Sancțiuni contra acțiuni. Rusia a redus în ultimele zile cu aproape 60% livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream. Motivul invocat de Kremlin? Defecțiuni ale echipamentelor de a căror mentenanță se ocupă compania germană Siemens, companie care s-a retras din Rusia. Fluxul de gaz care trece prin conducta Nord Stream a scăzut de la 167 la 67 de mil. de m³. Prețul a crescut cu circa 40%. Cum răspunde vicecancelarul german Robert Habeck? “Este în mod evident strategia lor de a crea disconfort şi de a provoca creşterea preţurilor”, spune el.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit recent cu ambasadorul Kazahstanului în România şi cu CEO-ul companiei petroliere KazMunayGas. Au discutat posibilitatea suplimentării și diversificării resurselor de petrol pentru România. Embargoul parțial asupra petrolului rusesc ne pune în situația de a suplini cantitățile care nu mai pot veni dinspre Kremlin. România este invitată la Consiliul Mondial al Petroliștilor, care va avea loc la sfârșit de septembrie la Almaty, în Kazakhstan. Până atunci, oficialii de la noi au demarat deja discuțiile. Ce putem obține de aici? Aflăm azi.

Cum scapă românii de inflaţie? Emigrează. 7 din 10 consideră că va veni o criză şi principala preocupare a lor este creşterea preţurilor bunurilor de consum, arată un studiu Reveal citat de ZF. Cum se apără ai noștri de inflație? În jur de jumătate iau în considerare reducerea consumului și cererea unei creșteri salariale. Surprinzător este numărul celor care vor să emigreze pentru a lăsa inflația în urmă. Un sfert dintre români iau asta în calcul.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Pentru că banii contează în orice colț al lumii, nu doar la români, aruncăm o privire spre Israel. Rectorul Universității din Tel Aviv a semnat acum ceva timp o scrisoare prin care cere Statelor Unite să renunțe la sancțiunile împotriva oligarhului ruso-israelian Roman Abramovici. Acum își justifică mișcarea. “Când  cineva îți donează 50 de milioane de dolari și îți cere să semnezi o scrisoare, o semnezi”, spune Ariel Porat, cu referire la banii donați de oligarch instituției pe care o conduce.

Primele 100 cele mai mari brand-uri din lume au o valoare combinată de 8.700 de miliarde de dolari, în creștere cu  23% față de acum un an. Apple se situează pe prima poziţie a clasamentului Kantar BrandZ Most Valuable Global Brands 2022, cu o valoare a mărcii de 947 miliarde de dolari. Google urcă pe locul doi şi este unul dintre brand-urile cu cea mai rapidă ascensiune în clasament. Creștere de 79%, până la 819 mld. $. Amazon coboară 2 poziții față de anul trecut, până pe locul 3, cu o valoare de 705 mld. $.

Concluziile săptămânii: Fed  a majorat din nou dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, până în jurul pragului de 1,5-1,75%. Cea mai agresivă creștere din ultimii 28 de ani. Urmărim valul de majorări, dar nu înainte să vorbim despre întâlnirea de urgență a Băncii Centrale Europene. Vestea ședinței a ridicat valoarea monedei euro, dar anunțul BCE a dus la deprecierea ei cu aproximativ 0,5%. Ce anunță BCE? Clasica majorare a dobânzii de politică monetară cu scopul de a combate inflația și, în plus, dezvoltă o nouă modalitate de a opri fragmentarea zonei euro. Ne întoarcem la valul de majorări cu o surpriză din partea Băncii Naționale a Elveției. Pentru prima dată din 2007, a majorat dobânda cheie. A ridicat rata de politică monetară cu 50 de puncte de bază la -0,25%, o mișcare care face ca francul să crească cu până la 2% față de euro. Mergem la vecinii noștrii. Banca Centrală a Ungariei a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 50 de puncte, până la pragul de 7,25%. O diferență uriașă față de România, unde dobânda cheie este de 3,75%. În Ungaria, Banca Centrală intenţionează să continue majorarea cu câte 30 de puncte de bază în fiecare lună.

În timp ce tu-ți descarci energia la cumpărături, mașina ta se încarcă. Nu e ceva neobișnuit…în general. Acum vorbim despre Ziggy, un robot mobil, care se ocupă de tot procesul. Odată ce ai rezervat o sesiune de încărcare, robotul găsește pentru un loc de parcare, îl rezervă și trece la treabă…cu energie. Producătorul, EV Safe Charge, nu a anunțat încă data lansării sistemului, dar spune că roboții intră în producție anul viitor.

Louis Vuitton ospitalier și pasionat de cultura japoneză. Brand-ul de modă își deschide azi restaurantul din Franța. În Saint Tropez, mai exact. Localul Mory Sacko la Louis Vuitton, cu specific japonez, e amplasat la hotelul White, condus de Mory Sacko, bucătarul din spatele restaurantului MoSuke, cu stele Michelin, din Paris. Acesta este doar al doilea restaurant al Louis Vuitton. Primul a fost deschis la Osaka, din Japonia, în 2020.