Dobânda la dolar crește în lupta cu inflația și cu incertitudinile din economie. FED, banca centrală americană, majorează dobânda de referinţă pentru prima dată din 2018. Dobânda a crescut cu 0,25% până la 0,5% şi este prima dintr-o serie de majorări. Ce efecte va avea creșterea dobânzii de referință în Statele Unite? Vor fi creșteri de dobânzi atât la depozitele bancare, cât și la credite. Majorarea dobânzilor la sumele economisite în bănci îi va bonifica pe deponenți, chiar dacă încă departe de nivelul inflației. Iar creșterea dobânzilor la credite va încetini ritmul împrumuturilor, ceea ce va reduce nivelul cererii și implicit ritmul inflației. Acesta este principiul valabil pentru toate economiile, pentru că toate băncile centrale au crescut dobânzile pentru a lupta cu inflația. Adi, evident, decizia FED înseamnă mișcări în piețele financiare, viitoarea evoluție a inflației se anunță complicată, dă-mi tu niște vești optimiste.

Vin cu soluții, nu doar cu vești optimiste. Criza din energie poate fi relativ ușor de rezolvat. Sau de forat. Compania Quaise Energy vrea să exploateze o resursă inepuizabilă: căldura Pământului. În 100 de zile poate fora, cu ajutorul unui sistem cu plasmă, puțuri de mare adâncime, în care introduc apă. Când apa atinge rocile încălzite de miezul Pământului la 500 de grade, apar aburii, care ies singuri la suprafață. Un gheizer fabricat de om, care va deveni realitate în 2026. O nouă alternativă la combustibilii fosili, dar și o sursă de căldură pentru economie, înghețată de posibila debranșare de la resursele rusești.

Aurul a fost, de-a lungul anilor, unul dintre activele de refugiu preferate ale investitorilor din toată lumea. Metalul preţios a performat bine atât în timpul crizei financiare din 2008, cât și în pandemie. Și, mai recent, în timpul conflictului ruso-ucrainean. Dacă luăm ca referință jumătatea lunii martie din 2005, respectiv 2022, aurul spot a crescut în SUA de la 439,14 dolari per uncie la 1.918,6 dolari per uncie. Un avans de 337%. Randamentul este însă de două ori mai mare dacă ne raportăm la cursul Băncii Naţionale a României. Aici aurul a crescut de la 38,5 lei pe gram la 279 de lei pe gram, adică a urcat cu circa 625% în aceeaşi perioadă, scrie ZF. Pentru comparaţie, indicii BET şi Dow Jones au plus 212%, respectiv 108%.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Taxele nu trebuie să crească într-o criză în care companiile sunt oricum date peste cap şi fac eforturi să rămână pe linia de plutire. Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, spune că dacă statul vrea să câştige spaţiu fiscal, guvernul şi politicienii ar trebui să-şi îndrepte atenţia către modalităţile de reducere a fraudei cu TVA şi diversele forme de eludare a impozitării muncii, până la plata la negru.

Petrolul, o piață care îl entuziasmează pe Warren Buffett. După ce a cheltuit 4,5 miliarde de dolari, acum o săptămână, să cumpere 91,2 milioane de acțiuni ale Occidental Petroleum, directorului general al Berkshire Hathaway a mai dat 1,5 miliarde de dolari săptămâna aceasta pentru a adăuga alte 27,1 milioane de acțiuni la compania petrolieră. Cumpărarea este neobișnuit de agresivă. În mod normal, Berkshire acumulează acţiuni în liniște și în timp. Drept urmare, compania de petrol urcă pe locul 9 pe lista Berkshire cu cele mai mari dețineri de acţiuni din SUA tranzacționate public. Mașina de făcut bani a legendarului investitor are acum circa 12% din acțiunile în circulație ale Occidental.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, estimează că, în 2022, economia va creşte cu 3,5% faţă de 5,1% cât indicau estimările anterioare. PIB-ul va ajunge la 265 de miliarde de euro, faţă de 240 miliarde de euro în 2021. În 2023, PIB-ul este estimat să ajungă la 290 de miliarde de euro.

Marea Demisionare din Statele Unite accelerează, în loc să stagneze. Tot mai mulți angajați, mai ales tineri, îşi dau demisia. Explicația Microsoft: angajații nu mai sunt aceeaşi de acum 2 ani, înainte de munca de acasă. Flexibilitatea a devenit atât de importantă, încât sunt dispuși să-și schimbe locul de muncă pentru a o obține. În câteva clipe vorbim și despre ce își doresc angajații din România.

În timp ce unii vor să lucreze mai mult de acasă, alții vor să se mute definitiv la birou. Un american și-a transferat toate bunurile în cubicul-ul unde lucra, pentru că, spune el, angajatorul nu-l plătea suficient încât să vină și la muncă, să-și plătească și chiria. A postat filmuletul pe TikTok, a făcut rapid 12 milioane de view-uri. După câteva zile, a fost evacuat și concediat. Și-a ales un drum care l-a lăsat pe drumuri. Drumul nostru duce, însă, spre câștig. Începem.