Canicula de afară nu este suficent de puternică încât să-i facă pe liderii europeni să uite de iarna dură și friguroasă care ne așteaptă, în lipsa gazelor rusești. Comisia Europeană pregătește un regulament prin care să impună statelor membre reducerea “imediată” a consumului de gaze, potrivit unui document obținut de Financial Times. Săptămâna viitoare ar urma să fie făcut anunțul. Și Agenția Internațională a Energiei a emis un avertisment asemănător. La noi, Ministerul Energiei ne asigură că vom avea suficiente gaze și consumatorii nu vor avea de suferit. Cum ne va impacta decizia Comisiei, discutăm imediat.

Economia americană suferă. Dar dolarul devine tot mai puternic şi destabilizează perspectivele economiei mondiale. Dolarul este la maximul ultimilor 20 de ani cu un plus de 10% de la începutul anului. Cu FED-ul și cu prețurile mari la energie în spate, dezavantejele aduse de un dolar puternic în economie sunt, paradoxal, pe măsura ajutorului oferit la nivel global. Cum se justifică? Cât de dăunător este pentru economia europeană şi cea românească. Care sunt factorii care întăresc dolarul şi de ce nu se aplică şi la alte valute? Aflii imediat aici la ce âștig azi.

Cum te protejezi de inflație? Te învață șefii BNR. Mugur Isărescu, cel mai bine plătit salariat al instituției, cu un venit net anual de 960 de mii de lei, a făcut plasamente în hârtii de valoare de peste 1 milion de lei în 2021, conform declarației de avere. Dacă vorbim de conturile curente sau depozitele bancare noi, guvernatorul prefer valuta. Anul trecut, Isărescu a constituit trei depozite în euro, în sumă totală de 15.500 de euro. Anul ăsta a mai constituit un depozit de 5.500 de dolari. Conducerea BNR are preponderent plasamente în titluri de stat, depozite bancare în euro, dolari şi lei, dar şi investiţii în acţiuni la bursă şi în fonduri de pensii, alături de colecţii numismatice, tablouri, bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de artă şi cult, scrie ZF.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dacă Rusia ar opri complet livrările de gaze către Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut al blocului comunitar a scădea cu până la 1,5%, în funcție de cât de grea va fi iarna următoare. În eventualitatea unei ierni obișnuite, sistarea livrărilor de gaze rusești ar reduce PIB-ul cu 0,6% până la 1%, arată un document de lucru al Comisiei Europene, obținut de Bloomberg

Investitorii cred că euro va continua deprecierea față de moneda americană și ar putea ajunge la pragul de 0,9 euro pentru un dolar. Doar 16% dintre cei 792 de participanți ai unui sondaj Pulse cred că Europa va reuși să evite o scădere economică în următoarele șase luni, iar 69% dintre ei consideră că euro își va continua devalorizarea în raport cu dolarul american. La sondaj au participat manageri de portofolii investiționale și traderi din zona de retail.

BNR a făcut public, luni, minuta şedinţei de politică monetară din 6 iulie când s-a luat decizia majorării ratei dobânzii cheie de la 3,75% la 4,75%. Punctele cheie? BNR se aşteaptă la o temperare a creşterii inflaţiei în următoarele trimestre, în primul rând prin eliminarea efectului de bază și a unei politici monetare mai strânse. BNR spune și că războiul din Ucraina şi tensiunile geopolitice sunt înafara controlului ei, ceea ce face ca situaţia viitoare să fie extrem de complicată. În final mai ridică câteva semne de întrebare cu privire la PNRR și ne informează că inflația în creștere nu a pus încă presiuni semnificative pe piața muncii.

Băncile din zona euro și-au înăsprit standardele de credit pentru împrumuturile acordate întreprinderilor cu 16% în T2/2022, comparativ cu doar 6% în T1/2022. Cererea netă de împrumuturi a firmelor a continuat să crească în al doilea trimestru al anului 2022, potrivit așteptărilor din trimestrul precedent cu 12% în T2/2022 după 17% în T1/2022, arată studiul Bank Lending Survey, efectuat de BCE pe 153 de bănci cu o rată de răspuns de 100%.

Inflația este profund înrădăcinată în economie, iar situația rămâne în continuare incertă, spune David Solomon, CEO-ul Goldman Sachs. Incertitudinea îl face pe directorul uneia dintre cele mai mari instituții financiare din lume să încetinească rata noilor angajări și să reducă onorariile profesionale pe care le plătește, potrivit conducerii.