„Ce câștig azi?”, 17 martie 2022, cu Andreea Dragoș și Alex Dumitru

Executivii americani vor rezolvarea situației Rusiei cu prioritate. După, pe listă, sunt reducerea inflației și creșterea econimică. Ce face Europa? Mizează pe creștere economică, în primul rând, spune consilierul BNR Adrian Vasilescu. Ținta e să mențină dobânda de referință cât mai aproape de zero. Despre perspectivele pe care le are România în acest caz, afli la „Ce câștig azi?”. Discutăm în câteva momente cu Ana Bobircă, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Alex, tu ce priorități ai găsit în business astăzi?

Andreea, nu le-aș numi priorități câtă vreme sunt doar promisiuni. Aud laude la adresa României, de exemplu: este cel mai independent stat din Uniunea Europeană față de importul de energie. Corect. Dar unde mai exact se reflectă această independență? În pață nu există semne pozitive. Cei mai mari consumatori de energie din România nu își mai pot plăti facturile la gaz. Asta, în timp ce guvernul le tot promite spijin. Vorbim de platforme industriale ca Azomureș sau Chimcomplex, nevoite să închidă producția.

SanoPass profită de oportunitățile puse la dispoziție de Web 3 și Metaverse și dezvoltă un portal digital care oferă acces la servicii de sănătate și wellness cu ajutorul tehnologiei. Compania lansează pe blockchain-ul Elrond prima colecție de NFT-uri cu utilitate în sănătate. Ce ai TU de câștigat? Afli imediat.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina destabilizează și industria de IT. E concluzia unei companii de software din Cluj, care estimează că deficitul de programatori din regiune va ajunge până la 40%, de la 15 – 20%, cât este în prezent.

Iar Amazon lansează un joc educativ pentru a-i învăța pe utilizatorii Amazon Web Services abilități de tip cloud computing.

Câte sancțiuni, atâtea portițe de scăpare. Oligarhii ruși isi vând companiile, dar nu dezvăluie cui. Guvernul de la Moscova intră în joc. Le permite oligarhilor să nu mai publice date despre banii lor.

Biden oftează de două ori. Arabia Saudită întoarce spatele Statelor Unite. Renunță la dolar și alege plata în yuan pentru petrolul vândut în China.

Nu te bazezi pe dolar, cum te bazezi pe Bitcoin. O spune șeful Galaxy Digital, Michael Novogratz. Miliardarul în cripto crede că țările slabe economic din America Latină vor face tranziția către Bitcoin ca metodă de plată. Cine dă trendul? Evident, Rusia.