Putem deveni, în scurt timp, un jucător important pe piața energetică în Europa și avem șanse să ajungem un lider de securitate energetică, după ce vom produce mai mult decât consumăm. Sunt câteva dintre concluziile optimiste făcute în urma raportului favorabil primit de Legea offshore în Camera Deputaților. Proiectul va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Discutăm subiectul la „Ce câștig azi?”.

Care este morala prăbușirii stablecoin-ului algoritmic UST? Un simplu cod scris într-un sistem nu poate înlocui garanțiile oferite de active reale. Asta au învățat pe propria piele investitorii din blockchain-ul Terra care au suferit pierderi în valoare totală de 40 de miliarde de dolari. Un impact negativ a fost resimțit și în prețul BTC care a scăzut cu 10.000 $ în doar câteva ore. Cel mai afectat sector rămâne cel al finanțelor descentralizate, cu Anchor protocolul blockchain-ului Terra care a pierdut depozite în valoare de 5 miliarde de dolari. Putea fi această situație evitată dacă piața ar fi fost supusă reglementării? Aflii imediat aici la ce câștig azi.

Autoritatea de Supra­veghere Financiară a trimis către Preşedinţia României, Camera Deputaţilor, Senat şi Guvern, şapte motive pentru care producătorul de energie electrică Hidroelectrica ar trebui listat doar la Bursa de Valori Bucureşti, şi nu şi pe alte burse externe, aşa cum propune Fondul Proprietatea, acționarul minoritar al companiei. Fondul spune că este nevoie de o suprasubscriere de câteva ori a pachetului scos la vânzare pentru a putea obţine un preţ atractiv al ofertei. Dar ASF spune că investitorii locali, cel mai probabil în cea mai mare parte fonduri de pensii, au resursele necesare suficiente.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Într-un document de poziție ce urmează a fi discutat astăzi,(18.05)Comisia Europeană îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene să-și intensifice pregătirile pentru o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești și să ia în considerare implementarea unor măsuri de urgență, cum ar fi plafonarea prețurilor la gaze, potrivit Euractiv.

România e pe cale să aprobe Directiva cu privire la avertizorii de integritate. Cât de pregătite sunt companiile pentru noile reglementări? Cifrele vorbesc de la sine. 42% dintre fraudele din companii au fost depistate în urma sesizărilor primite de la avertizorii de integritate, conform unui studiu al Asociației Internaționale a Examinatorilor de Fraudă. Ce prevede directiva? De exemplu, stabilește cadrul de protecție a avertizorilor de integritate, aria de aplicabilitate, tipurile de canale de raportare, respectiv cine ar trebui să le implementeze.

Managerii români se află la cel mai înalt grad de încredere în economie din ultimii doi ani, chiar dacă 76% consideră că vor fi afectaţi într-o mare măsură de conflictul din Ucraina, iar 40% cred că PIB-ul va scădea, arată cel mai recent studiu Confidex. Inflația accentuată, criza materiilor prime și cea energetică sunt cele mai probabile perspective cu care economia noastră se va confrunta în următoarele luni, dar oamenii de afaceri exclud din calcul prăbușirea sectorului imobiliar și o posibilă criza alimentară. 93% dintre manageri se pregătesc pentru o inflație accentuată iar 86% așteaptă o continuare a crizei de materie primă, Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 450 de manageri din top șase categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB.

Cele mai vulnerabile sectoare în fața conflictului Rusia-Ucraina sunt construcţiile şi industria auto, care deja a căzut pradă crizei de semiconductori, deşi toate zonele energoin­tensive sunt afectate, potrivit unei analize EY România. Interesul consumatorilor față de piața imobiliară este și el în scădere, pe fondul incertitudinii şi al riscurilor existente în contextul actual, precum şi al costurilor crescute de finanţare. În ce măsură suntem afectați de contextul geopolitic actual și în ce direcție se îndreaptă lucrurile aflii imediat aici, la ce castig azi.

După ani în care a încercat să-și lanseze propriile monede stabile, Meta, fostul Facebook a adoptat Bitcoin și Lightning Network. Gigantul tehnologic a lansat și o nouă companie, LightSpark, susținută de Andreessen Horowitz, care are ca scop dezvoltarea infrastructurii de backend pentru companiile interesate rețeaua Lightning.