze în care imaginea unei persoane publice este folosită fără voia ei cu scopul de a promova diferite produse.

Anna Sorokin, mai bine cunoscută sub numele de Anna Delvey, a fost condamnată în 2019 pentru escrocherea cetățenilor din New York și fraudarea  mai multor bănci. Acum și-a anunțat  intenția de  a intra în piața NFT cu o colecție de 60 de active digitale. Fiecare reprezintă un card de credit care conține câte o scenă din viața ei.

„Văd această primă picătură ca o oportunitate de a intra în legătură directă cu publicul meu și de a prelua controlul asupra narațiunii care a fost în mare parte în afara controlului meu, până acum”, spune Sorokin pe un site web care promovează proiectul, intitulat Reinventing Anna.