Legea offshore a trecut și de camera deputaților. Decizia a fost luată cu 284 voturi pentru și 34 împotrivă. S-au opus parlamentarii AUR. Marți, legea a trecut de comisiile de specialitate din Cameră, după ce săptămâna trecută trecuse și de Senat. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, crede că legea va fi benefică atât pentru pentru statul român cât și pentru investitori. Primul proiect de gaze din Marea Neagră, proiectul Black Sea Oil and Gas, va demara luna viitoare și are o producție estimată de 1 miliard de metri cubi pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Despre cât de bună este noua lege, discutăm în câteva minute.

Privim spre conflictul din Ucraina cu empatie dar și cu îngrijorare. Contextul actual geopolitic pune în gardă securitatea țării noastre.Evenimentul  Black Sea Defense este o oportunitate prin care insituțile competente din țară, prezintă tehnologii inovatoare pentru mediul militar. Dacă România este James Bong atunci Black Sea Defense este laboratorul lui Q. Nu vedem neapărat pixuri cu lasere care pot tăia poduri și nici papioane cu gaz paralizant. Dar avem o ideie de ansamblu despre posibilitățile tehnologice militare și despre direcția în care se îndreaptă acestea, puțin mai târziu la Ce Câștig Azi!

Comisia Europeană vrea ca Uniunea Europeană să se decupleze de la resursele Rusia. Și are un plan: vrea ca europenii să consume anul acesta cu 5% mai puţine gaze şi petrol. Așa am economisi circa 13 miliarde de metri cubi de gaze şi 16 milioane tone de petrol. Propunerea face parte din „Repower EU”, planul prezentat miercuri de Executivul comunitar, cu scopul reducerii cu 66% a achiziţiilor de gaze ruseşti, anul acesta.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna aprilie până la 8,1%, de la 7,8% în luna martie. Comparativ cu situaţia din luna martie 2022, rata anuală a inflaţiei a crescut în 22 de state membre, inclusiv în România, de la 9,6% până la 11,7%. În luna aprilie 2021, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 2% iar în România a fost de 2,7%.

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii de la University of Florida au reușit să cultive plante terestre în sol lunar. O reușită care deschide larg fereastra de oportunități pentru colonizarea lunii. Până acum, oamenii de știință au mai încercat, dar n-au prea reușit. Cercetătorii din Florida, însă, au obținut, cu titlu de împrumut de la NASA, 12 grame de regolit lunar, aduse de misiunile Apollo 11, 12 și 17 și vor studia nu numai dezvoltarea plantelor în solul lunar, dar și efectul pe care plantele îl vor avea asupra solului.

Comisia Europeană a propus, miercuri, un plan de investiţii în energie ecologică de până la 300 de miliarde de euro până în anul 2030, în cadrul acţiunilor de reducere a dependenţei energetice de Rusia, informează publicaţia Der Spiegel.

Rezervările pentru zboruri turistice şi în scop de afaceri la nivel global au depăşit nivelurile dinainte de pandemie, în timp ce cheltuielile pentru rutele de croazieră, autobuze şi trenuri au înregistrat creşteri semnificative în acest an, după doi ani de turbulenţe pe piaţa de travel, arată o cercetare a Institutului Mastercard Economics.

Vânzările de maşini electrice și hybrid din Europa şi-au accelerat creşterea în primul trimestru din 2022, la 13%, de la 6% în ultimele trei luni ale anului trecut. Aasta în condiţiile în care producătorii se confruntă în continuare cu lipsa componentelor conform raportului PwC.