România.. o piață de traderi? Cum este plimbată energia de la un jucător la altul până i se pierde urma? În România sunt activi 40 de traderi pursânge, din care numai 12 au un sediu aici. În total, cu producătorii şi furnizorii, sunt 700 de jucători în piaţa energiei, iese în evidență faptul că absolut toţi au dreptul legal de a face trading. „Circa 60% din energia contractată pe termen lung reprezintă activitatea de trading“, spun alte surse din piaţă, potrivit ZF. Practic, este un volum imens blocat, care ajunge la consumatorul final abia când traderul, oricare ar fi el, îşi va putea marca profitul. De ce avem un volum de trading pe piața energiei atât de ridicat și ce impact are acest lucru asupra economiei României? Afli mai târziu, la ce câștig azi. Sunt cu Bogdan, tu ce noutăți ai?
Advertisment
Moneda naţională s-a apreciat din nou faţă de euro, joi 18 august, la 4,8793 lei/euro, de la 4,8849 lei/euro cât era miercuri. Pe data de 12 august euro a scăzut pentru prima oară în ultimele 16 luni sub pragul de 4,90 lei/euro, conform datelor BNR. La începutul anului 2022, cursul de schimb era la 4,94 lei/euro. Deşi până în luna iulie 2022 moneda naţională a fluctuat între 4,94 lei/euro şi 4,95 lei/euro, pe 18 iulie leul a scăzut sub 4,94 lei/euro. De atunci, cursul de schimb a mers pe o traiectorie descendentă, și a coborât în ultimele 23 de zile sub şapte praguri. Ultima apreciere a leului a venit după ce, conform datelor INS, România a înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri economice din Uniunea Europeană în primul semestru din 2022, de 5,8%.
25% dintre criptomonedele listate pe Coinbase sunt implicate în insider trading.(VO) Studii similare au arătat în trecut că procentul ar fi similar și pentru Binance. Iar acesta este un motiv în plus pentru care piața cripto ar trebui să fie reglementată. David Maria, directorul de litigii și reglementare Bittrex, spune că exchange-urile descentralizate facilitează insider trading-ul, pentru că cele centralizate au mai multe politici de reglementare.
Titlurile zilei
Peste o treime din fondurile speculative tradiţionale investesc în crypto la nivel global, aproape de două ori mai multe decât în 2021. Asta în timp ce Ethereum vine cu rezultate peste așteptări. Întrece Bitcoin la performanță. Criptomoneda Ether a crescut cu aproape 100% față de minimul de 880$ din iunie și a ajuns acum la 1.730$. Timp în care Bitcoin, de la 17.600$ a crescut la 21.800$, adică o creștere de aproape 25%.
Cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, fondul suveran de investiții al Norvegiei, înregistrează o scădere de 14,4% în primul semestru din 2022. Pierderea se materializează în 174 mld. dolari pe fondul inflaţiei şi războiului din Europa. La final de 2021, fondul avea investiţii în nouă companii listate la BVB. Bogdan tu cu ce știri noi viiMINI EDITORIALE BOGDAN
Segmentul fondurilor de acţiuni deschise locale a ajuns la 50.000 de investitori la finele lunii iunie 2022, număr în creştere cu 23,6% comparativ cu finele anului trecut, potrivit ZF. Fondurile deschise de acţiuni au înregistrat ieşiri nete de 21 mil. lei în S1/2022 , iar din fondurile de obligațiuni, românii au retras 3,43 de miliarde de lei în prima jumătate a acestui an de teama scumpirilor, care au erodat puternic preţul titlurilor de stat, aşa cum s-a observat şi pe Bursa de Valori Bucureşti.
Traderii stau acum cu ochii pe expirarea contractelor options de astăzi, în valoare totală de 2 mii mld. $. Evenimentul lunar include 975 de miliarde de dolari de contracte legate de S and P 500 și 430 de miliarde de dolari de instrumente derivate pe acțiuni individuale. Piețele ar putea rămâne ferite de volatilitate din moment ce volumele de tranzacționrae nu sunt cele reale.
Criza energiei determină jucători-cheie din industria românească să închidă capacităţi de producţie. Alro, Chimcomplex şi Azomureş,au anunţat că închid operaţiuni din cauza prețului ridicat la energie, iar guvernul nu are nici o reacție. În total, cei trei grei din industrie derulează afaceri de peste 8 miliarde de lei anual şi au 5.500 de angajaţi.