O nouă miză a guvernanților: impozitarea progresivă a veniturilor și renunțarea la cota unică de 10%, în prezent. În perioada de dinainte de 2004, impozitarea veniturlor avea 5 trepte: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%. Tot ce depășea 300 de euro brut era considerat lux și taxat cu cota maximă de 40%. Dacă s-ar păstra proporțiile, acum cota maximă li s-ar aplica celor cu un venit net de 3.500-4.000 de lei, de exemplu. În alte țări precum Italia, cotele de impunere sunt cuprinse între 23% pentru venituri anuale de 15.000 de euro și 43% la sume de peste 75.000 de euro. Alt exemplu, Polonia: are trei cote de impozitare. Veniturile sub 722 de euro nu sunt impozitate. Pentru veniturile cuprinse între 722 şi 20.000 de euro se achită un impozit de 18%. Peste echivalentul a 20.000 de euro impozitul este de 32%. Cum văd afaceriștii introducerea impozitării progresive, propusă de social-democrați? O soluție pentru ieșirea din impasul economic sau o piedică pentru marile companii, și un ajutor la bugetul de stat? Afli la „Ce câștig azi?”.
Advertisment
De la cote de impozitare, trecem la tiparnițe de bani. Cele din Statele Unite funcționează la capacitate maximă, spune Elon Musk, care avertizează că Statele Unite pot ajunge la nivelul Venezuelei dacă oficialii continuă să tipărească dolari fără să aibă suportul pieței. Administrația Biden nu este în stare să acționeze, spune miliardarul, care regretă fosta administrație, mult mai competentă. Singurii vinovați pentru impasul economic și inflația crescută sunt liderii americani, care n-au știut să gestioneze situația geopolitică actuală, crede șeful de la Tesla. Iar Biden este doar marioneta sistemului. De condus, conduc cei care îi încarcă teleprompterul. Fără să ne bazăm prea mult pe prompter, începem!
Legea offshore va fi adoptată astăzi. La finalul lunii viitoare vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem, susține premierul Nicolae Ciucă. Au fost luate măsuri concrete și avem certitudinea că în aproximativ 5 ani vom putea deveni independenți din punct de vedere energetic, adaugă acesta.
Titlurile zilei
Airbnb vine cu un nou update în materie de vacanțe. Dacă până acum trebuia să te gândești de dinainte unde vrei să călătorești, ce vrei să vizitezi și ce activități ți-ar plăcea să faci, acum platforma vine cu idei de locații inedite, fără ca tu să te fi gândit la o destinație înainte. De la locații în care poți face surf pe care nu le știai, până la case în copac sau vile construite pentru pasionații de design. Vezi imagini, mai târziu.
Rusia nu se lasă păgubașă. Companiile părăsesc țara, dar alternative există. Noul Google Play e acum NashStore, care oferă în prezent 1.000 de aplicaţii, comparativ cu 3 milioane în cazul Google Play. Platforma permite downloadarea aplicaţiilor businessurilor sancţionate sau care s-au retras din Rusia.
Instrumentele financiare nu au putut proteja Rompetrol Rafinare, compania care gestionează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, de impactul războiului din Ucraina asupra preţului petrolului. Iar atacurile cibernetice asupra companiei au amplificat picajul. Pierderile companiei sunt de 9 ori mai mari în T1/2022 față de perioada similară a anului trecut. 124 de milioane de dolari a pierdut Rompetrol Rafinare în primele trei luni ale anului.
Berkshire Hathaway, companie controlată de Warren Buffett, a profitat de instabilitatea piețelor mondiale și a investit în diverse companii 51 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului. Este cea mai mare sesiune de cumpărare din istoria recentă a Berkshire Hathaway. În ce bagă bani Buffett? Companii energetice, ca Chevron sau Occidental Petroleum, instituții financiar-bancare, ca Citigroup, dar și companii de gaming – Activision Blizzard.
Piața auto din Europa a fost în picaj în luna aprilie, cu o scădere de 20% a numărului de înmatriculări față de aceeași perioadă a anului trecut. Surpriza vine de la noi. România a avut cea mai mare creștere din Europa, 23,4%, față de apriliei 2021. Trendul este valabil și pe primele 4 luni ale anului. România este campioana începutului de an, cu o creștere de 35,6% a numărului de înmatriculări.