Am ajuns și aici. Raţionalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, avertizează şeful gigantului energetic Shell, Ben van Beurden. Cauza e clară. Rusia. Mai exact, lipsa aprovizionării cu gaze din Rusia, scrie ZF. Europa așteaptă o iarnă cu adevărat grea, iar preţurile la energie vor înregistra creşteri “semnificative”, spune el. România are în prezent 49% din stocurile pentru iarnă înmagazinate. Ministrul Virgil Popescu ne asigură că vom avea depozitele de gaze pline în proporție de 80%. Deci, e posibil ca raționalizarea să se aplice și la noi? Vedem mai târziu.

Discuțiile de la summit-ul G20 au fost dominate de conflictul Rusia-Ucraina. Liderii financiari au concluzionat că majoritatea situațiilor negative, la nivel macroeconomic, au rezultat în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Printre acestea se numără: insecuritatea energetică, creșterea prețurilor materiilor prime și presiunea îndatorării publice. Țările occidentale au spus că summit-urile G20 nu mai pot acoperi discuțiile de business clasice, din cauza prezenței Rusiei și speră că vor trece peste conflict mai ușor. Dacă tot vorbim de întâlniri importante la nivel global, trebuie să menționăm și prima vizită a lui Joe Biden în Arabia Saudită, în calitate de președinte. Care sunt concluziile principale? Afli mai târziu, la ce câștig azi!

Guvernul a adoptat modificările Codului Fiscal, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu unele excepţii, valabile de la 1 august, anunță ministrul Finanţelor, Adrian Cîciu. El spune că au discutat cu reprezentaţii mediului de afaceri şi au decis unele ajustări. Impozitul pe cifra de afaceri de 1% sau opțiunea de impozit pe profit în sectorul HORECA intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Câciu anunță și eliminarea facilităţilor pentru deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea valorii reale. Impozitul pe dividende creşte de la 5% la 8%.

Titlurile zilei

CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024
BTC E LA ATH: 109.600 $
TIKTOK IS BACK!
INFLAȚIA TAIE CHEFUL DE ȘAMPANIE
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
JACQUEMUS REVINE LA PFW

Investitorii străini, cu afaceri în domeniul asigurărilor din România au adus peste 8,5 mil. euro la capitalul subsidiarelor în luna mai 2022, în creştere faţă de nivelul din aceeaşi lună din 2021, scrie ZF. Cea mai mare majorare a lunii mai vine de la compania de asigurări Grawe. Austriecii au adus la Grawe România Asigurare 3,9 mil. euro. Urmează Euroins România. Bulgarii de la Euro­hold au adus la capitalul social al Eu­roins circa 2,4 mil. euro. Totuși, nicio bancă nu este în top 40 al majorărilor de capital.

Buruieni pe toate drumurile. La un moment dat trebuie să le tai din rădăcină. Cu substanțe chimice nu e afacere. Au un impact negativ asupra mediului. Aici intervin roboții. Ekoboții. Și eco și autonomi. Ekobot folosește un sistem de 7 camere, care analizează plantele și, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, detectează buruienile și le elimină mecanic.

Există 70% șanse ca FED să crească dobânda cheie la următoarea ședință cu 1%, spune Jim Bianco președinte Bianco Research. Iar prețurile din piețele de capital de acum arată că FED ar urma să mai crească cu încă 0,75% în septembrie, pentru că inflația a atins un nou nivel record, 9,1% în iunie. El vede apoi o perioadă de stagflație, adică vom trece printr-o perioadă de inflație și de scădere a creșterii economice.

Iarna cripto pune presiune pe stablecoin-uri. După colapsul Terra Luna, USDT și USDC au trecut prin teste dificile din piață, (VO) dar au demonstrat că au suficientă lichiditate pentru a supraviețui valurilor de retrageri de capital. Ele rămân stablecoin-urile principale din piață: există 65,8 miliarde de USDT și 54,8 miliarde de USDC. Dar cum se diferențiază unul de celălalt? Afli mai târziu.

Peste 56% dintre schemele piramidale din Rusia au fost construite în jurul criptomonedelor, conform unui studiu efectuat de Banca Centrală Rusă. 537 de entități au strâns bani în criptomonede sau au promovat investiții în piața cripto. Ce a cauzat acest lucru? Sancțiunile impuse de occidentali. Banca Centrală a identificat în primul semestru din 2022, peste 2200 de companii, proiecte și antreprenori care au arătat semne de activitate ilegală financiară. Numărul este triplu față de aceeași perioadă din 2021.